Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Halík vs. Duka: Vztah k islámu, „mohamedánům“ i Zemanovi rozdělil katolíky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. srpna 2016
18:45

„Jsme pro ně nevěřící psi.“ Tato slova v souvislosti s islámem a jeho šířením pobouřila Tomáše Halíka. Pronesl je kněz Milan Badal, podle kterého nelze rozdělovat muslimy na hodné a špatné. Halík zase tvrdí, že islám se nerovná násilí a mezi islámem a džihádisty je třeba rozlišovat. Mezi českými katolíky se rozhořel spor, do kterého se zapojil i kardinál Dominik Duka. Badal je přitom jeho tajemníkem. A Halík dlouhodobým kritikem.

Hrozné výroky je možné najít v každém náboženství, příklady jejich zneužití také. O tom je přesvědčen Tomáš Halík, který se s Dominikem Dukou dlouhodobě na řadě věcí neshodne. Rozdílné pohledy mají na pomoc uprchlíkům i na islám.

Duka se drží podobné linie, jakou zastává prezident Miloš Zeman. Projevila se i v jeho nedávném článku „Ti, kdo nám chtějí zvěstovat Boha smrti“. „Nemyslím si, že primární je tu dnes strach z islámu jako takového, nýbrž z Islámského státu a jeho dobyvačné války, která je částečně vyvozena z islámu,“ píše Duka na blogu. 

Kardinál Duka však zároveň dodává: „Islám v sobě skutečně skrývá násilné tendence a je třeba povzbuzovat ty, kdo stojí na opačné straně i jako věřící mohamedáni.“

Duka navázal na Badala. Použil také mohamedány

Duka svými slovy o mohamedánech navázal na Milana Badala, který vzbudil rozruch svým vyjádřením pro ČT24 po útoku v kostele v Normandii, kde podřízli kněze Jacquese Hamela.

„Řekněte mi statisticky, jestli tohle je normální, aby každý den v Evropě, a je to divné – zrovna prostě nějaký mohamedán – někoho postřílel, zabil, vjel do něj autem,“ bouřil Badal, ředitel odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského a Dukův tajemník.

Badal odmítl rozdělování islámu na „špatný a úžasný“, označil to za kamufláž. „Zdá se, že v islámu převažují spíše ty radikalizující se prvky, které znovu a znovu budou útočit a rozšiřovat svůj životní prostor. Protože oni to takhle chápou: My jsme ti nevěřící psi, a když toho psa zabijete, přijdete do ráje, jak říkal ten váš bezpečnostní expert,“ dodal Badal.

Od Badala se však část věřících distancovala, před Arcibiskupstvím pražským také proběhl happening „Kdes to vybádal, Badale?“. A religionista Jan Neubauer na Twitteru uvedl: „Milan Badal, římskokatolický kněz a osobní tajemník arcibiskupa Dominika Duky, podává tristně xenofobní, až rasistický obraz české katolické církve.“

Halík: Mohamedán je urážející označení

Badal však tímto neskončil, pokračoval i v Českém rozhlasu, kde se střetl právě s Halíkem. „Nejde to takto prostě rozdělovat na hodné a špatné, protože ti islamisté skutečně z islámu vycházejí,“ hájil Badal dál své přesvědčení. „Oni mají prostě šířit mír všude, dokonce i mimo islámské země, a ta říše míru má převládnout nad říší války – což jsme tedy my, nevěřící – a mohou to dělat dokonce tedy i násilím, nejenom stavbou mešit a šířením své nauky,“ dodal Badal.

Halík s ním nesouhlasil. „Je třeba se spíše zaposlouchat do toho, co říká papež František. Ten říká pravý opak toho, co říkal pan Badal. Že není možné dělat rovnítko mezi islám a násilí. Samozřejmě, že ty tendence násilné jsou, ale ty tendence násilné - řekl papež František - jsou v každém náboženství,“ kontroval Halík. Podle něj je nadále třeba náboženského dialogu a pochopení. „Ten výraz mohamedáni, ještě bychom mohli říct machometáni, je urážlivý,“ poznamenal Halík.

Papežova podržtaška

Jejich spory však přerostly i do osobní roviny. Halík na to upozornil ve svém aktuálním textu na svých stránkách. Halík se pozastavil nad tím, že „od jednoho ze známých českých katolíků dostal titul ‚podržtaška papeže Františka‘“.

„Cením si ho snad ještě více než dosavadních titulů čestný prelát Jeho Svatosti a čestný doktor Oxfordské univerzity. Čestný podržtaška Jeho Svatosti – to zní hrdě! Zvláště když je známo, že papež si svou aktovku zásadně drží sám, ve svých rukou, na svém srdci. V tašce papeže Františka jsou texty plné myšlenek, kterým je třeba naslouchat,“ kontruje nyní s nadhledem Halík, ale postěžoval si zároveň na „temno“, které se objevuje ve společnosti i církvi.

Halík se ve svém textu snaží také doložit, že islám není to samé, co násilí. Odkazuje se přitom právě na papeže Františka a jeho slova o tom, že ve všech náboženstvích, včetně křesťanství, jsou výroky, které je možné zneužít. „Neexistují dobrá a špatná náboženství; existují jen dobří a špatní věřící (a nejvíce je těch, v nichž se zlo a dobro prolíná),“ upozorňuje Halík.

Halík: Džihádisté jsou karikaturou islámu

„Doba je zlá – a pozor na ty, kteří se chtějí přiživit na vzedmutých vlnách strachu, předsudků a nenávisti. Jsme ve válce, ale není to válka náboženská, říká papež František, velký prorok naší doby. Je třeba nesmírně pečlivě rozlišovat islám a džihádismus, i když džihádismus patří k islámu jako jeho karikatura a stín,“ míní Halík.

Džihádisté jako karikatura islámu tak sice něco společného s islámem mají, ale netvoří podstatu islámu. Je to prý stejné, jako když jsou hony na čarodějnice, zločiny křižáků či pogromy na židy spjaté s křesťanstvím, ale také netvoří jeho podstatu, říká Halík.

Otřel se Halík opět o Duku?

Ve sporu o islám se však projevují i další rozpory. Halík dlouhodobě kritizuje Duku za jistou vstřícnost k prezidentu Zemanovi a „přítulnost k moci“, nazval ho „ozdobným oleandrem moci“. I ve svém zatím posledním textu Halík uvádí: „Jeden kněz, pracující pro našeho čelného politika, dostal za úkol sepsat vše, co je možné říci proti islámu a muslimům z křesťanského hlediska.“

Že myslí právě Zemana, je patrné i z narážky na východní orientaci Zemanovy politiky. „Byl to poměrně snadný úkol, ony odstrašující verše z muslimských pramenů včetně Koránu samého jsou do nekonečna nyní probírány především na protimuslimských (často zároveň proruských) sociálních sítích,“ podotýká Halík.

Také Duka na svém blogu kritikou nešetřil. „Kladu si ovšem otázku, jak chceme vést dialog s islámem či nevěřícími, když nedovedeme často vést dialog ani mezi sebou uvnitř církve. Namísto dialogu, poctivého hledání pravdy nálepkujeme protivníky jako blázny, vylučujeme je ze společenství slušných lidí a útočíme na jejich čest prostřednictvím pomluv,“ postěžoval si Duka.

Arcibiskup by prý byl rád, aby se neskandalizovali „ti, kdo v dobré víře hovoří o obavách z budoucího vývoje či o příčinách toho, co Evropu potkává“. „Mohlo by se snadno stát, že zatímco se budeme přetahovat na svém dvorku, za jeho ohradou se budou dít věci tak závažné, že na ně nakonec ani nestačíme zareagovat,“ míní Duka.

hurryd ( 25. března 2019 04:46 )

Tady je vidět jaká špína je Blesk.Kdyby prezident řekl něco o pr....tak se v tom budou hrabat měsíc.Když pedofilní kněží znásilňujou děti tak v Blesku o tom není ani slovo!!!

gabreta ( 16. srpna 2016 10:26 )

Tak k těm dvěma chybí ještě Graubner aby byl odpad kněžství v Čechách vidět kompletní

sores ( 16. srpna 2016 09:38 )

 Ať si je p.pobožný ty vraždící bes.tie vezme k sobě domů. To se mu to kecá když se ho to netýká. Naopak on je rád že jsou muslimky jak černé můry zahalené a koupou se v těch hadrech, že podle něj je to pekelné.

stacho ( 16. srpna 2016 09:22 )

Duka si už zvyká s tou svou dýmovnicí na pekelný smrad....

stacho ( 16. srpna 2016 09:19 )

Oba budou v pekle dobře hořet...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa