Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko bude dál „popelnicí“ Evropy: Zákaz dvojí kvality bude bezzubý, potvrdil výbor

Aktualizováno -
2. dubna 2019
10:53
Autor: bud - 
22. března 2019
12:03

Sen o tom, že by Česko a další východní státy EU přestaly být „popelnicí“ Evropy, se pomalu rozplývá. Při nedávných jednáních v Bruselu se dohodlo, že dvojí kvalita bude za určitých podmínek možná, v úterý to potvrdil i Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele. Stačí tak, když výrobce řekne, že Češi mají jiné chutě, a opět může do obchodu poslat horší džus, konzervu bez masa nebo ošizené rybí prsty. Hlas Německa a západních států byl silnější a „převálcoval“ snahy těch, kteří chtěli nespravedlivost vymýtit. Blesk Zprávy o tom informovala europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Dvojí kvalita je problém a jde o nekalou praktiku, ale za jistých okolností bude legální. I tak by se dal shrnout výsledek březnového jednání mezi zástupci Evropského parlamentu a členskými státy. Na stole byly dvě verze návrhu – ta parlamentní obsahovala absolutní zákaz dvojí kvality, ta druhá pak počítala s výjimkami. A prošla „okleštěná“ verze. Tu v úterý potvrdil i Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu.  

Ani po dlouhých jednáních se nepodařilo odpůrcům dvojí kvality potravin přesvědčit Německo, Rakousko a další země, které si myslí, že důsledných opatření není potřeba. Ve výsledném kompromisním návrhu jsou stanoveny jasné příklady, kdy je rozdílná kvalita možná.

Jiná chuť, jiné technologie

„Ten seznam je nekonečně dlouhý, protože obsahuje formulaci jako například. Takže výrobci budou moci uvádět, že někteří zákazníci mají různé chuťové preference, mají v závodech odlišné technologie, mají své vlastí průzkumy, které něco ukazují. A pokud to prokážou, tak dozorový orgán nic nezmůže, protože je to legitimní důvod,“ vysvětlila europoslankyně Olga Sehnalová.

Výsledek je pro mne zklamáním. Část zákona, která se týká dvojí kvality, je výhrou ministrů průmyslu a obchodu členských států EU, kteří dvojí kvalitu chtěli legalizovat, což se jim nakonec povedlo,“ dodala.

Podle ní tak zřejmě nebudou naplněny dřívější prohlášení, kdy se hovořilo o tom, že „ošizené“ potraviny zcela zmizí z pultů obchodu. I nadále se tak budou prodávat méně kvalitní konzervy, džusy či jiné produkty, jen o tom bude spotřebitel informován. Zásadní potíž je ale v tom, že ty kvalitnější produkty se do Česka vůbec nemusí dostat, takže lidé v podstatě nebudou mít na výběr.

„Pasáž ohledně dvojí kvality dopadla tak, že prakticky je legalizovaná. Členské státy prosadily v podstatě nekonečný seznam výjimek a bylo přijato bezzubé řešení,“ zuří Sehnalová s tím, že výrobci budou mít zřejmě i nadále celou řadu výmluv, proč do Česka dodávají horší výrobky. A třeba obchodní inspekce s tím v podstatě nic nezmůže. „V momentě, kdy řeknete, že můžou být různé důvody, proč má být dvojí kvalita přípustná, tak i když je dvojí kvalita ve směrnici označena jako nekalá praktika, jsou tam otevřená zadní vrátka.“

Ještě je šance vše zvrátit

Kompromisní dohodu, která byla nyní v Bruselu vyjednána, musí v tuto chvíli „posvětit“ Evropský parlament na plenárním zasedání i členské státy v rámci Rady EU. Pokud například europarlament výslednou podobu zamítne, vrátí se jednání na začátek a přísnější zákaz dvojí kvality bude opět „ve hře“.

Sehnalová si ale osobně nemyslí, že by se tak stalo. „Dvojí kvalita je součástí velkého balíku směrnice, které se zabývají ochranou spotřebitelů. A když se dospělo k dohodě, bude velký tlak na to dohodu potvrdit,“ uvedla.

Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kinki ( 3. dubna 2019 09:07 )

Vsak kde inde by nasli takých iditov, co im budu za odpad este aj platit??? V azijskych a muslimskych krajinach urcite nie. Ti im na odpad z vysoka kaslu. To len vychodna Europa zozerie predrazeny odpad, a este im za to draho zaplati.

JaPi ( 2. dubna 2019 11:52 )

A co vlastně dělají naši slavní europoslanci. Jak se k tomu staví oni, co proto udělali - Pospíšil, Telička a další. Cpou se opět na kandidátky, ale stále nevím co tam dělají! Na straně druhé - vykašlete se ty slavné výrobce (že to vůbec vyrobí) a obchody (že to po nich vyžadují/tlačí je do toho a prodávají), které nám tento šunt nabízí. Najděte kvalitu a tu kupujte. Když nebudete kupovat ten šunt, tak jim nic jiného nezbyde, než s tím přestat.

Dannero ( 2. dubna 2019 11:48 )

desítky let rozhodoval sovětský svaz o tom co budeme jíst, co můžeme vyrábět a prodávat, nyní jsme v ještě horší situaci, EU nás nutí jíst podřadné potraviny a odpadky a co je ještě absurdnější že nám to má podle jejich názoru chutnat protože máme jiné chutě,což v překladu asi znamená že podřadná slovanská rasa si zaslouží jíst sajrajty. Pokud na světě existuje rasismus tak toto je jeho nejobludnější forma. A naši troubové politici ukazují slabost a podřízenost fašistické EU.Protože kdyby opravdu chtěli něco udělat, už dávno nechají zavřít všechny obchody co si dovolí takové zboží prodávat.Asi je na čase obléci žluté vesty, jinak se s politiky evidentně mluvit nedá.

raskal ( 2. dubna 2019 11:27 )

Na co máme ČOI, veterinu, higienu a já nevím co ještě, když neumí zakročit. Zjistí rozdílnou kvalitu, vrátit dovozci a napálit mu takovou pokutu, že by si příště rozmyslel dovést i zlomenou sirku.

jonn ( 2. dubna 2019 11:18 )

Proč to obchody nevátí a nežádají jiné a kvalitní zboží .Tam je zakopanej pes .

Zobrazit celou diskusi