Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Čechy útočí infikovaná klíšťata. Případů encefalitidy dramaticky přibývá, lidé se neočkují

Autor: kso - 
3. září 2020
16:09

Ke konci června bylo v tuzemsku pouze 158 zaznamenaných případů klíšťové encefalitidy, za červenec počet narostl o 208, tedy o více než 130%. Za srpen pak přibylo dalších 222 případů (60% dosavadního počtu), nejvíce se jich objevilo v Jihomoravském a Zlínském kraji. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Období klíšťové encefalitidy neskončí jen tak, klíšťata jsou totiž aktivní až do doby, kdy teplota klesne pod 5 °C. 

„Česká republika aktuálně patří k zemím s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v Evropské unii, počty hlášených případů navíc mají rostoucí trend,” říká Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze SZÚ. Podle něj je důvodem vysokého počtu nákazy nízká proočkovanost, ta činí pouhých 29%.

„V sousedním Rakousku, kde byla podobná situace jako v ČR, proběhla rozsáhlá vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě, a nyní je počet hlášených případů zhruba pětkrát nižší. Považuji za důležité připomenout, že s narůstajícím věkem probíhá onemocnění závažněji, s komplikacemi i možností úmrtí, proto by měly být očkovány osoby všech věkových skupin,“ říká Kynčl. Očkovat se je možné po celý rok.

Počet případů klíšťové encefalitidy

Hlavní město Praha 4
Středočeský kraj 13
Jihočeský kraj 27
Plzeňský kraj 10
Karlovarský kraj 5
Ústecký kraj 12
Liberecký kraj  6
Královéhradecký kraj 8
Pardubický kraj 23
Kraj Vysočina 19
Jihomoravský kraj 34
Olomoucký kraj 18
Zlínský kraj 34
Moravskoslezský kraj 9
Česká republika 222

Meziročně stoupl počet případů zaznamenaných do konce srpna o téměř 37 procent. Zatímco v minulém roce bylo v srpnu 430 případů nákazy, letos celkový počet nakažených činí již 588, vychází z tabulek SZÚ. 

Vysoký počet nakažených je podle Kynčla důsledek několika faktorů. „Podobně jako u chřipky jsou mnozí přesvědčeni, že se jich klíšťová encefalitida netýká, což je velký omyl. Řada lidí také velmi podceňuje závažnost klíšťové encefalitidy, která se již vyskytuje prakticky na celém území ČR. Dále absence komplexních informačních a očkovacích kampaní, které jsou řadu let prováděny např. v sousedním Rakousku,“ uvedl.

Riziko klíšťové encefalitidy

Klíšťová encefalitida je onemocnění nejčastěji způsobené přisátím klíštěte. „Infikovaná klíšťata se vyskytují v lesích, ale i v městských parcích či na zahrádkách rodinných domů, chat a chalup,” uvedl Rastislav Maďar,  člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování. „Riziko setkání s infikovaným klíštětem tak hrozí při běžných aktivitách, jako je zahradničení, venčení psa, houbaření, při odpočinku v parku, ale i při sportech provozovaných venku či v přírodě.“

Video  S klíšťaty a encefalitidou nás čeká extrémní rok, tvrdí lékařka. A přidala další varování  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 3. září 2020 16:58 )

Jestli něco "útočí", tak jedině nekalé praktiky farmaceutického průmyslu

Zobrazit celou diskusi