Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Odborový předák brání „režijky“: Nejsou nenažranost a přežijí nás

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková - 
5. dubna 2019
06:10

Železničáři ještě na začátku týdne bili na poplach. Kvůli pozměňovacímu zákonu poslance Martina Kolovratníka (ANO) by totiž režijní jízdné, které využívá 100 tisíc zaměstnanců a jejich příbuzných, ztratilo oporu v zákoně. Takové ohrožení si odboráři nenechali líbit a ihned pohrozili stávkou. Ta je prozatím odvolaná, ale je to definitivní? O tom mluvil v pořadu Blesku Epicentrum předseda Odborového sdružení železničářů Martin Malý.

Po středečním jednání hospodářského výboru nakonec poslanec Kolovratník vycouval. Výbor totiž jeho návrh nepodpořil, a tak se rozhodl, že ho ve druhém čtení už nepředloží. „V tuto chvíli nebudu sám za sebe podávat další návrh a zkoušet to znovu, je to zbytečné a ohrozili bychom tím tu odbornou část zákona,“ řekl Blesk Zprávám Martin Kolovratník.

To, že by se politici zalekli stávky, si ale železničáři nemyslí. „Stávka určitě nějakou roli hrála, ale domnívám se, že pokud by tam nebyly ty naše věcné argumenty, tak bychom se tomu střetu asi nevyhnuli a pravděpodobně bychom do té stávky museli jít,“ zmínil v Epicentru Martin Malý.

Stávkový výbor je nicméně rozpuštěn a podle předsedy odborářů Malého jsou režijní jízdenky zase v bezpečí. „Osobně se domnívám, že režijní jízdné nezanikne. Pokud by zanikl stávající systém jeho konstrukce, rozhodně se bude sjednávat kolektivní smlouva,“ vylíčil Malý.

Benefit pro 100 tisíc lidí

Na otázku, zda nás režijní jízdné všechny přežije, předseda odborářů odpověděl: „Domnívám se, že ano. Nemyslím si, že by se poměry změnily v tom smyslu, že by tak rostly příjmy železničním společnostem, že by mohly nějak výrazně zvyšovat platy.“

Režijky využívá v Česku asi 100 tisíc lidí, dosáhnou na ně totiž jak zaměstnanci s rodinou, tak i bývalí zaměstnanci, kteří jsou v důchodu. „Skutečnost, že vedle zaměstnanců má nárok i rodinný příslušník, nemyslím si, že je to nějaká nenažranost,“ bojoval za režijky Malý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 5. dubna 2019 11:05 )

Taky tak nějak nechápu, v čem se jejich práce liší od ostatních pracujících. Režijky jsou archaický přežitek a jestli si tzv. "modrá armáda" myslí, že jsou něco víc, tak nejsou.

Kamenac_Bill ( 5. dubna 2019 07:54 )

Něco podobného má i pražská MHD. Tak mě tak napadá, je tu vůbec někdo kdo nemá jakoukoliv režijku a platí si jízdné? Nebo jsem to jen já?

Zobrazit celou diskusi