„Odvolání poslali všichni tři obžalovaní i státní zástupce,“ uvedla Puci. Před soudem se zpovídal ve věci jen někdejší imám, Omar Shehadeh a Hudková jsou stíháni jako uprchlí. Policie po nich stále pátrá. Státní zástupce Marek Bodlák už dříve uvedl, že o nich měl poslední informace v říjnu 2017. Shehadeh v minulosti prohlásil, že se s nimi naposledy zkontaktoval v polovině roku 2018.

Obžaloba viní Samera Shehadeha, že v listopadu 2016 pomohl svému bratrovi odjet do Sýrie a vstoupit do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Později podle státního zastupitelství zajistil cestu i Hudkové, kterou předtím po internetu s Omarem oddal. Teroristické organizaci také přes prostředníky několikrát poslal peníze.

Bývalý imám se k pomoci bratrovi a jeho ženě i k posílání peněz do Sýrie u hlavního líčení přiznal. Nepovažuje to však za trestné, protože neuznává syrskou vládu a organizaci nevnímá jako teroristickou. Podle své výpovědi pouze pomáhal v boji s režimem, který se dopouští genocidy. Prohlásil také, že pro něj rozhodnutí českých soudů není podstatné, protože nerozhodují podle islámského práva šaría.

Státní zástupce požadoval pro oba bratry deset let vězení, Hudkové měl podle něj soud uložit pětiletý trest. Obhájci shodně navrhli, aby byli obžalovaní viny zproštěni.

O někdejšího imáma se zajímaly tajné služby již před několika lety, když vyzval muslimy, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. V roce 2017 odjel z Česka, následně ale přišlo obvinění z účasti na teroristické skupině. Policie ho zadržela v Jordánsku. Do Česka byl převezen v listopadu 2018 a od té doby je ve vazbě.

Video
Video se připravuje ...

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh před začátkem jednání pražského městského soudu, který se 7. ledna 2020 zabýval jeho případem.  Michaela Kalkusová

Fotogalerie
18 fotografií