Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak vypočítat věk psa? Vědci boří mýtus s násobení sedmi, klíčem jsou čísla 16 a 31

Autor: sova - 
19. listopadu 2019
19:10

Vědci z prestižní americké Yaleovy univerzity zkoumali změny DNA v průběhu času, konkrétně takzvané methylové skupiny genetické informace. Pracovníci univerzity tvrdí, že závěry z výzkumu lze použít k výpočtu věku lidí a psů. Nalezli také způsob, jak „sladit“ hodiny DNA obou druhů.

Výpočet věku psa v lidských letech je tak ve skutečnosti mnohem složitější, než se původně myslelo. Podle vědců Kalifornské univerzity je myšlenka, že věk psa je sedmkrát starší, mýtus. Vytvořili proto nový vzorec pro výpočet relativního věku psa ve srovnání s člověkem na základě rychlosti přidávání molekul do DNA.

Tým vedený genetičkou Tinou Wangovou tvrdí, že není snadné přijít se skutečným porovnáním relativního věku psa s člověkem, protože dospělí dosahují dospělosti různou rychlostí a specifická plemena psů mají odlišnou délku života.

Vzorec obsahuje logaritmickou funkci

Životnost psů se liší od 6 až 7 let věku u větších plemen po až 18 roků u menších psů. I přes rozdíly v délce života mají jinou fyziologickou trajektorii. Stručně řečeno, vědci našli podobnosti v načasování hlavních milníků mezi psy a lidmi. Podobnosti byly zvláště výrazné, když se porovnávali psi s podobným věkem a lidé.

Nový vzorec založený na takzvaných epigenických hodinách zahrnuje nalezení přirozeného logaritmu věku psů, jeho vynásobení číslem šestnáct a poté přičtení 31 k celkovému počtu. Podle tohoto vzorce by například 18letý pes měl v lidských letech 77 roků a dvouletý pes 42 lidských let.

Vzorec pro výpočet stáří psa v lidských letech tak zní: 16ln(věk psa) + 31.

Na webu lze nalézt nástroj pro výpočet logaritmické funkce. Jednoduše zadáte věk vašeho psa, výsledné číslo vynásobíte šestnácti a připočtete číslo 31.

naidka ( 20. listopadu 2019 08:07 )

To ti věřím, starý mloku. Raději vylez z jeskyně, dej si pár chutných stonožek a třeba ti dojde, že když někdo v textu použije smajlíky, tak si ve skutečnosti dělá legraci.

hasickajana ( 20. listopadu 2019 07:29 )

jj, můj sedmiletý pes malého plemene má už 62 let, nicméně podle tohoto logaritmu, v reálných 16, kterých by se měl dožít, mu bude 75... takže následujících 9 let mu prostě bude mezi 62-75 lety... to je taky dobrá píč.ovina

nika70 ( 20. listopadu 2019 01:05 )

Dvouletej pes má 48??? To je dobrá kravina.

Amant ( 19. listopadu 2019 23:27 )

Kde jsou ty časy, kdy psy lidi jedli. I mě, když sem byl malý tak mě naší nakukali, že jim beránka a byl to čokl.

starymlok ( 19. listopadu 2019 22:35 )

Slepice,logáro jsem měl naposledy na průmce a to je hódně dlouho.

Zobrazit celou diskusi