Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel Dukův osobní tajemník. Kněz Badal kritizoval islám a působil i v Radě ČT

Autor: simao - 
24. března 2019
23:24

Ve věku 62 let zemřel v neděli kněz Milan Norbert Badal, který od roku 2010 působil jako osobní tajemník Dominika Duky. Badal byl v minulosti činný rovněž v Radě ČT a Radě Českého rozhlasu. V roce 2016 na sebe Badal upozornil i kritikou islámu po útoku na francouzský kostel, ve kterém byl zabit kněz Jacques Hamel.

„Dnes zemřel přítel Milan Norbert Badal. R. I. P.,“ uvedl v neděli na Facebooku europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Vedle toho, že Badal působil jako Dukův tajemník a osobní sekretář, zastával i post ředitele odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského.

Milan Badal, který po roce 1980 tajně vstoupil do dominikánského řádu a přijal prostřední jméno Norbert, vedl za komunistů samizdatový teologický časopis. Jako publicista působil i po revoluci, když vedl řadu let Katolický týdeník z pozice šéfredaktora.

Radním pro ČT i rozhlas a obhajoba Duky

Duku hájil Badal např. v listopadu 2015, když arcibiskup sloužil mši v kostele v Lánech za účasti prezidenta Miloše Zemana. Badal tehdy uvedl, že nelze vnímat takovou mši jako podporu Zemanovy politiky a že se Duka snaží o dobré „sousedské vztahy“ arcibiskupa s prezidentem.

Badal však byl v minulosti činný i na jiné úrovni - zastával pozici místopředsedy Rady České televize, v níž byl celkově od roku 2003 do roku 2009. V životopise měl také zapsaný post člena Rady Českého rozhlasu, kam byl navržen Českou biskupskou konferencí a kde působil od prosince 2010 do prosince 2016.

Kritika islámu

Badal na sebe upozornil právě v roce 2016 po vraždě kněze Jacquese Hamela v kostele v Normandii, kdy na obrazovce České televize vystoupil se slovy: „Řekněte mi statisticky, jestli tohle je normální, aby každý den v Evropě, a je to divné – zrovna prostě nějaký mohamedán – někoho postřílel, zabil, vjel do něj autem.“

Badalova kritika islámu, která přišla po brutálním činu v kostele Saint-Etienne-du-Rouvray, kdy dal do jedné roviny islám s islamismem, vyvolala tehdy řadu reakcí. A také spor mezi Dominikem Dukou a Tomášem Halíkem.

„Jsme slaboši, jsme jim k smíchu“

Badal si však za svými slovy stál i dál. „Pořád tvrdím, že islamismus vyrůstá z islámu a že islám a priori není přátelské náboženství. Když se podíváte do Bible, nikde tam není výzva k nenávisti, k ničení nepřátel a podobně, v Koránu ano. Svatá válka se provozuje různými prostředky, bojovými i nebojovými. Takhle to oni vnímají. Je to jiné vidění světa. Myslet si, že přijdou sem a budou se na svět dívat jako my? No nebudou, v žádném případě, protože jejich vnitřní povinností je nás přečíslit a hlásat tady svoje zákony,“ říkal v červenci 2018 Badal v rozhovoru pro Týden.

A o Evropě Dukův tajemník rázně tvrdil: „Naše víra je nemocná, zesláblá, Evropa umírá, křesťanství se přesouvá do Latinské Ameriky. Jsme teď slaboši, jsme jim k smíchu.“

 

havran2 ( 3. dubna 2019 15:06 )

Církev,to je parta úchyláků ! ! !

mazd ( 25. března 2019 12:55 )

Ještě že jste napsal byly.

Wi68 ( 25. března 2019 09:54 )

Přesto, že tento stát veřejně deklaruje svoji sekulárnost, je na můj vkus ve veřejném prostoru církve nevkusně moc, zvláště katolické. Jinak tato zpráva má pro mne stejnou vypovídací hodnotu jako zjištění, že sousedovi přejeli dnes v noci kočku.

Lubomír Babáček ( 24. března 2019 23:42 )

Halík, křesťanský černo***ník, který navíc leze mohamedánům do zadku. Větší svini, aby svět nepoznal.

Zobrazit celou diskusi