Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Největší skiareál v Orlických horách koupil kritik vedení ČEZu. Investuje 200 milionů

Autor: ČTK - 
5. února 2020
10:00

Největší skiareál v Orlických horách v Deštném koupil podnikatel a investor Michal Šnobr. Ve společnosti Sport Profi, která areál provozuje, získal v prosinci podíl 85 procent. Koupil jej prostřednictvím své společnosti Hamaga od obce Deštné a dalších šesti spolumajitelů. Cena obchodu by mohla být téměř 68 milionů korun. Uvedla to středeční Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj.

Šnobr, který je znám také jako minoritní akcionář a kritik vedení společnosti ČEZ, chce podle deníku zachovat současný ráz skicentra v Deštném a propojit ho s hotelovým resortem, který v obci přestavuje. Skiareál je v centru Deštného a disponuje šesti sjezdovkami, dvěma lanovkami a čtyřmi vleky.

Nový investor by měl pomoci s vybudováním restaurace u dolní stanice lanovky Marta II, která má vyrůst příští rok. V plánech je také stavba retenčních nádrží pro umělé zasněžování a výměna staré dvousedačkové lanovky Marta I za moderní čtyřsedačku. Areál se chce zaměřit i na rozvoj letní sezony.

„Chceme areál posunout nahoru, ale zároveň zachovat jeho krásný charakter, který má historicky,“ uvedl Šnobr. Jeho celkové investice v Deštném by se mohly pohybovat kolem 200 milionů korun.

Obec Deštné Šnobrovi prodala celý svůj podíl 27,6 procenta za 22 milionů korun. Obchod se dojednával více než rok. „Nechtěli jsme to prodávat za každou cenu. Naším cílem bylo prodat areál silnému investorovi, který má zájem středisko dál rozvíjet,“ řekla starostka Deštného Alena Křížová.

Prouza: Prodej prospěje rozvoji areálu

Firmu má dál vést jednatel Petr Prouza, jehož otec dosud vlastnil zhruba desetiprocentní podíl, který se snížil na 3,6 procenta. „Prodej by měl přinést rychlejší rozvoj areálu a investice. Organizačně se nic nemění,“ uvedl Prouza. Desetiprocentní podíl ve firmě si ponechal Jiří Dařílek, který v areálu provozuje lyžařskou školu. Jednoprocentní podíl zůstal Janu Dankovi, který má na starosti technický úsek.

Loni na začátku roku Šnobr v Deštném koupil hotelový resort Alfa, který leží při vjezdu do Deštného od Dobrušky. Za nákup areálu zaplatila Šnobrova skupina Hamaga podle MfD nižší desítky milionů korun. Dalších až 100 milionů by měla stát rozsáhlá rekonstrukce resortu, která již začala. Areál se má po přestavbě otevřít letos v prosinci a má se stát součástí Šnobrovy sítě rekreačních areálů pod značkou Amenity resorts.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi