Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidstvo čeká malá doba ledová! Teploty klesnou na minus 50 stupňů Celsia, obávají se vědci

Autor: shp - 
5. února 2020
05:01

Blizardy, vánice, neustálé sněžení a teploty pod nulou. Tyto mrazivé hrůzy nás dost pravděpodobně čekají v ledové budoucnosti. Odborníci se totiž obávají, že naši planetu čeká v následujících 33 letech takzvaná malá doba ledová, kterou způsobí solární minimum. Slunce totiž přechází do období hibernace.

Na Slunci dochází k pravidelným a dobře známým, ale přesto dodnes stále málo pochopeným jedenáctiletým cyklům. Nejdřív se hvězda dostane na solární maximum – období, při němž se na jejím povrchu tvoří sluneční skvrny. Po něm následuje solární minimum, kdy je aktivita hvězdy utlumena. A právě takové solární minimum začalo podle webu The Sun přibližně před dvěma roky.

Zemědělství je ohroženo

Experti bijí na poplach, protože podle nich nyní Slunce vstoupí dokonce do velkého solárního minima. Profesorka Valentina Zharkova z oddělení matematiky, fyziky a elektrického inženýrství na Northumbrijské univerzitě v anglickém Newcastlu varuje, že už brzy teploty klesnou v průměru o jeden stupeň Celsia. Jde o relativně malé číslo, ale i toto teplotní ochlazení lidstvo pocítí.

Změny se neblaze projeví zejména v zemědělství. „Slunce vstupuje do hibernačního období. Na solárním povrchu se zformuje méně slunečních skvrn a tím i méně energie a radiace vyzařované směrem k planetám a Zemi. Redukce teploty bude mít za následek chladné počasí na Zemi, chladná a studená léta, studené a vlhké zimy,“ prohlásila Zharkova. Prognózy dobré nejsou.

Teploty až minus 50 stupňů Celsia

Je možné, že zažijeme mrazy, jaké se nyní dějí v Kanadě, kde teploty dosáhly -50 stupňů Celsia. Ale to je jenom začátek velkého solárního minima, více toho zažijeme v následujících 33 letech,“ dodala vědkyně. Velké solární minimum nastává přibližně každých 400 let. Naposledy se odehrálo podle NASA v letech 1650 až 1710. Tehdy zamrzla řeka Temže i proslulé amsterdamské kanály.

PavelSki ( 7. března 2020 10:29 )

Tak se snad shodneme, že na činnost hvězdy (Slunce) nemá počínání lidí na Zemi vůbec žádný vliv. Navíc to jde matematicky spočítat.
Ano, bude to tak se Sluncem, proti tomu může jít oteplování na Zemi, tak to nebude až tak drastické.

A chudák GRÉTA z toho bude "taká volaká zmetené".

zlymikes ( 7. února 2020 17:21 )

tak som volajako zmetený - globální oteplení nebo ochlazení. To raději ty kamna na uhlí rušit nebudu,abych pomohl naši planetu oteplovat

11karel11 ( 5. února 2020 19:06 )

Jsi sprosté hovado.

11karel11 ( 5. února 2020 19:05 )

To jsou žvásty, planeta se otepluje, pak zase ochlazuje, lepší je mlčet. Stejně jako meteorologové též, každou hodinu jinak. Jsou to zbytečná pracovní místa.

-anonym01 ( 5. února 2020 17:29 )

ZAVRETE JE ZA SIRENI POPLASNE ZPRAVY

Zobrazit celou diskusi