Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman s Čaputovou otevřeli v Bratislavě Český dům. Slováci slaví 30 let svobody

Aktualizováno -
16. listopadu 2019
13:04
Autor: ČTK, tsv - 
16. listopadu 2019
09:00

Český prezident Miloš Zeman v sobotu v Bratislavě položil věnec k pamětní desce, jež připomíná průvod studentů bratislavských škol ze 16. listopadu 1989. Studenti na této akci v tehdejším komunistickém Československu požadovali demokracii. Spolu se Zemanem si kulaté výročí průvodu studentů v ulicích slovenské metropole připomněla i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Státníci rovněž společně otevřeli v Bratislavě Český dům. Zeman si přeje, aby se stal místem setkávání a přátelství. V zemi se také uskuteční různé akce u příležitosti 30. výročí takzvané sametové revoluce.

Zeman s Čaputovou dopoledne nejprve položili věnce ke zmíněné pamětní desce, která je umístěna na budově Univerzity Komenského. Oba státníci pak v historickém centru města společně otevřeli Český dům, jehož vznik Zeman dlouhodobě prosazoval. Večer se pak uskuteční první z galakoncertů, na kterém Čaputová vystoupí s projevem k výročí sametové revoluce.

V Českém domě bude sídlit České centrum a také agentury CzechTrade a CzechTourism a v budoucnu také agentura CzechInvest. Budova nabídne rovněž prostory například pro výstavy. Ve čtyřpatrové stavbě naopak nebude hospoda, kterou Zeman dříve prosazoval. Pro Frekvenci 1 prezident nicméně uvedl, že v hospodě bude alespoň české pivo a utopence.

Třetí dům v pořadí

Novým střediskem českého dění ve slovenské metropoli se stal měšťanský dům ze 17. století, který je součástí městské památkové rezervace. Stát si budovu pronajímá od firmy podnikatele a miliardáře Tomáše Chrenka.

Slovensko na vytvoření Českého domu přispěje částkou 376 000 eur (9,6 milionu korun). Česko v minulosti podpořilo vznik Slovenského domu v Praze.

Český dům v Bratislavě je třetí takovou institucí, kterou Česko ve světě zřídilo. České domy fungují také v Moskvě a v Jeruzalémě. Ve všech případech tato zařízení provozují Česká centra.

Prezident Miloš Zeman a prezidentka Zuzana Čaputová v Bratislavě otevřeli Český dům (16. 11. 2019) Prezident Miloš Zeman a prezidentka Zuzana Čaputová v Bratislavě otevřeli Český dům (16. 11. 2019) | Twitter - Jiří Ovčáček

Rekonstrukce studentského průvodu

Během celého víkendu jsou na Slovensku naplánovány také různé kulturní a společenské akce u příležitosti kulatého výročí sametové revoluce, která v zemi pod Tatrami dostala přívlastek něžná. V centru slovenské metropole bude oficiálně otevřeno náměstí Něžné revoluce.

Odpoledne se v Bratislavě také uskuteční rekonstrukce zmíněného průvodu z 16. listopadu 1989, na kterém asi 200 studentů požadovalo reformu školství, zlepšení svých sociálních podmínek a demokracii. Proti účastníkům nepovoleného průvodu bezpečnostní složky tehdy nezasáhly.

Během zmíněné akce asi dvě stovky studentů požadovaly reformu školství, zlepšení svých sociálních podmínek a demokracii. Skandovali hesla jako například „Chceme svobodu“, „Chceme demokracii“ či „Chceme demokratické školství“. Vydali se k ministerstvu školství, kde své požadavky přednesli i členovi ústředního výboru Komunistické strany Slovenska Gejzovi Šlapkovi.

Tato akce studentů v Bratislavě stojí ve stínu pražských událostí z následujícího dne, které odstartovaly takzvanou sametovou revoluci. Ta vyústila v Československu v pád komunistického režimu.

Sametovou revoluci hodnotí Češi lépe než Slováci. Podle výsledků dřívějšího společného průzkumu českého Centra pro výzkum veřejného mínění a sociologických ústavů akademií věd obou zemí sametovou revoluci hodnotí kladně dvě třetiny Čechů a 56 procent obyvatel Slovenska

fotrpjotr ( 16. listopadu 2019 13:08 )

Modelka Čaputová je ostuda nejen Slovenska,ale celé EU.

dama_s_kosou ( 16. listopadu 2019 09:36 )

Tak o by mohl Eman v tom dome v ramci vymenneho pobytu zustat.
Slovaci nam StBaka Burese, my jim KGBaka Emana. A budeme vyrovnani.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa