Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Benešová už má náhradu za Zemana. Vládě navrhla jako nejvyššího státního zástupce Stříže

Autor: ČTK - 
25. června 2021
12:00

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla vládě jako nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, prvního náměstka končícího šéfa žalobců Pavla Zemana. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici. Zeman ve funkci skončí 30. června.

„Jsem přesvědčena, že JUDr. Stříž je schopen plně zajistit fungování a další rozvoj, vysokou úroveň odbornosti i zachování nezávislosti Nejvyššího státního zastupitelství a soustavy státního zastupitelství jako celku,“ napsala Benešová vládě. Zmínila, že její návrh podporuje i Unie státních zástupců a že Stříž se svým jmenováním do funkce souhlasí.

Stříž působí jako první náměstek nejvyššího státního zástupce od roku 2011. V letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce v Olomouci. Má bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, doplnila ministryně. Chce, aby se Stříž funkce ujal k 1. červenci.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý řekl, že může potvrdit, že první náměstek byl informován paní ministryní o tom, že (ministryně) podává dnešního dne návrh na jeho jmenování do funkce nejvyššího státního zástupce a že další komentář k tomuto poskytovat nebude. Malý dále uvedl, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebude návrh v tuto chvíli nijak komentovat.

Benešová opakovaně uváděla, že jako Zemanova nástupce navrhne někoho ze soustavy státních zastupitelství. Hledala respektovanou osobnost a avizovala, že půjde o známé jméno. Předesílala také, že Stříž je v jejím užším výběru.

Zeman oznámil rezignaci na funkci v polovině května. Mezi důvody svého rozhodnutí zmínil i tlaky ze strany Benešové. Opozice žádala, aby nového nejvyššího státního zástupce vybíral až ministr spravedlnosti z vlády vzešlé po podzimních sněmovních volbách.

Opozici chtěla s výběrem počkat po volbách

Opozice žádala, aby nového nejvyššího státního zástupce vybíral až ministr spravedlnosti z vlády sestavené po podzimních sněmovních volbách. Benešová to ale odmítla, stejně jako požadavek, aby kandidát vzešel z transparentního výběrového řízení. V materiálu pro vládu vysvětlila, že existuje "jednoznačný veřejný zájem na kontinuitě fungování Nejvyššího státního zastupitelství i soustavy státního zastupitelství jako celku", a proto chce, aby počátek Střížova výkonu funkce bezprostředně navázal na skončení funkce Zemana.

Mezi východisky, kterými se její výběr řídil, zmínila vysokou odbornost, osobnostní předpoklady a relevantní zkušenosti z působení na vyšších stupních státního zastupitelství, a to včetně zkušeností z působení v jejich vedení. "Konečně se domnívám, že by nejvyšší státní zástupce v zájmu nezávislosti a důvěryhodnosti soustavy státního zastupitelství neměl být spojen se současným či minulým působením ve významných politických funkcích," dodala.

Zmínila také, že ve věci vedla "řadu dvoustranných konzultací" včetně schůzek s oběma vrchními státními zástupci Lenkou Bradáčovou a Ivem Ištvanem.

Podle zákona o státním zastupitelství jmenuje nejvyššího státního zástupce vláda na návrh ministra spravedlnosti. Kabinet Andreje Babiše (ANO) se sejde v pondělí, v Lánech se setká také s prezidentem Milošem Zemanem. Je pravděpodobné, že obsazení funkce šéfa žalobců bude jedním z projednávaných témat.

grafty8 ( 26. června 2021 16:17 )

to sedí, rudý záchvat

grafty8 ( 26. června 2021 16:16 )

henten bode najspravedlivejsi, povede deníky

grafty8 ( 26. června 2021 16:02 )

Marfušo proč nesměl být Stříž transparentní? odpovím, dávno ti ho Hrad vybral.

LuCo ( 25. června 2021 20:35 )

Pokud to neschválí demožumpař Fiala, jak si to Benwšová vůbec může dovolit???

nespokojeny ( 25. června 2021 13:21 )

Jsi mentální mrzák....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa