Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Má dva tituly, nepřijmou ho ani do skladu: Mladé v EU drtí nezaměstnanost, jak je na tom Česko?

Autor: bud - 
26. srpna 2018
06:05

Tuzemští absolventi středních i vysokých škol mají výborné uplatnění a práci si snadno najde většina z nich. Česko tak patří v tomto ohledu mezi čtyři nejúspěšnější evropské země. Tragická situace ale stále přetrvává zejména v jižanských státech, třeba v Řecku i s vystudovanou školou zůstává bez práce bezmála polovina mladých lidí.

Dva až tři z deseti mladých Evropanů, kteří dokončí střední nebo vysokou školu, zůstávají bez práce, a to až tři roky. Ukazují to poslední čísla Eurostatu, který porovnával situaci v jednotlivých státech. Česko ze srovnání vychází výborně: práci si tady najde bezmála 90 procent absolventů, což nás řadí po bok „premiantů“.

Lépe jsou na tom už jen Malta (94,5 % zaměstnaných), Německo (90,9 %) a Nizozemsko (90,4 %).

Naproti tomu doslova tragická situace panuje v Řecku, kde má práci jen 52 procent mladých. Velmi špatná je situace také v Itálii (55,2 %), Chorvatsku (65,9 %), na Kypru (71,5 %) a ve Španělsku (71,9 %).

Vzdělaní, ale bez práce 

Nepříznivou situaci mladých Španělů nedávno popsal pro Blesk Zprávy také Julio Guinea, který dokončil dvě bakalářská studia a má dva magisterské tituly, a to z evropských studií a mezinárodních vztahů. Přesto nezavadil o práci déle než dva roky. Ucházel se dokonce o pozici ve skladu v obchodním řetězci, ale v obrovské konkurenci neměl šanci. Na některá vypsaná místa, hlavně do státní správy, se hlásí i více než sto zájemců.

Kritické situace na trhu práce podle něj firmy využívají a mladým lidem nabízejí nízké platy i velmi nevýhodné pracovní smlouvy, které se uzavírají jen na několik málo týdnů. „Nejdelší jsou na dva měsíce. Pokud v průběhu té doby člověk maximálně nepracuje, okamžitě se ho zbaví a nahradí,“ popsal Julio v rozhovoru s tím, že lidé mají za rok klidně i šest různých zaměstnání.

Poslechněte si, jak Julio marně hledal práci:

Absolvent univerzity si konkrétně ve Španělsku hledá práci obvykle půl roku, častěji ale i mnohem déle. Ti, kteří mají jen středoškolské nebo dokonce základní vzdělání, jsou na tom ještě mnohem hůře. Práci v oboru, který studovali, najde jen menšina mladých Španělů a stát navíc při hledání zaměstnání nijak nepomáhá.

Nejnižší nezaměstnanost

Nezaměstnanost obecně je v Česku už několik měsíců nejnižší v celé Evropské unii, podle úřadu práce nyní dosahuje 3,1 % a bez práce je 231 tisíc lidí. Pracuje tady nejvíce lidí od roku 1996 a na trhu je mnohem více volných míst než zájemců.

Po Česku má dle čísel Eurostatu nejnižší míru nezaměstnanosti Německo (3,4 %), nejhorší situace naopak panuje v Řecku (20,2 %). V závěsu za Řeckem následuje Španělsko s mírou nezaměstnanosti 15,2 procenta.