Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krádež do 10 tisíc přestupkem? „Katastrofa,“ tvrdí obchodníci. Soudům se podle experta uleví

Autor: Nikola Forejtová - 
12. prosince 2018
06:15

Z pěti na 10 tisíc korun by se podle návrhu ministerstva spravedlnosti měla zvýšit hranice přestupku v případě krádeže. Platit by mohla od roku 2020. Obchodníci, kterým se často zboží ztrácí doslova pod rukama, zuří a navrhovanou změnu označují za katastrofu. „Je to adekvátní zvýšení podle růstu platu,“ oponuje v pořadu Epicentrum Blesku znalec v oboru oceňování Lukáš Křístek a dodává, že změna uleví zahlceným soudům a také přeplněným věznicím.

Naposledy byla peněžní hranice přestupku posunuta v roce 2002, tehdy to bylo ze dvou na doteď platných pět tisíc korun. Teď by se měla částka zdvojnásobit. „Je to adekvátní růst, když vezmeme v potaz zvyšování cen a platů,“ řekl Lukáš Křístek v úterním Epicentru. „Ministerstvo si slibuje, že bude míň lidí ve vězení a soudy nebudou přehlcené,“ komentoval.

Podle Křístka připadá na 100 tisíc Čechů 200 vězňů, což je více i ve srovnání s východní Evropou. Zvýšení hranice by mohlo dopomoct k tomu, aby nejen soudy, ale i věznice trochu uvolnily svoji vytíženost.

„Je to katastrofa! Povede to akorát k větším krádežím,“ komentují obchodníci a většinou se shodnou i v tom, že by hranici klidně snížili.

„I kdyby to bylo do dvou tisíc, je to správně. Ať zloději pykají za svoje činy, takhle budou pykat akorát slušně pracující lidé,“ pobuřují se lidé v anketě.

Právo musí jít s dobou, tvrdí expert

Podle ministerstva, právníků i experta ale musí jít právo s dobou. „Pokud už se stát jednou rozhodne zavést hranice, musí je i posouvat,“ argumentuje obchodníkům Křístek. „Je to žádoucí, protože ta sazba se nezvyšovala 15 let. Nepovede to k větším krádežím, jen ten, kdo kradl málo, bude nejspíš krást víc,“ míní.

Největším argumentem obchodníků je právě to, že se budou zloději méně ostýchat, když to povede jen k přestupku. 

Výjimkou budou recidivisté. Těm i za menší částku bude hrozit až tříletý pobyt za mřížemi. Změna sazby se bude týkat nejen trestního zákona a právníků, ale také obchodníků, policistů a soudů. Právě zahlcené soudy změnu vítají.

Pokud se soudům uleví, bude to jen dobře. Už takhle je čekací lhůta kvůli těmto drobnostem neskutečně dlouhá,“ komentoval obchodník a jeden ze zastánců změny.

Video  Krádež jako přestupek až do 10 tisíc? Ano, 16 let je limit stejný, říká znalec.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

bilakonvalinka ( 12. prosince 2018 09:45 )

Pročpak nám adresně neřeknou - kdo to navrhnul?? Takhle poslanci řeší přeplněné věznice? Za chvíli bude i úkladná vražda přestupek !

zadnice ( 12. prosince 2018 09:43 )

Soudům se podle experta uleví, ale hlavně zlodějům Ty "experte"!!!

PPP150W ( 12. prosince 2018 08:41 )

A bude povolen volný odstřel zlodějů v případě přistižení? To by ulevilo jurisdikci a kriminálům ze všeho nejvíc a navíc by měly kšeft pohřebky.

Ukecanalama ( 12. prosince 2018 08:25 )

A co třeba domácí vězení s náramkem na noze? Ať si ho živí někdo jiný, než stát (může i pracovat z domova) a ven max. se sekačkou kolem baráku

jonn ( 12. prosince 2018 07:04 )

Zavedl bych tělesné tresty .50 ran lískovkou na veřejnosti aby každej viděl jak si to užívá .A bude klid .

Zobrazit celou diskusi