Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Věru stála práce zdraví. A díra v zákoně jí „užírala“ rentu deset let

Autor: bud - 
5. listopadu 2018
05:20

Absurdita v zákoně přidělávala starosti tisícům lidí pobírajících rentu za nemoc či úraz z práce. A její odstranění trvalo zákonodárcům dlouhých deset let. Doposud platilo, že se renta vypočítávala jako rozdíl z minimální mzdy, jenže ta v posledních letech výrazně rostla a rentu jednoduše „požírala“. Lidé přicházeli o stovky nebo tisíce korun, aniž by za to mohli. Problém se týká i horníků, vojáků nebo třeba hasičů, kteří kvůli nalomenému zdraví nemohou dál pracovat.

Paní Věra ze severu Čech pracovala 30 let jako dělnice ve velkém podniku a kvůli nemoci z povolání musela v práci skončit. Novou práci se jí ani po několika letech od zlepšení zdraví už nepodařilo najít, takže zůstává v evidenci úřadu práce. Pobírá sice invalidní důchod 1. stupně ve výši 5831 korun, ale její renta činila pouhých 309 korun. Drtivá většina z ní totiž padla na úkor „fiktivní“ minimální mzdy.

Renta, kterou vyplácí Česká pojišťovna nebo Kooperativa, představuje rozdíl mezi příjmem po pracovním úraze nebo nemoci. A příjmem, který by člověk měl, kdyby byl zdravý a pracoval. Pokud je na úřadu práce a nemá žádný výdělek, pak zákon považoval za „fiktivní“ výdělek minimální mzdu. A tato částka se pak odečítá od renty, na kterou by měl nárok. Stejně tak se odečítal třeba invalidní důchod.

Každý rok o 1000 korun méně

Problém nastal kvůli tomu, že jen za posledních pět let vzrostla minimální mzda o více než 4000 korun. Většině lidí se tak renta snížila na minimum nebo o ni úplně přišli. Mnohdy šlo až o tisíce korun a dopláceli na to i ti, kteří měli dříve náročná povolání.

„V řadě případů jde o bývalé horníky. Jeden z nich například uvedl, že je mu skoro 60, je po pracovním úrazu a nikdo ho nechce zaměstnat. Během jednoho roku se mu renta snížila o dalších tisíc korun, takže jeho životní úroveň se po úrazu stále zhoršuje,“ popsala mluvčí kanceláře ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Právě ombudsmanka Anna Šabatová na problém několik let upozorňovala, marně. Zákonodárci situaci začali řešit až letos v únoru. Do nepříznivé situace se tak dlouho dostávali všichni lidé, kteří nemohou pracovat a jsou v evidenci úřadu práce. Problém se týkal i lidí, kteří pracovali v bezpečnostních sborech, například hasiči, policisté nebo vojáci. Celkem šlo o tisíce lidí v Česku, kteří se mnohdy dostali i do finančních problémů.

Ušlé peníze už nikdo nevrátí

Situace se od začátku října po letech konečně změnila. Začala platit novela zákoníku práce, která problém řeší a nově zavádí pravidlo, že se bude odečítat pouze minimální mzda aktuální v době, kdy se člověk po pracovním úrazu nebo nemoci z povolání zaměstnanec poprvé na úřadu práce evidoval. Další zvyšování tak už nebude hrát roli. To platí jak pro běžné zaměstnance, tak pro bezpečnostní sbory.

Lidé, kterým se tak renta v posledních letech snížila, mohou počítat s jejím opětovným navýšením. Ke zpětnému doplacení peněz za uplynulé roky ale nedojde. Dělnice Věra, ale i desítky zraněných horníků se tak sice dočkají opět vyšší renty, ale ušlé peníze už jim nikdo nevrátí.

Janny ( 25. listopadu 2018 11:28 )

Kdyby jen že peníze zpět rentisté nedostanou.Ale některým se ani renta nepřepočítá.Tento zákon 181/2018 zákoníku práce,který říká,že od rozhodného výdělku se odpočítá minimální mzda platna v roce,kdy se po uznání nemoci z povolání,nebo pracovním úrazu poprve zaregistroval na ÚP.Ale platí to prý až od roku.2007.Takže ti,co jsou nemocní déle,mají smůlu.Kde je tedy spravedlnost.?

petrw ( 5. listopadu 2018 18:36 )

at je rada aspoň za to a ze zije

gabreta ( 5. listopadu 2018 08:29 )

"Ušlé peníze už jim nikdo nevrátí". Ámen!! Hlavně že svoje platy zvedají každej rok! Kde jsou ty Havlovo sliby a ujišťování? Řekněme si otevřeně, že v haj*zlu!! Většina z nás naletěla v euforii, že jde bolševik od válu. A on zatím přešel do pravicových stran a začal systematicky rozkrádat a rozprodávat stát ve vlastní prospěch!!

zada ( 5. listopadu 2018 07:30 )

A pak že je u nás spravedlnost!!!! Každý politik se akorát omluví za svoje "chyby" odejde do ústraní. Přitom by měl být zodpovědný za hlasování o zákonech atd..... pak ty paskvily shodějí ze stolu, ale že to poškodiloo spoustu lidí to je nezajímá - smějou se vesele na slunce - a lidem už nikdo nic nevrátí. No i takhle se dělá politika, žádná zodpovědnost...... to je práce snů, že???? proto se jich tam taky tolik cpe!!!!! Hnus!!!!

Zobrazit celou diskusi