Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hitler je povolen. Vydavatele jeho projevů soud zprostil viny

Autor: ČTK - 
25. června 2019
12:32

Vydavatelé projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera jsou definitivně zproštěni obžaloby. Nejvyšší soud odmítl nesouhlasné dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, rozhodnutí zpřístupnil na úřední desce.

V minulosti Nejvyšší soud Zemanovi vyhověl a vrátil kauzu státnímu zástupci k došetření. Do případu se ale vložil Ústavní soud a napodruhé už Nejvyšší soud zprošťující verdikt potvrdil.

V kauze čelili Pavel Kamas, Lukáš Novák a Stanislav Beer obžalobě ze schvalování genocidy. Obžaloba směřovala i proti nakladatelství Guidemedia etc, které knihu v roce 2012 vydalo.

Městský i Krajský soud v Brně všechny aktéry osvobodily. Obžalovaní uváděli, že genocidu neschvalují a vydáním projevů jen čtenářům předložili historické dokumenty. Obžaloba knize vytýkala, že kromě autentických projevů obsahuje průvodní texty, které se dostatečně nedistancují od idejí nacionálního socialismu a Hitlerových slov a činů.

Nejvyšší soud původně vrátil kauzu Hitlerových projevů státnímu zastupitelství k došetření. Vyzval žalobce ke shromáždění více důkazů. Všichni tři obvinění muži a nakladatelství Guidemedia etc ale uspěli s ústavními stížnostmi.

Podle ústavních soudců Nejvyšší soud chyboval, s některými argumenty v Zemanově dovolání se nevypořádal, v klíčových pasážích svého rozhodnutí se překvapivě zaměřil na posouzení procesních vad, nakonec pak rozhodl nad rámec argumentů obsažených v dovolání.

Nejvyšší soud proto musel Zemanovo dovolání projednat znovu. Tentokrát už podnět odmítl, na zprošťujícím verdiktu brněnských soudů se tak nic nezmění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi