Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podnikatelé zasažení tornádem akutně postrádají plachty na zakrytí budov. Jaká je čeká pomoc?

Autor: ČTK - 
25. června 2021
14:50

Podnikatelé zasažení tornádem akutně postrádají hlavně plachty na dočasné zakrytí poničených budov. ČTK to řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Škody způsobené domácnostem i podnikatelům v tuto chvíli podle něj nelze reálně vyčíslit.

„V prvé řadě je třeba nechat pracovat složky integrovaného záchranného systému, poté bude potřeba obnovit poničené obce, opravit infrastrukturu, provést stržení zničených budov, opravit a postavit nové domy. Z toho důvodu v současnosti mapujeme, zda stavební firmy budou mít dostatek stavebního materiálu i personálních kapacit na tyto práce,“ uvedl Dlouhý.

Komora podle něj připravuje rozesílku hromadné zprávy určené 16 tisícům živnostníkům a podnikům, které zastřešuje po celé zemi, se žádostí o materiální pomoc domácnostem a podnikatelům v zasažené oblasti.

Ani Svaz průmyslu si netroufá nyní odhadovat, jaké škody způsobilo tornádo podnikatelům na jižní Moravě. „Víme zatím o několika zasažených firmách, všechny teprve zjišťují rozsah škod. Situaci komplikují výpadky mobilních sítí, internetu i ztížená logistika,“ řekla generální ředitelka svazu Dagmar Kuchtová.

Svaz má v regionu manažerku, která je připravena propojovat postižené firmy s těmi, které nabízí pomoc. Členové svazu podle ní reagují a zasílají finanční dary na transparentní účty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi