Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi jsou „dříči“ Evropy, zahálí málokdo. To 3,5 milionu Španělů sedí doma

Autor: bud - 
11. října 2018
06:20

Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost, která je zároveň už řadu měsíců nejnižší ze všech států EU. Shodují se na tom Eurostat i tuzemský úřad práce. Nejhorší situace je naopak v Řecku, kde nemá práci každý pátý obyvatel. Dobře na tom není ani Španělsko nebo Itálie. Blesk Zprávy přináší interaktivní mapu, která ukazuje situaci ve všech zemích.

Podle čísel Eurostatu je v EU bez práce 16,8 milionů lidí, tedy zhruba každý 14. ekonomicky aktivní obyvatel (6,8 %). Za poslední rok tento počet klesl o dva miliony lidí.

Nejhorší situace zůstává na jihu Evropy, například v Řecku nemá práci 19,5 procenta lidí, ve Španělsku 15,1 procenta. Následuje Itálie (10,4 %) a Francie (9,2 %). Naproti tomu nejlepší je situace v Česku (2,3 %), Německu (3,4%) a Polsku (3,5 %)

Eurostat využívá údaje Českého statistického úřadu, který vychází z výběrového šetření. Podle nich nemá práci 2,3 procenta Čechů, tedy 126 tisíc lidí. Naproti tomu úřad práce vychází z počtu registrovaných uchazečů o práci, takže číslo je vyšší – 3,0 procenta nezaměstnaných, tedy 224 tisíc lidí. Podle obou údajů jde každopádně o nejnižší nezaměstnanost od roku 1996 a nikdo v EU nemá více pracujících obyvatel.

Počet lidí bez práce přitom klesá kontinuálně celý letošní rok. „V uplynulém měsíci došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona,“ uvedl v poslední zprávě úřad práce.

dietr ( 11. října 2018 08:41 )

Když všichni ti chudáčci chtějí pracovat ve státní správě, kde jsou pohádkové platy, tak to je potom těžké. Až budou ochotni dřít ve fabrice na mašinách, které jedou 360 dní nonstop, tak budou mít taky nulovou nezaměstnanost.

Zobrazit celou diskusi