Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česká pošta chce vyhodit 1500 lidí, listonoše i šoféry. Hamáček žádá vysvětlení

Aktualizováno -
23. listopadu 2020
14:40
Autor: ČTK, kal - 
23. listopadu 2020
12:09

Česká pošta plánuje k 1. březnu příštího roku zrušit 2 371 pracovních míst. Propustí tak zhruba 1 500 lidí, protože část pozic je neobsazených. Propuštěným zaměstnancům nabídne rekvalifikaci. ČTK to řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Pošta zaměstnává zhruba 29 000 lidí. Na propouštění ve státním podniku upozornil server Echo24.cz. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude k plánu žádat vysvětlení, ve čtvrtek bude jednat s jejím ředitelem i odbory.

Se změnami, které znamenají rušení míst, nesouhlasí největší odborová centrála Podnikový koordinační odborový výbor. „Zaměstnavatel bude rušit pracovní pozice, také budou zřizovány nové. Kolik pošťáků skutečně přijde o práci, bude jasné až po projednání,“ uvedla předsedkyně odborů Jindřiška Budweiserová.

Podle webu Echo24.cz by se nejvíce mělo propouštět v Praze. Půjde nejen o zaměstnance poštovních přepážek a listonoše, ale také o řidiče a další pracovníky poštovní přepravy. Pošta o tom informovala Úřad práce, výpovědi pro nadbytečnost pracovníkům doručí v prosinci, uvedl web.

Se snižováním počtu zaměstnanců pošta počítá ve své střednědobé strategii. Podle té by podnik do roku 2025 měl zrušit 7000 pracovních míst. „Rušená místa chceme nahradit moderními technologiemi i celkovým zefektivněním provozu,“ uvedl Vitík. V souvislosti s těmito kroky podle něj vzniknou nová pracovní místa, na které se část propuštěných bude moci rekvalifikovat.

„Odcházející zaměstnanci dostanou vyšší odstupné nad rámec zákoníku práce v závislosti na odpracovaných letech u České pošty. Také jednáme o rekvalifikacích a podpoře končících pošťáků a sociálním programu zaměstnanců v předdůchodovém věku,“ dodala Budweiserová.

Šéf resortu Jan Hamáček, pod který Česká pošta spadá, reagoval na novinky s krajní nelibostí. „Budu chtít vysvětlení, protože v současné covidové situaci se ukázala nezbytnost pošty. Proto jsem na čtvrtek pozval generálního ředitele, šéfa dozorčí rady i zástupce odborů,“ uvedl na twitteru.

Česká pošta provozuje 3200 vlastních nebo partnerských poboček. Loni vykázala ztrátu 363 milionů korun. Do roku 2021 se chce podnik vrátit k zisku v řádu desítek milionů Kč a zvýšit tržby o desetinu ze stávajících 18,8 miliardy Kč.

Vaclav Trefil ( 23. listopadu 2020 19:17 )

Tak jako Hušák přivedl cu grunt společnost Sazka Sporka, která z principu dělení výher nemohla zkrachoval,ani kdyby jí vedl mentálně zaostalí člověk. A přece povedlo se.

Vaclav Trefil ( 23. listopadu 2020 19:10 )

Ostatní soukromé společnosti s podobným druhem podnikání (Geis,PPL,atd.) všechny rostou a rozšiřují podnikání. Pošta s 2000 manažery jde do kopru. Asi to vedou borci s Audinama?

e.lesanova ( 23. listopadu 2020 17:21 )

U ČP to spíše vypadá na letitý a usilovný záměr o likvidaci a vytunelování, takovou neschopnost managementu lze ukazovat "jak by to NEMĚLO vypadat"... Celé vedení vyhodit na hodinu bez jakékoli náhrady

kriv ( 23. listopadu 2020 17:13 )

Vyhodí 1500 lidí to dá pěkný balík na odměny řediteli a ostatním nemakačenkům. To jsou tedy služby o kterých se tady po převratu mluvilo je to ostuda Hamáčka měl by konečně ukázat že té vládě není na kulový a vyhodit okamžitě ředitele a jeho nejbližší poskoky. Asi berou málo netáhla.

Uživatel_5491177 ( 23. listopadu 2020 16:54 )

1500 v lednu. Zbytek v breznu👎

Zobrazit celou diskusi