Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Hazardují se zdravím občanů!“ Koronavirus zastínily mela a konspirace kvůli 5G síti v Jeseníku

Autor: Markéta Mikešová - 
23. května 2020
05:30

Nejen pandemie koronaviru způsobuje obavy mezi obyvateli Jeseníka na Olomoucku. Zdejší občané mají strach i ze sítí 5G, které se v lázeňském městě mají testovat. Od začátku roku sepisují petice a minulý týden se svými stížnostmi vyrazili na zasedání zastupitelstva. Na své straně mají opozici města i místní týdeník, který lidi pravidelně zásobuje texty kritizujícími novou technologii. Situace se vyhrotila natolik, že vznikl i návrh na obecní referendum o umístění vysílačů.

Jeseník je jedním z pěti měst v Česku, kde se sítě páté generace mají od léta testovat. Dalšími jsou Karlovy Vary, Plzeň, Ústí nad Labem a Bílina. Obec byla vybrána mimo jiné kvůli svému unikátnímu geografickému umístění.  

Zatímco vedení města se těšilo z příležitosti, kterou získalo, část obyvatel Jeseníka už tak nadšená nebyla. Prakticky okamžitě, co byla zpráva oznámena, se mezi nimi zvedl odpor. Důvodem jsou obavy z údajného negativního vlivu sítí 5G na zdraví a životní prostředí, kvůli kterým začali sepisovat petici. Jejím prostřednictvím požadují, aby se o umístění vysílačů rozhodlo v obecním referendu.

„Veřejnost by rozhodla o účasti v projektu, který může poškodit zdraví lidí, ale také poškodit reputaci Jeseníku jako lázeňského místa. Takový projekt vyžaduje velkou informovanost veřejnosti, což se nestalo. Naopak město bagatelizovalo obavy lidí o zdraví. O tomto projektu by měla rozhodovat veřejnost,“ stojí v dokumentu. Podepsán je pod ním mimo jiné Miroslav Chovanec, šéfredaktor místního periodika Jesenický týdeník.

Odpor k sítím 5G se následně rozhodl ventilovat skrze své médium. Od března v něm dal prostor několika textům, které se zatím nepodloženým negativním vlivům sítí 5G věnují. „Radnice v čele se starostkou Blišťanovou vědomě hazarduje se zdravím občanů Jeseníku!“ zní titulek jednoho z nich. Tyto texty jsou často plné dojmů, nechybí formulace typu „jednou jsem někde četla, jak z toho někdo získal rakovinu“ apod. Podobné články sdílí Jesenický týdeník na facebooku. Nechybí ani konspirační teorie o tom, že 5G zhoršuje průběh nákazy koronavirem, kterou již vyvrátilo ministerstvo vnitra.

Periodikum však s tímto postojem není samo. Projekt testování 5G v Jeseníku kritizuje i opozice města. Jak upozornil na twitteru Adam Blišťan, například opoziční zastupitel za ODS Petr Procházka rozdával přítomným osobám na posledním zasedání zastupitelstva města materiál, kde je podrobně popsáno, proč je třeba přistupovat k 5G opatrně. A zaznívají v něm mimo jiné tvrzení o zaujaté lobby výrobců vysílačů.

Část obyvatelstva nicméně testování 5G podporuje. Kvůli osvětě vznikla třeba facebooková stránka Zavedení 5G sítí v Jeseníku, kde se autor snaží uvádět fakta na správnou míru a předkládat argumenty, proč technologie neznamená zničení celého lidstva. Výsledkem je tak boj celého Jeseníku, který do jisté míry přehlušil panující pandemii.

„Studnice argumentačních faulů“

Tento boj se již přenesl i na zmíněné zastupitelstvo. Na jeho posledním zasedání, jehož záznam je veřejně dostupný, se sítím 5G věnují téměř celé dvě hodiny. Debata je místy plná emocí, nechybí vykřikování bez vyvolávání, nesouhlasné bučení a radostné potlesky. K těm obvykle dojde, jakmile vystoupí někdo s názorem, proč 5G nechce.  

„Jsme lázeňským městem. Myslíte si, že sem lidé budou jezdit, když se tu bude něco testovat? Mám děti, které odmalička sportují. Nedokážu si představit, že na ně budou někde vysílat nějaké vysílače,“ ptá se například jedna nespokojená obyvatelka. Vystoupil i Chovanec z Jesenického týdeníku. „Dnes už víme, že to byla soukromá akce nikým nevolených lidí kolem místostarosty Tomáše Vlazla, který se nám rozhodl revidovat rozvojový plán města Jeseník,“ stěžoval si muž s tím, že současná situace je výsměch občanům města.

Na nedostatečnou diskuzi s lidmi z Jeseníku si stěžovala i opoziční zastupitelka Jana Konvičková (ANO). Jedním dechem ale dodala, že technologickým aspektům záležitosti nerozumí.

Vedení města se v reakci snažilo vysvětlit, že jedná v nejlepším zájmu všech, navíc zdůrazňovalo, že příchod 5G je nevyhnutelný. „My se snažíme jen přivést příležitosti pro školy, pro podnikatele (…) je to boj, který se má odehrát na úrovní státu,“ odpovídal Lukáš Morávek z vládnoucího uskupení Jeseník srdcem s odkazem na to, že pokud se má někde diskutovat o zavedení 5G v Česku, tak na vládě a v odborných skupinách. A připomněl, že příchod každé nové technologie doprovází protesty.

Negativní reakce odmítal i místostarosta Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem), který stojí v čele projektu zavedení sítí 5G ve městě. Podle něj je technologie příležitostí pro obyvatele, pomůže například lepší elektronizaci státu. Také je dle jeho slov třeba pamatovat na to, že 5G poběží na stejné frekvenci jako digitální vysílání DVB-T, která dosud nikomu nevadila. „Musíme se zabývat jen ověřenými a relevantními fakty,“ uvedl na zastupitelstvu.

Vyslovil se rovněž pro uspořádání seminářů kritického myšlení v Jeseníku, aby lidé nevěřili bludům v internetových diskuzích. „Neuvěřitelná studnice argumentačních faulů,“ reagoval na výtky, které během zasedání zazněly. Přesto na konci diskuze vzešel ze strany opozice návrh, ať se v Jeseníku uspořádá o 5G referendum.

Je to bezpečné, zní z českých úřadů

Dosud neexistuje relevantní důkaz, že by sítě 5G škodily zdraví. Upozorňuje na to i Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který tento rok kvůli sílícím fámám rozjel kampaň upozorňující na nepravdy kolem technologie. „Na těch samých kmitočtech po dlouhá desetiletí bylo přenášeno TV vysílání z vysílačů o výkonech řádově vyšších, než jaké mohou dosahovat základnové stanice 5G. A žádný vliv tohoto vysílání na lidské zdraví nebyl popsán. Přesto se veřejným prostorem šíří celá řada fake news a hoaxů,“ uvádí ČTÚ ve svém vyjádření.

Přidává k tomu odkaz na stanovisko Národní referenční laboratoře pro neionizující elektromagnetická pole a záření Státního zdravotního ústavu, podle kterého se rovněž Češi nemusí bát.

Fronk ( 26. května 2020 23:10 )

Zde uvedené jednotky wattu na BTS by mely byt pouze vykony koncoveho RF stupne - bez zisku antény - signal zeprve před zesilením. Jak zapocteme zisk, meli bychom, byt o dva rady vys , zrejme i kilowatt.
Porovnávat 5G s uvolnenymi kmitocty vysilacu je jak porovnavat jablka a hrusky.

5G ma anteny fazoveho pole beamforming,massive MIMO, uziva paprskove přenosy obema smery, ale vysilac tv /bts starsi generace vysila vsesmerove vsesmerove-nepaprskove. jina polaritace, jina modulace

ano, souhlas volani z mobilu je nejsilnejsi zdroj zareni.

5G a jeho nejistoty z hlediska mozne zvysene expozice zarenim popisuje i vyzkumny tym ITRE (EU) zde: http­s://ww­w.eu­ropar­l.eu­ropa­.eu/R­egDa­ta/e­tudes­/IDAN­/2019/­631060­/IPOL­_IDA(­2019)6­31060_­EN.pdf

Fronk ( 26. května 2020 22:45 )

je dokument od EU konspirace? byli členové Evropského výboru ITRE, co zprávu psali konspirátoři také? Nebo si někteří lidé neověří fakta a pak rozhodují za ostatní?

Fronk ( 26. května 2020 22:41 )

Dobrý den,
v dubnu 2019 EU Vyzkumný výbor ITRE vytvořil v dubnu 2019 dokument,
ve kterém v kapitole 1.7. 5G Electromagnetic Radiation and Safety
popsal to, že 5G může škodit a že měli problém s tím, tyto nejistoty změrit. Možný dopade na zdraví a bezpečnost vyplývajícím z potenciálně mnohem vyššího vystavení vysokofrekvenčnímu elektromagnetickému záření způsobenému 5G

Otevřete si odkaz, použijte google translator na kapitolu 1.7 v tomto dokumentu sami , nebo si přečtete přeložený text pod dokumentem, který je pravdivý.

http­s://ww­w.eu­ropar­l.eu­ropa­.eu/R­egDa­ta/e­tudes­/IDAN­/2019/­631060­/IPOL­_IDA(­2019)6­31060_­EN.pdf

1.7.5G Elektromagnetické záření a bezpečnost Objevuje se významné znepokojení nad možným dopadem na zdraví a bezpečnost vyplývajícím z potenciálně mnohem vyššího vystavení vysokofrekvenčnímu elektromagnetickému záření způsobenému 5G. Zvýšená expozice může být způsobena nejen použitím mnohem vyšších frekvencí v 5G, ale také potenciálem agregace různých signálů, jejich dynamickou povahou a komplexními interferenčními účinky, které mohou vzniknout, zejména v hustých městských oblastech. Pole se zcela liší od polí minulých generací kvůli jejich složitým paprskovým přenosům v obou směrech - od základnové stanice ke sluchátku a pro návrat. Ačkoli pole jsou vysoce zaostřena paprsky, mění se rychle s časem a pohybem, a proto jsou nepředvídatelná, protože úrovně signálu a vzorce interagují jako systém uzavřené smyčky. To ještě musí být spolehlivě zmapováno pro skutečné situace mimo laboratoř.
IPOL | Oddělení politiky pro politiky v oblasti hospodářství, vědy a kvality života12 PE 631.060Když Mezinárodní komise pro ochranu před neionizujícím zářením (ICNIRP) vydává pokyny pro omezení expozice elektrickým, magnetickým a elektromagnetickým polím (EMF) a členské státy EU podléhají Radě Doporučení 1999/519 / ES, které se řídí pokyny ICNIRP, problém spočívá v tom, že v současné době není možné přesně simulovat nebo měřit emise 5G v reálném světě.

PPP150W ( 24. května 2020 00:15 )

Pane Šmíd. BTS se instalují na místa vybraná podle zcela jiných kriterií, než jak byste si přál. Nicméně na spoustě budov, ve kterých sídlí úřady můžete tyto technologie vidět.

PPP150W ( 24. května 2020 00:11 )

Netuším jakou souvislost hledáte mezi ozářením radiovými vlnami a zateplením. Jediné co vám mohu říct je to, že antény pro tato vlnová pásma jsou směrové a "pod sebe" vyzařují řádově méně energie, než již zmíněný mobil na uchu. Co se týče samotné střechy, tak rádiové vlny celkem spolehlivě odstíní jakýkoli kovový povrch, na jehož síle v podstatě nezáleží. I hliniková folie na střešní krytině dokáže divy.

Zobrazit celou diskusi