Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrtelný MERS virus i meningitida. Čechy cestující do Mekky čeká mnoho rizik

Autor: Mii - 
8. srpna 2019
18:00

Už v pátek vypukne každoroční pouť Hadždž, během které se miliony lidí vydají do saúdskoarabského města Mekka, aby splnily svou náboženskou povinnost. Letos cesta vychází na 9. až 14. srpna. Středočeští hygienici u té příležitosti s odkazem na Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) varují, že cestovatele v zemi čeká mnoho nebezpečných nemocí včetně smrtelného viru MERS. Před odjezdem je proto třeba nezapomenout na očkování.

Statisícové davy z různých koutů světa, které se na sebe mačkají, aby si splnily jeden z životních cílů – navštívily svaté město Mekka. Pouť Hadždž je každoročně velkolepou událostí, kterou doprovází radost, ale i nepokoje a řada tragických neštěstí. Stačí zmínit počty ušlapaných cestovatelů.

Vzhledem k vysokému počtu návštěvníků, kdy drobné saúdskoarabské město prakticky přes noc zdvojnásobí počet obyvatel (trvale v Mekce žijí dva miliony lidí), se tu také šíří nemoci. A není jich málo – výčet vydá na dlouhý seznam. Některé jsou tak nebezpečné, že před nimi varují úřady po celém světě, včetně těch evropských a českých.

ECDC nicméně říká, že pokud lidé budou dodržovat doporučení lékařů cestovní medicíny a držet se očkovacích plánů, riziko nákazy se drasticky snižuje. Chránit pomůžou také základní pravidla, která připomněli středočeští hygienici – neustále si mýt ruce mýdlem nebo dezinfekcí a nosit ochrannou masku v místnostech s hodně lidmi. Nedoporučuje se také sahat na zvířata nebo pít nepasterizované mléčné výrobky.

MERS virus se přenáší z velbloudů

Pokud do Saúdské Arábie cestujete ze země s výskytem žluté zimnice, pak vás do státu bez očkování vůbec nepustí. Nemoc se ovšem vyskytuje především v centrální Africe, tudíž zrovna tuto chorobu většina cestovatelů řešit nemusí. Mnohem důležitější je přijet s očkováním doporučovaným běžně po celé EU – kombinovanou vakcínou MMR (spalničky, příušnice, zarděnky) a tetanem. Centrum rovněž doporučuje očkování proti žloutenkám typu A a B a případně vzteklině.

Vyloženě povinným očkováním je vakcína proti meningokokové meningitidě. Cestovatelé musí vlastnit potvrzení, že ho absolvovali minimálně deset dní před poutí Hadždž. Pokud navíc přijíždíte ze země s výskytem poliomyelitidy, pak budete potřebovat očkování i proti této nemoci.

Před čím ovšem žádná vakcína neochrání, je blízkovýchodní respirační virus MERS-CoV. Ten byl poprvé v Saúdské Arábii zaznamenán v roce 2012 a od té doby je hlášeno 2500 případů. Z toho zemřelo 889 lidí, úmrtnost je tedy vysoká. „K nákaze dochází buď přímým kontaktem s velbloudy-dromedáry nebo nepřímým, např. konzumací nepasterizovaného velbloudího mléka či nedostatečně tepelně upraveného velbloudího masa,“ varují hygienici.

Nemoc napadá plíce a ledviny. Velice složitě se léčí, antibiotika nezabírají a příslušná antivirotika dosud nebyla vyvinuta. Stejně špatně se diagnostikuje, zpočátku jsou jedinými jejími projevy nachlazení a zvýšená teplota. Velice rychle ale následuje selhání orgánů. Dosud nejsou záznamy, že by MERS virem onemocněl Čech, několikrát ale takové podezření panovalo – naposledy v prosinci.

Kvóty na počty muslimů

Pouť Hadždž, jak se arabsky nazývá cesta do Mekky, je jedním z pěti pilířů islámu. Každý muslim, pokud má prostředky a je fyzicky schopný, by se na ni měl vydat jednou za život. Součástí je řada rituálních úkonů včetně kamenování satana nebo obětování zvířat bohovi Alláhovi.

Loni na pouť vyrazily 2,4 milionu lidí. Kapacita akce je omezená, asijské země dostávají kvóty, kolik návštěvníků můžou poslat. Zpravidla to vychází na jedno místo na 1000 muslimů. Opatření se netýká západních zemí včetně Česka. Některé státy si na to již stěžovaly, například Indonésie navrhovala, aby se se zbylými místy dalo obchodovat.

Nezadat ( 9. srpna 2019 12:53 )

Doufám,že je to tam obohatí a skončí tam svoji pouť.

Taurus70 ( 8. srpna 2019 22:46 )

Do takove prde.. muze letet jen debil nebo muslim ale ono to vyjde nastejno 😂😂😂😂Alahu Akbar

50na_krku ( 8. srpna 2019 20:20 )

Moje slova

cocumysvole ( 8. srpna 2019 18:38 )

Čechy cestující do Mekky čeká mnoho rizik.
A co takle jim doporučit aby tam už zůstali?

Zobrazit celou diskusi