Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klíště vás encefalitidou nakazí i za dvě hodiny: Strmý nárůst případů a žínka jako pomoc

Autor: ČTK - 
14. července 2020
08:05

Do konce června se klíšťovou encefalitidou nakazilo v ČR 158 lidí, víc než loni za stejné období. Méně je případů boreliózy, onemocnělo 1035 osob. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) o hlášených infekčních nemocech. Za červen přibylo téměř 500 případů boreliózy a více než 100 lidí se nakazilo encefalitidou. Nejvíc případů bývá obvykle v letních měsících, kdy lidé častěji chodí do přírody.

Riziko nákazy podle odborníků závisí také na době, po kterou je klíště přisáté. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí dvě hodiny.

Lidé také často neumí klíště správně odstranit. Na facebooku Institutu klinické a experimentální medicíny správný postup popsal Lukáš Bouz z tamní lékárny. „Jelikož sací ústrojí klíštěte je ve tvaru pilky, není vhodné ho kroutit nebo točit, mohlo by dojít k jeho přetržení,“ uvedl. Lepší je podle něj zakousnuté klíště vyviklat navlhčenou žínkou. Po odstranění klíštěte je vhodné místo znovu vydezinfikovat, aby se zabránilo infekci.

Zarudnutí v místě kousnutí je podle něj běžné, mělo by ale po pár dnech zmizet. Pokud se ale začne výrazně zvětšovat a střed bude bledší než okraje, je třeba sledovat další příznaky jako teplota nebo únava a případně kontaktovat lékaře.

Vývojový cyklus klíštěte Vývojový cyklus klíštěte | Klíště.cz

Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenášejí, jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Borelióza se léčí nasazením antibiotik a úspěšnost léčby závisí na jejím včasném odhalení. Nemocní jsou unavení a mají zvýšenou teplotu. Typická červená skvrna v místě přisátí klíštěte či bodnutí jiného hmyzu může mít vybledlý střed, objevuje se asi u poloviny nakažených. Ve druhé fázi mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce.

Proti viry způsobené klíšťové encefalitidě neexistuje léčba, jen očkování. Loni byl podíl očkovaných v populaci asi 29 procent. Jedna dávka vakcíny stojí 900 korun, přispívají na ně zdravotní pojišťovny z preventivních programů. Dávky jsou potřeba pro nastolení ochrany dvě a další za rok, potom se přeočkovává každých pět let. Pacienti po nakažení encefalitidou obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Neléčené onemocnění může přejít v zánětlivé postižení mozkových blan.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi