Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt Petra Kellnera: Pozůstalí po obětech z vrtulníku dostanou miliony

  • Autor: rc - 
    5. 4. 2021
    17:00

    Smrt nejbohatšího Čecha Petra Kellnera šokovala celý svět. Šestapadesátiletému podnikateli a filantropovi se stal osudným let vrtulníkem na Aljašce. Ovšem Kellner nebyl jediný, kdo v oblasti ledovce Knik přišel o život. Tragédii nepřežili dva horští průvodci Gregory Harms a Sean McManamy a pilot Zach Russell, na které jejich blízcí vyhlásili veřejnou sbírku. A na účtech všech tří probíhajících sbírek už lidé nashromáždili velké částky.

    Všichni milovali hory a zasněžené vrcholky Aljašky. Ovšem oblíbený sport na těžce přístupných svazích hor, na něž se lze dostat pouze vrtulníkem, se jim stal osudným. Při nehodě vrtulníku na Aljašce v sobotu 27. března zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner.

    Šestapadesátiletý podnikatel nastoupil do helikoptéry Airbus AS350Bs. Spolu s ním do vrtulníku usedlo dalších pět lidí a to dva horští průvodci Gregory Harms a Seans McManamy, pilot Zachary Russell, trenér snowboardingu Benjamin Larochaix a český snowboardista David Horváth, který jako jediný tragédii přežil.

    K nehodě došlo v oblasti ledovce Knik a podle prvotního vyšetřování stroj narazil do svahu těsně pod hřebenem a zřítil z výšky 250 metrů. Zatímco vyšetřování pokračuje, pozůstalí po tragicky zesnulých se snaží vyrovnat s jejich náhlou smrtí. Blízcí Grega Harmse, Seana McManamyho a Zacha Russella se rozhodli pomoci jejich rodinám a vyhlásili na jejich podporu veřejnou sbírku, které probíhají na fundraisingové stránce GoFundMe.

  • 1.Sean miloval Aljašku

    Sean McManamy byl horal srdcem i duší. Rodák z Hanoveru v New Hampshiru se na Aljašku přestěhoval před víc než deset lety a pracoval jako provozní manažer spolčenosti Mountain Trip. „Byl srdcem a duší naší operace v Anchorage,“ uvedl majitel společnosti Bill Allen. Blízcí na stránce GoFundMe ho popisují jako smíška, který sršel pozitivní energii. „Jeho hlas byl slyšet na míle daleko, jeho smích byl nakažlivý,“ stojí na stránce s tím, že měl navíc úžasný vkus na hudbu.

    „Sean byl rád na horách a byl ztělesněním zábavy. Seanův odchod je zničující odchod ztrátou pro tolik lidé, kteří jeho a jeho úžasnou manželku Caitlin znali. Budeme i nadále stát při těch, které miloval a jichž si vážíme, podporujeme jeho milující rodinu a přátele a jeho milující manželku a spřízněnou duši Caitlin,“ dodali blízcí v závěru s tím, aby lidé neváhali sdílet své vzpomínky na Seana. Ve sbírce, která má za cíl vybrat 150 tisíc amerických dolarů (cca 3, 3 milonů Kč), se doposud podařilo vybrat 108 475 amerických dolarů (cca 2,4 milionů Kč) .

    „Sean byl skvělý učitel a ještě lepší člověk,“ napsala jedna z dárkyň Emma v komentářích u sbírky. „Jaká krásná duše. Sean byl skutečně fenomenální učitel,“ zavzpomínala Maggie. Komentáře u sbírky pokračují v podobném duchu. „Před pár týdny jsme se Seanem strávili skvělý den lyžováním na Aljašce,“ podělila se rodina Millerových.

  • 2.Greg Harms před lety přežil pád vrtulníku

    V zimě jezdil do Colorada, na jaře prozkoumával Aljašku a v létě Andy. Greg Harms miloval hory stejně jako všichni ve vrtulníku smrti. Horský průvodce navíc už jednou smrti unikl. Podle jeho přátel přežil v 90. letech nehodu vrtulníku v Chile, při níž zemřeli jeho dva přátelé. Jeho kamarád pro Anchorage Daily News uvedl, že byl průkopníkem heliskiingu a průvodcování po horách se věnoval dlouhých třiadvacet let. Navíc byl trojnásobným otcem a nedávno se mu narodila dcera, která svého tatínka nikdy nepozná. Blízcí na stránce GoFundMe ho popisují jako legendu s obrovským srdcem.

    „Byl velkorysý. Byl to úžasný fotograf. Byl průkopníkem. Byl to skvělý přítel. Myslel jsem, že je nesmrtelný. Je legendou,“ stojí v úvodu sbírky s tím, že sbírka byla založena za účelem pomoci jeho rodině, která zůstala bez živitele. „Všichni jsme ho milovali. Zasáhl do tolika životů po celém světě. Greg je proslulý svou schopností vést lidí, udržovat je v bezpečí a posouvat je na hranice možností,“ stojí v úvodu sbírky, v níž chtějí přátelé zesnulého sportovce vybrat 400 tisíc amerických dolarů (cca 8,9 milionů Kč).

    Doposud se podařilo vybrat 381 896 amerických dolarů (cca 8,5 milionů Kč). V komentářích zesnulého průvodce oplakává mnoho lidí, kteří s ním spolupracovali či se s ním setkali jako jeho žáci. „S tímto mužem jsem strávil nejlepší dny mého života. Bude chybět, ale nikdy nebude zapomenut,“ uvedl Jon v komentářích.

  • 3.Zach Russell zasvětil život létání

    V oblasti ledovce zemřel i pilot helikoptéry Zach Russell. Miloval létání, a jak se píše na stránce GoFundMe, byl k létání nad nepoddajnou aljašskou přírodou zrozen! Být pilotem vrtulníku si přál údajně od svého dětství, což se mu nakonec splnilo, ale právě jeho vášeň mu vzala život. „Stanovil si cíle a všechny splnil. Heli Skiing s firmou, pro kterou toužil pracovat, byl jeho konečným cílem. Zach měl vřelý úsměv, nakažlivý smích a milovali ho všichni, kteří se s ním setkali. Budeme si ho pamatovat jako loajálního, milujícího, laskavého a velkorysého syna, bratra, snoubence a přítele,“ stojí na GoFundMe.

    Veřejná sbírka má za cíl vybrat 10 tisíc amerických dolarů (cca  223 tisíc Kč), což bylo dávno překročeno! Lidé pozůstalým zesnulého pilota darovali již 34 787 amerických dolarů (cca 772 tisíc Kč).  V komentářích na něj vzpomínají všichni, kteří se s ním setkali. „Také jsem znala Zacha z práce na Aljašce. Zach byl velmi laskavý, pokorný, milý a talentovaný chlap. Každý den tvrdě pracoval, aby zajistil bezpečnost mé i mé posádky,“ zavzpomínala na spolupráci se Zachem Kieran.

    VIDEO: Kdo byl nejbohatší Čech Petr Kellner?