Trojici hrozily až patnáctileté tresty vězení. Jejich právní zástupci shodně navrhovali, aby byli bratři Shehadehovi i Fátima obžaloby zproštěni. Soud nakonec uložil bývalému pražskému imámovi Samerovi 10letý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou, jeho bratr Omar si má odsedět 11 let tamtéž, Fátimě, dříve Kristýně z Mělníka, soud uložil šestiletý trest ve vězení s ostrahou. Poslední dva jmenovaní se k soudu nedostavili, byli stíháni jako uprchlí.

„K přísnějšímu trestu pro Omara Shehadeha jsme přistoupili především proto, že se aktivně účastnil bojů bod vlajkou teroristické organizace  An-Nusra. Díky svým bojovým výsledkům později cvičil i další bojovníky z tého organizace,” řekla předsedkyně soudu Kateřina Radkovská.

„Důkazní situace byla doznáním obžalovaného do značné míry usnadněna,“ prohlásil státní zástupce Marek Bodlák u soudu 11. února. Mezi další důkazy usvědčující Shehadeha i jeho bratra se ženou zařadil audionahrávky jejich rozhovorů či výpovědi svědků. Podle žalobce tak zbývalo posoudit, zda bývalý imám pomocí bratrovi a Fátimě (původním jménem Kristýně) odejít k An-Nusra a posíláním peněz do Sýrie spáchal trestný čin.

Podle islámského práva bylo jednání bývalého imáma považováno za správné a bohulibé, podotkl Bodlák. „Ale ač se to panu obžalovanému nelíbí, český právní řád se právem šaría neřídí,“ uvedl Bodlák. An-Nusra, později známá jako Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie), je podle něj zařazena na seznam teroristických organizací, a Samer a Omar Shehadehovi i Fátima se tak dopustili trestných činů účast na teroristické skupině a financování terorismu. Pro Omara a Fátimu navrhoval žalobce desetiletý a pětiletý trest vězení. 

„Jsem na to hrdý“

Bývalý pražský imám uvedl, že je souzen kvůli své ideologii. Nesouhlasí s mučením ani s nenávistí k nevěřícím. „Šlo nám jen o boj s režimem, který se dopouští genocidy, a o humanitární pomoc,“ prohlásil. Podle své závěrečné řeči nenalezla ani obžaloba „nic hmatatelného, co by z lidského hlediska bylo možné označit jako zločin“. „Na to, co jsem udělal, jsem patřičně hrdý. Nelituji toho,“ dodal Shehadeh. Rád prý za to půjde do vězení.

Někdejší imám již dříve uvedl, že organizaci An-Nusra nepovažuje za teroristickou a že neuznává současný syrský režim. Prohlásil také, že pro něj rozhodnutí českých soudů není podstatné, protože nerozhodují podle islámského práva šaría.

Video
Video se připravuje ...

Za podporu terorismu dostal bývalý pražský imám 10 let vězení. Veronika Foltová

Samer Shehadeh pomohl podle obžaloby svému bratrovi Omarovi odjet do Sýrie a přidat se k Džabhat Fatah aš-Šám v listopadu 2016. V následujícím roce zajistil cestu i Fátimě, kterou předtím po internetu s Omarem oddal. Státní zástupce uvedl, že trestné činy účast na teroristické skupině a financování terorismu se do trestního zákoníku dostaly až v roce 2017, to však neznamená, že by předtím jeho jednání nebylo trestné. Naopak se podle něj trestalo přísnější sazbou. Ani složitá situace v Sýrii pak nemůže podle něj být důvodem, aby trojici mohl považovat za nevinnou.

Odvolání

„Odvoláváme se i proto, že soud rozhodl o vině Fatimy na základě textových zpráv především s matkou. V těch jí měla detailně líčit, že se považuje za teroristku a cvičí se se svým manželem Omarem v boji. Že to někdo napíše, ještě neznamená, že to opravdu dělá a takový je," zdůvodnil odvolání obhájce Fatimy Jiří Rosol.

Podobný názor má i obhájce jejího manžela Omara, Adam Kopecký. „Samozřejmě s rozsudkem nesouhlasím. Myslím si, že nebyla jednoznačně prokázána přímá účast pana obžalovaného Omara Shehadeha v bojích v Sýrii a také se podle mě soud nedostatečně vypořádal s tím, že to jednání, které tady projednáváme, nebylo minimálně do února 2017 trestné." 

 

Fotogalerie
18 fotografií