Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hluchota, zánět mozku i plic. Pneumokok může být smrtící, očkování fandí i Goldflam

Autor: Markéta Mikešová - 
8. listopadu 2020
06:40

Covid-19 není jediné zákeřné onemocnění, které sužuje českou společnost. Vážné následky, včetně těch smrtících, může i mít nákaza pneumokokem. Existuje proti němu očkování, přesto této ochrany tisíce ohrožených Čechů nevyužívají. To je podle infektoložky Hany Roháčové špatně, jelikož průběh této nemoci může být velmi nebezpečný. Vakcína není škodlivá, pro děti a seniory je zdarma, a je jí dostatek. Navíc když ji lidé využijí, je možné, že pak budou mít lehčí průběh koronaviru, pokud se jím nakazí. Očkovat se letos rozhodl i herec Arnošt Goldflam a všem doporučuje, aby tak učinili také.

Je podzim, období respiračních chorob. Aktuálním tématem je sice nový virus SARS CoV-2, podobně vážně ale může lidi ohrozit i „obyčejná“ bakterie, která je tu s námi dlouho – pneumokok. Nebezpečí představuje hlavně pro děti a seniory, u kterých se problém zvyšuje tím, že se často setkávají a bakterii si mohou předat.

„Tyto dvě skupiny jsou více či méně ohroženy,“ podotýká Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. Při jejich kontaktu může dojít k mísení pneumokoků, protože jich existuje celá řada. A zatímco jedna bakterie nemusí mít na jednoho člověka nijak zásadní vliv, u druhého může vyvolat vážné zdravotní potíže. Ve společnosti totiž existují přenašeči, kteří mají pneumokoky na sliznici.

Když se dítě naočkuje, není to ochrana jen pro něj, ale i pro jeho okolí. „Pro jejich babičky, dědečky, které je hlídají (…) děti jsou v kolektivech, když pak přijdou domů, tak se kontaktují s rodinou, případně seniory,“ poukazuje lékařka na problém mezigeneračního předávání nemoci.

Nenápadný začátek, bouřlivý konec

Pneumokok může vyvolat širokou škálu problémů. Kdo má štěstí, zaznamená jen mírné záněty horních dutin. Ti druzí mohou skončit v nemocnici a hůř. „Mohou (pneumokoky, pozn. red.) vyvolat smrtící infekce, hlavně u malých dětí záněty mozkových blan. U starších osob jsou to záněty plic,“ popisuje Roháčová. Někdy dochází i k trvalým následkům, například hluchotě, postiženým plicím či přetíženému srdci.

Co situaci ztěžuje, je fakt, že člověk nemusí hned poznat, že se nakazil právě pneumokokem. „Ono to onemocnění může začínat i relativně nenápadně, třeba předchází bolest ucha a několikadenní horečka. Senior tomu nemusí věnovat pozornost (…) ale pak nastanou vysoké horečky, k rozvinutí nemoci může docházet v řádech hodin,“ varuje infektoložka. Navíc protože jsou příznaky ze začátku tak generické, i lékař může mít problém pneumokoka řádně diagnostikovat.

Přitom správná diagnostika je klíčová, aby se mohly co nejrychleji nasadit antibiotika. Právě těmi se pneumokok léčí. V rozvinuté fázi nemoci už je těžké s bakterií bojovat.

Všem těmto problémům lze předejít právě očkováním. Je možné si jej nechat aplikovat celoročně, navíc vydrží dlouhodobě, není nutné se nechávat očkovat každý rok jako u chřipky. A vakcín je dostatek, jak na dotaz Blesk Zpráv potvrdila Roháčová. „U pneumokoka tento problém není,“ řekla s odkazem na to, že letos lékaři řeší nedostatek očkovacích látek proti chřipce kvůli zvýšenému zájmu.

Očkování proti chřipce totiž může zmírnit projevy případné nákazy koronavirem, je přesvědčena Česká vakcinologická společnost. A to samé platí u očkování proti pneumokokovi. Tedy zjednodušeně – pokud se necháte naočkovat proti chřipce a pneumokoku, nejen, že se tím chráníte proti dvěma potenciálně velmi vážným nemocem, ale může vám to (hlavně ohroženým skupinám) pomoci v budoucnosti proti covidu.

Česko je horší než Irák a Nigérie

Vakcína je bezpečná, ujišťuje Roháčová. Není podle ní pravda, že by obsahovala škodlivé látky, ani že nemoc u lidí vyvolává. „Určitě to není tak, že pokud se člověk naočkuje očkovací látkou, která obsahuje antigenní komponent, tak že by tou nemocí onemocněl,“ zdůrazňuje infektoložka. Argumenty o škodlivosti podle ní nejsou ničím podložené.

Přesto má Česko mimořádně nízkou proočkovat proti pneumokoku. „Proočkovanost se v posledních letech snížila, bohužel jsme na chvostu světa. Což je zarážející, protože dostupnost naší péče je dost široká,“ diví se Roháčová a upozorňuje, že jsme na tom ještě hůře než například Irák, Rumunsko, Nigérie, ale i Slovensko. Aktuálně je u nás naočkovaných proti pneumokoku pouze 65 procent dětí, u seniorů je číslo ještě mnohem nižší. Ideální by v obou případech bylo alespoň 90 procent.  

„Bohužel se projevují efekty antivakcinačních snah. Považuji to za velké zlo,“ vysvětluje lékařka, proč jsme na dně světových statistik.

Přesvědčit své vrstevníky k očkování proti pneumokoku chce i herec Arnošt Goldflam. Podle svých slov o vakcinaci začal přemýšlet v kontextu současných diskuzí o zdraví, které vyvolaly diskuze o koronaviru. „Ono se teďka hodně mluví o zdraví a respiračních chorobách. Já samozřejmě, protože jsem vyššího věku a patřím do ohrožené skupiny, když jsem se dozvěděl, že ta možnost existuje, jsem usoudil, že by očkování proti chřipce a pneumokoku bylo dobré,“ uvedl.

Říká, že chce tím ochránit i své děti. „Kdyby se mě někdo zeptal, tak bych s čistou myslí a odhodlaně mohl říct, ať to také podstoupí, pokud má možnost,“ říká Goldflam.

Očkování proti pneumokoku přehledně

  • Mimořádně důležité pro děti a seniory
  • Zdarma pro děti do 7. měsíce věku a seniory nad 65 let
  • Vakcínu lze podat kdykoli během roku
  • Není třeba ji opakovat každoročně
  • Lze očkovat proti pneumokoku a chřipce naráz
  • Může zmírnit dopady covid-19
  • Vakcín proti pneumokoku je dostatek

Video  Očkování proti chřipce či pneumokokům je velice rychlá záležitost  - Blesk - Sabina Dračková
Video se připravuje ...

krapotkin ( 8. listopadu 2020 11:55 )

Nějak si na ten chlast musí přivydělat. Zadarmo očkování nepropaguje.

Zobrazit celou diskusi