„Hubněte až od února,“ radí expertka. Předsevzetí dodrží jen osm procent lidí
Leden je podle propagátorky zdravého životního stylu Evy Cikrytové (41) špatným odrazovým můstkem pro jakékoliv předsevzetí. „Tělo odpočívá, schovává si tuky na zimu a teprve v polovině února na nás doléhá nová jarní energie,“ řekla v pořadu Blesku Epicentrum. Předsevzetí „zhubnout“ si tak nejčastěji udrží jen osm procent lidí. Čtvrtina dokonce se svým odhodláním skoncuje už v prvním lednovém týdnu. Jak zhubnout, udržet si motivaci a občas moci zahřešit, radí odbornice, která si sama prošla kolečkem zdravé výživy a diet, které po svých zkušenostech příliš neuznává.
„Letos určitě zhubnu a přestanu kouřit.“ Takovou větu si řekne většina těch, kteří si novoroční předsevzetí dávají. Do změny se podle statistik vrhá 56 procent Čechů, slib sobě samotnému ale splní jen osm procent z nich. Čtvrtina lidí sekne se svým snem už začátkem ledna. Podle Cikrytové to může způsobit nejen drastický přechod z extrému do extrému, ale také samotný měsíc leden.
„Není to ideální doba, vládne zima a lidé mají tendenci být leniví. Což je v pořádku. Biologicky chce tělo střádat tuky na zimu,“ řekla propagátorka životního stylu a dodala: „V lednu je tak velká vůle, ale teprve v polovině února nastává biologické jaro, které nás naplní energií a tělo se chce samo očistit.“
Neznamená to ale, že by měl člověk své rozhodnutí odsouvat a ještě se měsíc přejídat. Podle Cikrytové záleží na celoroční stravě a jídelníčku. „Změny ve stravování mají přicházet pomalu, pokud jsme se ale několik let stravovali hodně špatně, ty změny by měly být drastičtější,“ uvedla odbornice z portálu Jíme jinak.
Cikrytová přitom není zastáncem diet, které hodně a drasticky zasahují do organismu. Primární je podle ní pravidelný jídelníček bohatý na základní průmyslově nezpracované potraviny, zeleninu, luštěniny a semínka.
„Dieta je hloupost, jde o zvyk“
„Na začátku stačí přidávat více zeleniny na talíř. Postupně pak skládat jídlo z luštěnin a obilovin. Následně omezit živočišné výrobky a hlavně koukat na etiketu a složení,“ uvedla Cikrytová.
„Mrkev je jenom mrkev, rýže jenom rýže. Doporučuju zařadit do jídelníčku právě tyhle ‚prvopotraviny‘ a ne průmyslově zpracované výrobky, kde kolikrát neznáme složení,“ zmínila expertka radu, jak začít s hubnutím. Zdůraznila přitom, že důležité je si jídlo užít a v klidu si jej sníst a vychutnat, aby mělo zažívání šanci si vzít vše potřebné.
Dietu Cikrytová považuje za nerozum – bývá krátkodobá a člověk se většinou nemůže dočkat konce. Pomalá a postupná změna jídelníčku je účinnější, zdravý styl stravování se totiž pro člověka stane standardem a zvyklostí.
„Stane se z toho životní styl. Já sama jsem udělala tu chybu, že jsem šla z extrému do extrému. Od puberty jsem se snažila pravidelně sportovat, i kvůli zdravotním problémům, ale pořád to nebylo ono,“ připojila svoji osobní zkušenost Cikrytová.
Zlom v jídelníčku po porodu
„Zlom nastal, až když jsem po porodu úplně změnila jídelníček. Jedla jsem to, co jsem vařila pro dceru. A nejenom že jsem zhubla, ale také jsem se uzdravila. Holčička dostávala rýži a mrkev a já jsem po tomhle jídle najednou cítila okamžitou úlevu a zmizelo akné i bolesti. Když jsem se ke starému jídelníčku vrátila, vrátily se i problémy. Zkusila jsem deset dní jíst jenom její stravu a zjistila jsem, že to je ta cesta,“ dodává.
Jaké jsou další rady ke šťastnému zažívání? Jak si udržet motivaci a nový jídelníček, ale i příběhy žen, které díky novému stylu v kuchyni i v posilovně zhubly o několik desítek kilo, to vše najdete v pořadu Epicentrum.
Není lepší prostě nežrat - normálně se stravovat celoročně svátky nesvátky, zima nezima? Pak si budou rádoby odborníci na takové pitomosti, jako je organizované hubnutí, muset hledat jiný - tentokrát smysluplný - obor.