Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francouzská šansoniérka Mathieuová zpívala pro Zemanovou. Čeká ji i oslava na Hradě

Autor: ČTK, for - 
8. března 2019
22:58

Potleskem vstoje přivítali v pátek večer fanoušci v Praze francouzskou šansoniérku Mireille Mathieuovou. V Kongresovém centru odzpívala před vyprodaným sálem s kapacitou přes 2700 míst první ze svých dvou koncertů. Po tom sobotním ji čeká ještě nedělní oslava na Pražském hradě, kde zazpívá prezidentovi Miloši Zemanovi. Mathieuová v pátek poté, co se česky pozdravila se svým publikem, přivítala na balkoně sedící první dámu Ivanu Zemanovou.

Při koncertu, během nějž jí fanoušci po každé skladbě nosili květiny a dárky, ji doprovázelo kromě kapely ještě smyčcové kvarteto a zpívali s ní vokalisté. Večer slavných hitů začal promítáním záběrů ze zpěvaččiny dlouhé kariéry a diváci viděli různé styly, které během ní vystřídala. Jednu z písní pak také ještě věnovala české první dámě, která navštívila i předchozí koncert šansoniérky v Praze před dvěma lety, a také všem ženám.

Francouzská zpěvačka Mireille Mathieuová se ukázala českému publiku v Kongresovém centru (08. 03. 2019) Francouzská zpěvačka Mireille Mathieuová se ukázala českému publiku v Kongresovém centru (08. 03. 2019) | ČTK

Mathieuová zavítala do Prahy v rámci evropského turné Made in France. Dvaasedmdesátiletá zpěvačka vyprodala oba veřejné koncerty. Poprvé se na českém území představila v roce 1967 na počátku své kariéry.

Po úmrtí Charlese Aznavoura je Mathieuová jednou z posledních zástupkyň slavné éry francouzského šansonu. Do hudební historie se zapsala nejen interpretací svých písní, ale také typickým účesem, který se stal ve své době módním hitem.

Spolupracovala s hvězdami jako Julio Iglesias, Frank Sinatra, Tom Jones, Paul Anka i s nedávno zesnulým Aznavourem. Zpívala s Alexandrovci a stala se první západní zpěvačkou, která vystupovala v Číně. Oblíbená je v Rusku a v Německu a několikrát koncertovala i v socialistickém Československu.

Zobrazit celou diskusi