Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česko jako nepřátelská země: Rusové ukázali nový seznam, jsou na něm i Spojené státy

Aktualizováno -
14. května 2021
19:04
14. května 2021
18:01

 Ruská vláda schválila seznam nepřátelských zemí, přičemž do něj zařadila jen Českou republiku a Spojené státy. Zároveň stanovila maximální počet lidí v Rusku, kteří pro tyto země smějí pracovat. V případě ČR jde o 19 osob, zatímco pro USA nesmí pracovat nikdo. Příslušné nařízení bylo dnes zveřejněno na oficiálním internetovém portálu právních informací, informovala média. Podle ministra zahraničí Jabuba Kulhánka (ČSSD) jde o další krok, který povede k eskalaci vztahů nejen s ČR, ale celou Evropskou unií.

List Kommersant připomněl, že vláda sestavila seznam nepřátelských zemí na základě prezidentského dekretu „O aplikaci protiopatření na nepřátelské akce jiných států“. Tento dokument podepsal Vladimir Putin 23. dubna v době nových diplomatických konfliktů.

V dnes zveřejněném vládním nařízení se uvádí, že seznam obsahuje státy, které „provádějí nepřítelské akce proti Ruské federaci, proti občanům RF nebo proti ruským právnickým osobám“. Stanovují se přitom limity pro počty osob, které se nacházejí na území Ruské federace a s nimiž mohou diplomatická zastoupení, konzulární úřady, státní orgány a instituce zemí uvedených v seznamu uzavírat pracovní smlouvy. V přiložené tabulce je u Spojených států nula a u České republiky číslice 19.

Ministr zahraničí Jakub Kulánek (ČSSD) v reakci na rozhodnutí Moskvy uvedl, že považuje rozhodnutí za krok k další eskalaci vztahů nejen s Českem, ale celou EU. „Navíc je zcela v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích, především ve vztahu k závazku jejích signatářů umožnit řádné fungování diplomatických misí a s principem nediskriminace mezi jednotlivými státy. Je nám líto, že Rusko volí cestu konfrontace k vlastní škodě, neboť takovéto opatření bude mít nepřímo vliv i na případný rozvoj kontaktů mezi obyčejnými občany, pro turismus či rozvoj obchodních vztahů,“ uvedl ministr v prohlášení.

Česko-ruská roztržka začala po oznámení Prahy ze 17. dubna, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Česko a Rusko si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů a česká vláda vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany.

Obvinění související s vrbětickými explozemi Moskva odmítá a ruští představitelé je opakovaně označují za bezdůvodná, rozporuplná, nezodpovědná či provokativní.

TASS připomněl, že USA v posledních letech opakovaně zaváděly sankce vůči Rusku, naposledy v polovině letošního dubna. Kreml také velmi podráždilo, když prezident Joe Biden v rozhovoru, který v polovině března odvysílala televize ABC News, přisvědčil na otázku, zda pokládá Putina za „zabijáka“, a prohlásil, že Rusko „zaplatí“ za údajné vměšování do amerických voleb.

Video  Fischer o ultimátu pro Rusko, Babišově couvání i spojenecké podpoře  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 15. května 2021 11:29 )

Pokud medved poblafava na ratlika, je to roztomile..Kdyz na medveda vrci ratlik je to smesne...Uvidime zda Cesko bude Rusku chybet nebo Rusko Cesku...Co to je za rezim ktery nove pratele neziska a starych pratel se zbavuje,..Ono delat poskoka zapadnim burzoustum zadny druh "Pratelstvi" tutove neni..Cesko byse melo stydet zato, kam ho, do jake spolecnosti HaWloidi zatahli..

wenzel trousil ( 15. května 2021 11:19 )

Cesko neni nepratelska zeme..Nepratele Ruskeho lidu jsou poze HaWloidi a ti jsou neprateli i vlastniho lidu..Jsou jak cerne mraky..Jen odtahnou, bude zase hezky...

snehulak ( 15. května 2021 11:14 )

Já bych to nenazval dalším krokem, který povede k eskalaci vztahů. Je to odveta za další krok, který povede k eskalaci vztahů vládou ČR.

abaron ( 15. května 2021 01:47 )

...Naď cez 7 sro🚿./pekné agentky z ruska na yputube💸👣👺..tiež sa chce zbaviť niekoho cez Skuhru!!!...lebo sa mu nepchá do zadku sro...😎...vykráda počítače lebo byty sa už nahlásili, že má špskľúče... 🐷👹...

Omasta ( 14. května 2021 22:17 )

Není to drzost, že Babiš s Hanmáčkem pomlouvají Rusko? V normálním právním státě by je zavřeli za křivé obvinění. Když tu není právní stát, tak by měli Rusi unest Hamáčka a odsoudit ho v Rusku k miliardové pokutě.

Zobrazit celou diskusi