Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Češi vykupují léky s paracetamolem. SÚKL prosí: Nedělejte si zbytečně zásoby

Aktualizováno -
19. března 2020
10:27
Autor: ula - 
17. března 2020
16:25

Lékárny už dříve upozorňovaly, že lidé vykupují léky na horečku a léky s paracetamolem – i kvůli snaze Čechů bránit se koronaviru. V některých lékárnách tak zřejmě neseženete klasický lék Paralen. Česká lékárnická komora (ČLnK) na dotaz Blesk Zpráv připustila, že zásoby paracetamolu jsou v lékárnách nerovnoměrné a někde může být tedy lék Paralen nedostupný. Výrobce léku ujišťuje, že jedná o zvýšení objemu dodávek. Státní ústav pro kontrolu léčiv prosí veřejnost, aby lidé zbytečně nehromadili léčivé přípravky a nepřekračovali denní dávky.

„Zásoby paracetamolu jsou v lékárnách v tuto chvíli nerovnoměrné. Může se stát, že v některých lékárnách je paracetamol nedostupný,“ sdělila na dotaz Blesk Zpráv tisková mluvčí ČLnK Michaela Bažantová už v pondělí.

Vyšší zájem o Paralen potvrzuje i Alžběta Piškulová, PR specialistka lékáren BENU: „V současné době zaznamenáváme vyšší zájem o léky na akutní virová onemocnění, který ale odpovídá roční době a s ní spojenými virózami, chřipkou a nachlazením. Léků je obecně v lékárnách dostatek, a pokud nejsou lokálně k dispozici, budou co nejdříve doskladněny.“

„Ano, je to pravda, Paralen chybí, zásoby se leckde dostaly na nulu anebo jsou kriticky nízké,“ informuje mluvčí sítě lékáren DR. MAX Michal Petrov.

SÚKL: Nedělejte si zbytečně zásoby

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) v posledních týdnech došlo k navýšení prodeje trojnásobně.  „Pro představu to znamená, že se během jednoho týdne prodala jindy měsíční poptávka, tj. přes 300 tisíc balení. Dle dostupných informací je obdobný nárůst prodeje patrný i u dalších léčivých přípravků s obsahem paracetamolu, a proto u mnoha z nich došlo k vyprodání,“ uvedla mluvčí ústavu Barbora Peterová.

SÚKL dále upozorňuje, aby se lidé řídili příbalou informací a nepřekračovali doporučené denní dávky, jinak při předávkování hrozí závažné poškození jater.

„Vyzýváme všechny, aby zbytečně nehromadili léčivé přípravky, a prosíme o ohleduplnost k dalším pacientům, kteří svou léčbu také potřebují,“ vzkazuje mluvčí.

Lékárny nemají Paralen. Lékárny nemají Paralen. | ula

Sanofi: Zvyšujeme objem dodávek

Že aktuální poptávka po Paralenu mnohonásobně převyšuje běžnou spotřebu, potvrzuje i firma Sanofi.

„Od začátku roku jsme dodali na český trh 1,4 milionu balení léku Paralen 24x500mg. V nadcházejícím týdnu předpokládáme další dodávku 255 tisíc balení tohoto léčivého přípravku k našim distributorům v Česku. Do konce dubna jsme potvrdili objednávky na 600 tisíc balení tohoto léku,“ řekl tiskový mluvčí Sanofi Libor Kytýr.

„Dle dodávek z výrobních závodů kontinuálně zavážíme balení léku Paralen k distributorům v Česku. Zároveň jednáme o dalším zvýšení objemu dodávek. Vedle tablet je Paralen k dostání také v jiných lékových formách, jako jsou horké nápoje, čípky, sirupy,“ ujistil.

To potvrzuje i SÚKL. „V příštích dnech jsou plánované dodávky v řádu několika set tisíc balení. Ministerstvo zdravotnictví ČR a SÚKL zároveň jednají o zajištění dalšího dovozu,“ dodala Peterová.

Obdobná situace panuje ve více zemích Evropy, a proto některé státy (např. Dánsko, Norsko, Irsko, Belgie) již omezily nařízením výdej volně prodejných léčivých přípravků. Jiné země (např. Slovensko) uvádějí nedostupnost paracetamolu, ibuprofenu i acylpyrinu.

prudentiacz ( 19. března 2020 14:39 )

Jo tak nakonec na to čínské svinstvo nejsou ani základní léky? Takže ten, co doteď není nakažený se nakazí lítáním po lékárnách? To je asi špatný, ale hodně špatný sen. Tak až budete v posledním dechu, prostě zavolejte sanitku a oni vám nějaký paralen asi dají. Tak je to myšlené?

HledacPravdy ( 19. března 2020 11:49 )

Tyhle upozornění budou asi tak účinná jako když v obecní škole říkali dětem ať neolizují promrzlé zábradlí..

jany ( 19. března 2020 11:10 )

to bylo nejdriv reci, kdyz clovek koupil navic balicke testovin nebo hajzlpapir. kdybych se ridila doporucenimi, chodim ensmyslne do obchodu pomalu kazdy den. diky vetsiomu nakupu v samoobsliúze a dovazce z rohliku naopak muzu byt ukaznene doma v izolaci (nic mi neni, ale nechci nic chytit). pokud nekomu hrozi horecky a nic jineho neni idealnim lekem - a ma byt doma a casto nema rodinu, ktera by ho obskakovala - prijde mi normalni si treba dve baleni koupit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa