Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pískání v uších jde léčit, hraje se ale o čas. Šance klesá už po týdnu, varuje lékař

Video se připravuje ...
Autor: Hana Langrová - 
6. července 2019
07:20

Pískání v uších neboli tinnitus je novou civilizační chorobou. V Česku se týká zhruba milionu lidí a trápí ženy i muže. Nejohroženější jsou lidé, kteří pracují nebo se často vyskytují v hlučném prostředí. Bohužel v poslední době se tinnitus týká i mladší generace. Léčí se s ním běžně dvacátníci a třicátníci. Lékař ORL Aleš Hahn vysvětlil, jak tinnitus vzniká, kdy se ještě dá léčit a jak se mu vyhnout.

Ohroženi jsou lidé, kteří se často vystavují nadměrnému hluku. „Právě mladší generace si libuje v poslechu hlasité hudby, ať už na koncertě nebo do sluchátek, tzv. pecek. Používáním těchto sluchátek si člověk efektivně zadělává na sluchovou poruchu a i tinnitus může vzniknout poměrně brzy,“ řekl docent Aleš Hahn.

Jde o čas. Pacient musí přijít hned

Po návštěvě hlasité akce je prý běžné slyšet pískavý zvuk v uchu. „Pokud nezmizí do osmi až deseti hodin, měli bychom vyhledat pomoc ušního lékaře, který pacienta vyšetří a navrhne účinnou léčbu. Pokud se onemocnění nezačne léčit včas, rapidně klesá šance na vyléčení. „Řádově jde o dny. Určitě ne týdny nebo měsíce. Když se člověk dostaví hned, je téměř stoprocentní šance na vyléčení,“ řekl Hahn.

Sluchové onemocnění nezpůsobuje pouze hlasitý zvuk. Pískat v uších může člověku začít i kvůli změnám na krční páteři, nebo při nošení rovnátek. „Tinnitus může způsobit i diskomfort svalů, šlach, kostí a vazů od hlavy až k patě. Může dojít k pískání v uších, aniž by byla přítomna sluchová porucha,“ řekl docent Aleš Hahn s tím, že se jedná asi o deset procent pacientů.

U takových pacientů spolupracujeme s fyzioterapeutem a masérem a vhodné jsou i preparáty na prokrvení,“ doporučuje lékařka ORL Marta Václavíková

Na chronický tinnitus pomáhá léčba šumem

Onemocnění se nedědí. „Pacient může zdědit cévní změny či vysoký krevní tlak. To může v určitém věku způsobovat jak zhoršení sluchu, tak tinnitus, a proto se to třeba v jedné rodině objevuje, ale určitě nejde o dědičné onemocnění,“ uvedla Václavíková

Pacientům, kteří žijí s šelestem v uchu již několik let, může průběh zmírnit i léčba šumem. „Z audiologického hlediska je velmi účinnou metodou tzv. TRT (Tinnitus Retraining Therapy) tedy léčba šumem, jehož pravidelný poslech o adekvátní intenzitě způsobuje zmenšení subjektivního vnímání tinnitu,“ řekla Blesk Zprávám foniatrička Zuzana Veldová.

 

bobisz ( 6. července 2019 11:15 )

Nejlepší jsou vždycky ty rady lékařů - okamžitě jděte k doktorovi. S pískáním jsem šel druhý den na ORL (dle recenzí pacientů výborný lékař), vysvětlil jim proč jdu jako akutní pacient, a stejně mě objednali na termín za tři týdny. Ano, a to opravdu už zřejmě bylo pozdě. Rok a půl mám v hlavě trafostanici a píská a píská.

Qmar_Omar ( 6. července 2019 10:38 )

A co hučení v kládě?

snehulak ( 6. července 2019 08:26 )

Mně se Tinnitus objevil až po padesátce. Do té doby jsem měl nízký krevní tlak, který se nečekaně změnil na vysoký a musel jsem to řešit léky. Na tom, že ho způsobuje vysoký krevní tlak tedy může něco být. Problémy z touto změnou jsem řešil u několika lékařů. Měl jsem totiž podezření, že mi způsobuje spoustu jiných problémů které mi nastaly. Tinnitus jsem s tím nespojoval. Vždyť s tělem, které 50 let žije pod nízkým krevním tlakem a ve zdraví, tahle změna musí zamávat. Všichni se mi vysmáli.

Zobrazit celou diskusi