Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Matky nechávají dívky obřezat i před svatební nocí, řekla Abbasová. Bojuje o změnu

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
20. února 2019
06:20

Čím více problém ženské obřízky kritizujeme, tím více se v lidech zakořeňuje, varovala v pořadu Blesku Epicentrum Lejla Abbasová. Sama založila nadační fond Asante Kenya, který se právě proti ženské obřízce snaží bojovat. Podle Abbasové nejvíce pomáhá vzdělání, kdy ty dívky si uvědomí, co si můžou dovolit a také si partnerský a sexuální život užijí. Přesvědčit lidi, aby upustili od ženské obřízky, je podle Abbasové velmi složité.

„Z 99 procent jsou opravdu jen pověry, strachy, povídačky bab,“ vysvětlila Abbasová důvody, proč se ženy nechávají obřezat. Podle ní například Afričané věří, že dotkne-li se muž neobřezané ženy, tak bude impotentní, narodí se znetvořené dítě, zkysne jim mléko, nebo dokonce přijde kletba na celý kmen či vesnici.

„Moje zkušenost je, že se kromě dětí od šesti do 15 let věku obřezávají i dívky před svatební nocí,“ řekla Abbasová v Epicentru. Většina z dívek si podle ní vůbec neuvědomuje, co podstupuje a co to pro ně bude znamenat. Snaží se prý jen stát se platnými matkami a manželkami, nechtějí být „vyautované“ ze společnosti, což by bez obřízky byly.

„Muž dostává hotový produkt“

„Jsou vychovávány k tomu, aby se staly matkami. Nemají ani jinou možnost v těch sociálních podmínkách, o kterých se bavíme. Součástí toho je i ženská obřízka. Není to otázka muže, ten dostává už hotový produkt, je to čistě ženská věc,“ popsala Abbasová s tím, že o obřízce dívek rozhodují jejich matky.

Video  Lejla Abbasová: Důvody ženské obřízky? Z 99 procent babské pověry a strachy.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině