Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jedno kousnutí a dostanete alergii na maso! Nebezpečné klíště už je i v Evropě

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ital - 
28. února 2019
18:39

Kromě všeobecně známé encefalitidy přenášejí klíšťata ještě celou škálu dalších nemocí. Mezi ně patří například alergie na červené maso. Tu roznáší klíště sídlící na severoamerickém kontinentu, které ovšem postupně expanduje do Evropy. A navíc vědci zjistili, že nakazit se člověk může mnohem snadněji, než se dříve předpokládalo.

Pozor! Do Evropy se rozšiřují klíšťata z jižní části severní Ameriky. Jejich kousnutí může u lidí způsobit alergii na červené, tedy hovězí či vepřové, maso. Alergii způsobuje extrémní reakce imunitního systému na sacharid zvaný alfa-gal. S výjimkou některých druhů primátů a člověka se vyskytuje v těle všech savců. Za normálních okolností nezpůsobuje problémy, ale po kousnutí klíštětem se alergie spustí ihned, jak se sacharid dostane do lidského těla.

Podle vyjádření vědců z Přírodovědecké fakulty na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích se prý alergie na zmíněnou látku častěji projevuje u lesníků a lovců. Může za to jejich častější pohyb po lese, kde se stávají snadnějším cílem „útoku“ klíšťat. „S rozvojem alfa-gal alergie u nich souvisí počet přisátí klíšťat a hladina protilátek IgE, které bojují proti sacharidu alfa-gal,“ vysvětlili vědci.

Vědecké výzkumy prokázali, že alergii může přenášet i klíště obecné žijící na území ČR. Původně se mělo za to, že aby klíště přeneslo alergii na člověka, musí napřed nasát krev jiného savce. Dnes se však zjistilo, že tomu tak není. Americký vědec Scott Commins prokázal, že alergii může způsobit klíště samotné bez předchozího přisátí na jiné zvíře. „Podle nových dat je pravděpodobné, že za to mohou sliny klíšťat,“ sdělil vědec.

Přestože je pravděpodobnost nákazy člověka velmi nízká, nikdo zatím nemá představu, jak vysoká vlastně je. Podle průzkumu ale neustále stoupá. Zároveň se kvůli klimatickým změnám stávají místní podmínky pro klíšťata stále příhodnějšími.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moniii ( 4. května 2019 23:42 )

Alergie na cervene maso...veprove? Pak se ihned do tela dostane
sacharid?... 

balin ( 28. února 2019 19:46 )

treba na letiskách sprísniť kontrolu batožiny vegetariánskych aktivistov prichádzajúcich z USA a Kanady

jasg@... ( 28. února 2019 19:05 )

JJoo takže Poláci jsou v tom nevinně, může zato blbé klíště

karoly ( 28. února 2019 18:59 )

A nebudeme se bát salmonely.

Zobrazit celou diskusi