Naše hory jsou dobře dostupné, ale se sněhovými podmínkami je to horší. Proto hodně Čechů vyráží za lyžováním do Rakouska, Itálie nebo Francie. Můžete se zde spolehnout na perfektně udržované sjezdovky, dostatek moderních vleků a skvělou atmosféru. Řeknete si: značka Ideál.

Ovšem podle statistik je lyžování jedním z nejrizikovějších sportů. Vždyť každý třetí úraz na lyžích je vážný, u snowboardu je to dokonce 55 % všech úrazů. Výmluvná jsou v tomto směru i čísla ošetřených Čechů v zahraniční. Například v italských nemocnicích skončí ročně skoro 2 400 našinců, více než polovina v průběhu lyžařské sezóny (leden, únor, březen). V tomto období roku 2016 jen Allianz pojišťovna zorganizovala celkem 48 repatriací (převozů) klientů do České republiky. 

Kartička pojištěnce nestačí

Data zní hrozivě, ale vy si nejspíš říkáte: Přece mám kartičku pojištěnce a s tou mě ošetří po celé Evropě. Ano, evropský průkaz zdravotního pojištění skutečně můžete využít ve všech zemích EU a dalších smluvních státech. Máte nárok na stejnou zdravotní péči, jakou čerpají tamní obyvatelé, ale také na vás čekají stejné poplatky a spoluúčasti. V Rakousku si připlatíte 10 % za zdravotnické pomůcky. A třeba cena za vyzvednutí obyčejného receptu je více než 6 eur. Ani pobyt v nemocnici nebývá zadarmo – čekejte platbu kolem 10 eur za noc.

V Rakousku jen výjimečně, častěji v Itálii a Francii, se můžete ocitnout i v situaci, kdy nejbližší zdravotnické zařízení je soukromé a evropský průkaz zdravotního pojištění vám bude na nic. Budete se moc spolehnout jen na cestovní pojištění nebo vlastní peněženku. Připomeňme, že třeba za obvyklé poranění kolene s následnou operací zaplatíte v Rakousku 85 000 korun. V Itálii vás zranění horní končetiny s hospitalizací může přijít i na 95 tisíc korun.

Co vám rozhodně nekryje „obyčejná“ zdravotní kartička?

  • Zajištění převozu, pokud se nemůžete dopravit domů (při některých zlomeninách prostě nejste schopní sedět na místě spolujezdce ve vašem autě a musíte jet sanitkou).
  • Dopravu do zdravotnického zařízení (patří sem jak svezení skútrem ze sjezdovky, které stojí několik tisíc korun, tak i třeba vzlétnutí helikoptéry v případě vážnějších zranění. U té počítejte i s 200 000 korunami).
  • Pomoc v komunikaci s ošetřujícím lékařem (i když máte pocit, že nějaký cizí jazyk ovládáte, pro komunikaci s lékařem velmi často nestačí – asistenční služba pojišťovny vám zajistí překlad).
  • Zprostředkování komunikace s rodinou (asistenční služba pojišťovny kontaktuje vaši rodinu a sdělí jí informace o vašem zdravotním stavu).

V případě, že máte cestovní pojištění sjednané v rámci platební karty, vždy si pozorně přečtěte, co vše máte pojištěné. Může vás čekat nepříjemné překvapení s výší spoluúčasti nebo nízkým limitem krytí.

Pro případ, že jste viníkem vy, je dobré pojištění odpovědnosti

Samostatnou kapitolou, kterou získáváte současně s cestovním pojištěním do zahraničí je pojištění odpovědnosti. Připadá vám to jako jeden z mnoha odborných termínů, pod kterým si nic nepředstavíte?

Pomůže příklad. Jste dobrý lyžař, můžete si dovolit jet rychleji, ale i tak dáváte pozor. Ovšem za zatáčkou, v nepřehledném úseku, sedí dva snowboarďáci v družném hovoru, vy už nestihnete včas zabrzdit a… Nikomu se nic nestane, ovšem odnese to vybavení jednoho ze sedících. A právě tady se hodí mít pojištění odpovědnosti – kryje škodu, která se stane vaším zaviněním někomu jinému.  

V případě dramatičtějšího konce této příhody by vaše škoda šla do statisíců. Museli byste zraněnému hradit bolestné a případné plnění za trvalé následky, ušlý zisk např. v důsledku pracovní neschopnosti, poškození vybavení či oblečení a výlohy na právní zastoupení poškozeného. Otázkou je, jestli by šly na váš vrub i náklady na jeho léčbu. To vše vám pokryje pojištění odpovědnosti, které je součástí cestovního pojištění do zahraničí.

Co dělat při nehodě na svahu

Když už jsme u toho popisování případné nehody na svahu, určitě stojí zato si shrnout, co udělat, abyste se vyhnuli následným potížím.

Jak postupovat, jste-li účastníkem lyžařské nehody?

  1. Pokud vám to zdraví dovolí, jakoukoli nehodu, střet s osobou nebo újmu na majetku se pokuste co nejlépe zdokumentovat. Následky události vyfoťte nebo poproste blízké.
  2. Snažte se získat kontaktní údaje na svědky, v ideálním případě i jejich písemné stanovisko.
  3. Lyžařskou nehodu ohlaste přímo ze sjezdovky místní policii nebo horské službě a požadujte o tomto hlášení písemné potvrzení.
  4. Záznam o průběhu nehody od vás bude chtít policie podepsat. Jestliže některým pasážím nerozumíte, připište k textu poznámku, klidně v češtině: „Textu nerozumím, podepisuji s výhradou,“ případně doplňte i váš popis situace.
  5. Kopii hlášení, včetně veškeré zdravotní dokumentace od zahraničních lékařů, odevzdejte po příjezdu domů asistenční službě vaší pojišťovny.

Pro případ, že jste zranění vy sami a potřebujete lékařské ošetření, pamatujte, že čím dříve kontaktujete asistenční službu pojišťovny, tím lépe. Doporučí vám totiž nejbližší smluvní zdravotnické zařízení, které nabízí kvalitní služby, a v případě potřeby vás do něj i dopraví.

Jak už bylo řečeno, na místě pak po telefonu přetlumočí konverzaci s lékaři, místními orgány a zkonzultuje nejvhodnější postup léčby. Číslo na asistenční službu mějte při cestách do zahraničí u sebe. Linka funguje nepřetržitě a pokud nemáte kredit na volání, zavolají vám zpátky.

Jsou situace, kdy ani pojištění nepomůže

Ještě pár úskalí, o kterých je třeba vědět. Cestovní pojištění na hory vám bude na nic, pokud budete v okamžiku nehody pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. V případě, že se v zahraničí účastníte nějakého šampionátu v zimních sportech nebo i tréninku na něj, raději si sjednejte připojištění rizikových sportů.

To se týká i různých méně obvyklých aktivit na svahu jako třeba skikros, akrobatické lyžování či adrenalinové lahůdky typu jízda po svahu na gumových člunech nebo raftech. Cestu do zahraničí si raději úplně rozmyslete, pokud jste v pokročilém stádiu těhotenství a na cestu vždy vyrážejte v dobrém zdravotním stavu. Cestovní pojištění nehradí náklady související s onemocněním, které vzniklo již před cestou.

Co za to?

Kolik stojí cestovní pojištění? Když vezmete do úvahy celkovou cenu zimní dovolené v Alpách (permanentka, lyžařské vybavení, ubytování a stravování apod.), pak pojistné vás přijde opravdu jen na zlomek.