Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další únik neznámé látky do Bečvy: Vedoucí provozu čističky údajně spáchal sebevraždu

Autor: ČTK, yks - 
3. prosince 2020
07:04

Obrovský tlak v souvislosti s úniky smrtících chemikálií stál údajně za rozhodnutím vedoucího provozu čističky odpadních vod v Rožnově pod Radhoštěm sáhnout si na život. Vedení rožnovské firmy, která ho zaměstnávala, si stěžuje, že zásah policie v jejich provozu byl po posledním nálezu uhynulých ryb nepřiměřený. 

 

Na drsný zákrok policie, který měl proběhnout po údajně již čtvrtém úniku nebezpečných chemikálií do řeky Bečvy, si stěžuje ředitel čističky v Rožnově pod Radhoštěm poté, co pětici pracovníků odvezla policie k výslechu a další pracovník, vedoucí provozu čističky, si v úterý sáhl na život. Na napjatou situaci upozornil server Novinky s odvoláním na Právo.

Policisté je „odvedli neznámo kam“

„Policisté nám, neznámo kam, odvedli pět našich pracovníků, někteří byli ze směny u čistírny odpadních vod, další z laboratoře,“ řekl Právu ředitel společnosti Energoaqua Oldřich Havelka.

Podle něj navíc k další otravě vůbec nedošlo, protože rybky pravděpodobně uhynuly kvůli nedostatku kyslíku při výměně vody v lagunách. „(...) protože jsme čistou vodu z nich vypustili a znovu napouštěli neutralizovanou vodu, tedy vodu bez kyslíku. Při tomto procesu v lagunách zůstalo ještě několik kusů drobných rybek,“ uvedl rovněž pro zmíněný deník.

Zaměstnanec společnosti si vzal život

Situace je navíc tím vyhrocenější, že byl bez známek života nalezen vedoucí provozu společnosti, který měl spáchat sebevraždu. „Je to tragédie. Byl to velmi citlivý člověk, introvert. Všechno si nosil v sobě. Nezvládl zřejmě ten tlak okolo, ale pravý důvod neznáme. Všichni ve firmě čteme pořád dokola, co je v případě kontaminace Bečvy nového. Není to pro nás jednoduché,“ řekl Právu Havelka.

Policie: Jen jsme je vyslechli

Mluvčí Krajského ředitelství policie Lenka Javorková zásah policie i neštěstí v Rožnově potvrdila. „Převezli jsme je pouze na služebnu k podání výpovědí,“ uvedla s tím, že může rovněž potvrdit výjezd policejní hlídky do Rožnova k nahlášenému úmrtí.

To nejhorší přišlo v září

Nejhorší z havárií postihla Bečvu pod Valašským Meziříčím v září a zasáhla tok až po Přerov. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Další tři údajné úniky cizorodých látek do řeky následovaly v dalších týdnech, poslední ve středu.

Viník největší havárie zatím nebyl odhalen. Kvůli únikům různých látek do Bečvy kontroluje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) nyní 15 firem. Je mezi nimi i valašskomeziříčská chemička DEZA, řekl ve středu novinářům ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). V září řeku otrávil kyanid, což podle Brabce ověřilo několik laboratoří.

hafblaf ( 3. prosince 2020 20:23 )

Raději vrabec v hrsti, než na ministerstvu.

hafblaf ( 3. prosince 2020 15:16 )

Něco jako zametání svinstva svinstvem.

.tg.bb ( 3. prosince 2020 12:00 )

No jasně, novináři jsou hyeny, a bez nich bys o nějakém úniku ani nevěděl, trumpeto. Hezky by se o tom mlčelo, jako s Černobylem. Ale chápu, jsi zocelený. Za bolševika hrály vody ČSSR všemi barvami a nikomu to nevadilo.

.tg.bb ( 3. prosince 2020 11:57 )

Tento pán nebyl nikdy zmiňován v souvislosti s nějakou vinou na havárii/haváriích. Nikdo nezná jeho jméno a ta tvoje opozice o něm nikdy nemluvila. Navíc, těžko bude příčina úniku jedovaté látky v ČOV. Ale to tvoje makovice, vyhrazená pouze klanění se Andrejovi a bolševikům, nezvládne pobrat.

offline ( 3. prosince 2020 11:02 )

Babiš si oddechnul. "Viník" se usvědčil sám a je vyřešeno, vyšetřování končí, zapomeňte.

Zobrazit celou diskusi