Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemědělci se radují, sklizeň obilovin bude vyšší. Ale řepky bude méně než loni

Aktualizováno -
13. srpna 2020
11:46
Autor: ČTK - 
13. srpna 2020
10:20

Sklizeň základních obilovin bude letos o 0,4 procenta vyšší než loni, stoupne na 7,045 milionu tun. Vyplývá to z druhého odhadu, který dnes podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Úroda řepky by měla naopak meziročně klesnout o procento na 1,145 milionu tun. Prvotní odhad před měsícem byl pesimističtější, předpokládal pokles sklizně obilí o 3,3 procenta a u řepky o 1,9 procenta. Odhadovaná sklizeň máku 29 tisíc tun je proti loňskému roku vyšší o 23,5 procenta a je nejvyšší za posledních deset let.

Jedinou obilovinou s odhadovaným meziročním poklesem sklizně je pšenice ozimá, která zabírá třetinu z celkové osevní plochy. Podle odhadů klesne její sklizeň o 2,5 procenta na 4,6 milionu tun. „Pokles produkce pšenice ozimé jde zcela na vrub snížení osevní plochy,“ uvedli statistici. Meziročně je osevní plocha nižší o téměř pět procent.

Vynechání pšenice z našeho jídelníčku nám může zásadně změnit život k lepšímu. Vynechání pšenice z našeho jídelníčku nám může zásadně změnit život k lepšímu. | Profimedia.cz

Letošní úroda by měla zbrzdit vysoký růst ceny mouky a dalších pekárenských výrobků. Na českých polích se urodilo více obilovin, než činí desetiletý průměr. Bude však záležet i na úrodě v cizině, kam zemědělci mohou českou produkci vyvézt,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Očekávaná sklizeň všech ostatních základních obilovin je ve srovnání s loňským rokem vyšší. Ječmene jarního se podle odhadů sklidí o 5,4 procenta více, ječmene ozimého o 3,1 procenta, triticale, tedy křížence žita a pšenice, o 8,2 procenta, ovsa o více než pětinu, žita o 2,3 procenta a pšenice jarní o 15,4 procenta.

Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé ale bude letošní sklizeň negativně ovlivněná kvalitou obilovin a olejnin v krajích, kde byly větší srážky. Jde například o Pardubický kraj. Podle ní se do finálních informací o sklizni pak také promítnou údaje o výskytu hrabošů v Ústeckém a částečně i Karlovarském a Středočeském kraji.

Letošní předpokládaná úroda řepky je nižší o 12.000 tun než loňská, meziročně je totiž o tři procenta menší osevní plocha, naopak hektarový výnos je meziročně o dvě procenta vyšší.

Na letošní příznivé sklizni máku se podílí jak rozšíření osevní plochy o 12,5 procenta, tak vyšší hektarový výnos o 9,1 procenta. Vlastimil Mikšík ze spolku Český modrý mák ale mírní očekávání. Podle něj zvětšení ploch znamená mimo jiné to, že se mák nemusí pěstovat v nejlepších podmínkách, nebo že ho pěstují i zemědělci, kteří zatím nemají s touto plodinou zkušenost. Odhaduje tak hektarový výnos vyšší o pět procent, část ploch se pak podle něj zaorávala, takže sklizňová plocha o 12,5 procenta vyšší nebude.

santikxauz ( 13. srpna 2020 12:02 )

"Zemědělci se radují, sklizeň obilovin bude vyšší",tak to bude důvod,aby se zdražila mouka,jak bývá u nás zvykem.

Zobrazit celou diskusi