Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Horští záchranáři vzkazují: Nejezděte do hor, ohrožujete nás! Nikdo nás nenahradí

O víkendu se snažili horští záchranáři resuscitovat výletníka (+52), který zkolaboval cestou na Mravencovku. Oživit se jej nepodařilo.
O víkendu se snažili horští záchranáři resuscitovat výletníka (+52), který zkolaboval cestou na Mravencovku. Oživit se jej nepodařilo.  (Autor: HS MSK)
Autor: ptt - 
7. dubna 2020
15:57

Kdyby museli do karantény horští záchranáři, mohlo by to zcela paralyzovat poskytování pomoci na horách.  „Je nás málo, zůstaňte teď doma,“ vyzývají proto členové horské služby. Víkendy totiž do hor naženou stovky lidí, kteří se po pracovním týdnu mezi čtyřmi stěnami chtějí vyvětrat.

„Jsme plně vytížení, a pokud by snad někdo z našich členů přišel během akce do styku s nakaženým člověkem, byli bychom nuceni některé stanice kvůli karanténě zcela uzavřít. To by ale zase znamenalo ohrožení pro návštěvníky hor a místní obyvatele,“ důrazně varuje náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

V současnosti je na horách méně členů horské služby, pracují jen ti profesionální, dobrovolníky do hor nepovolávají. Navíc jich je daleko méně než policistů, hasičů nebo zdravotníků. Náhrada by se hledala těžko.

„Naši záchranáři jsou stále v první linii, zasahují u mnoha nehod a jsou přímo ohrožení eventuální nákazou. Lidé by teď měli návštěvu hor omezit,“ dodal Kaller.

Oživoval ho syn

Stovky výletníků vyrazily o víkendu do Jeseníků. Jeden z nich zkolaboval během túry z Nové Vsi na Mravencovku. Muže (†52) se ani přes více než hodinovou resuscitaci nepodařilo oživit. Nejdříve se jej snažil vrátit k životu jeho syn, pak horští záchranáři i posádka lékařského vozu.

Kolik jich je?

Policistů je v České republice asi 40 000, profesionálních hasičů zhruba 10 000, dobrovolných hasičů kolem 340 000, profesionálních horských záchranářů kolem stovky, dobrovolných 400. Zdravotnických pracovníků je necelých 250 000.

VIDEO: Jihomoravští záchranáři museli pro zavaleného dřevorubce na Boskovicku se dvěma vrtulníky.

Citronel ( 7. dubna 2020 16:32 )

Kdyby nějakým nedopatřením všichni poslechli a nikdo by do hor nejel,tak by bylo přeci jedno,že je nikdo nenahradí.Chtějí brát vysoké platy za nic,nechce se mi tam,ale teď just tam pojedu,schválně se lehce zraním a určitě si je zavolám.Sundám si roušku s tím,že se mi špatně dýchá a budu na všechny prskat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa