Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

HIV pozitivní žena si pořídila miminko: Šance na přenos viru byla minimální, říká

Autor: csk - 
28. února 2019
11:42

Mladý pár, který tvoří Sasha (30) a Jay (32), se pro mnohé stal živoucím důkazem, že i se zákeřným virem se dá prožít plnohodnotný život. Jaye nevylekalo zjištění, že se zamiloval do ženy, která je od narození HIV pozitivní. Moderní léčebné metody dvojici umožnily počít zdravé dítě, a oni tak už sedm let tvoří šťastnou rodinu.

Tento příběh se šťastným koncem začal už před mnoha lety. Sasha Goodmanová (30) se už před narozením nakazila od své matky virem HIV. Doktoři jí smutnou diagnózu oznámili, když jí bylo teprve pět let.

Bohužel ji ve školních lavicích kvůli užívání obřího kvanta prášků stihla šikana od nechápavých spolužáků. Dívka se ve škole bála další stigmatizace a tak životně důležité léky brala jen nerada a velmi nepravidelně.

Když jí bylo osmnáct, nechtěně otěhotněla. Ve snaze zabránit přenosu viru na malé dítě se okamžitě pustila do intenzivní léčby, a vyplatilo se to. Stalo se něco, co pokládala za nemožné. Porodila zdravého chlapečka.

Další zlom pro Sashu přišel ve dvaceti letech. Její teprve dvaačtyřicetiletá matka podlehla AIDS. Ani ona svoji nemoc neléčila, z podobných důvodů jako Sasha. „Maminku diagnostikovali poté, co nemoc zjistili u mě,“ sdělila Sasha serveru DailyMail. Tragický odchod matky jí pak připomněl důležitost léčby a fakt, že může se svým synkem prožít mnoho společných let, nebude-li nic zanedbávat.

O tři roky později se Sasha seznámila s o dva roky starším Jayem. Oba dva si ihned padli do oka. „Bála jsem se, že až Jay zjistí, že jsem HIV pozitivní, vezme nohy na ramena,“ vzpomíná Sasha. Mladíkovi však bylo jedno, s jakým cejchem Sasha žije. Věděl, že pokud budou brát oba léky, nebezpečí onemocnění mu nehrozí.

Zamilovaná dvojice toužila po společném dítěti. Moderní léčba to umožnila, i když s jistým rizikem. Pokud matka správně užívá dané léky, je pravděpodobnost přenosu viru na dítě pětiprocentní. „Antivirotika, která beru, zastavují množení viru a můj imunitní systém má tak možnost se sám opravit a zabránit dalšímu poškození,“ popsala Goodmanová.

Ačkoli se mohlo zdát, že Jay riskuje vlastní život, uvěřil medicíně a šel do toho. Vše dopadlo podle plánu. Léky zafungovaly a mladý pár teď vychovává dvě naprosto zdravé děti - dvanáctiletého chlapce a pětiletou dívku.

Sasha se po svých životních zkušenostech stala aktivistkou. Snaží se bojovat proti předsudkům, které má společnosti vůči HIV pozitivním lidem. Šíří osvětu, že se správnou léčbou, životosprávou a dalšími opatřeními je riziko přenosu nemoci i na vlastní děti zanedbatelné.

Zobrazit celou diskusi