Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Česku chybí tisíce dělníků, řidičů, kuchařů i uklízeček. A kdo další?

Autor: bud - 
22. ledna 2018
05:20

Firmy a podniky začínají vážně pociťovat nedostatek pracovní síly. V Česku totiž dramaticky roste počet volných míst v některých konkrétních pozicích, která není kým obsadit. Experti se shodují na tom, že pracovní trh je vyčerpaný a zaměstnance není kde brát. I z toho důvodu, že někteří lidé zkrátka pracovat nechtějí. Situace je natolik vážná, že firmy mohou začít zvažovat přesun výroby do zahraničí, takže by lidé začali přicházet o práci.

Pracovníci Kovosvitu MAS ze Sezimova Ústí se v uplynulých dnech nezastavili. Dokončovali totiž náročnou instalaci moderních robotů pro výrobu obráběcích strojů v hale firmy Bosch Diesel. Tato robotická linka za miliony korun, která byla vyrobena „na klíč“, by do budoucna měla firmě řešit i problém s nedostatkem pracovníků.

A zájem o podobné technologie mají i další české podniky. „Firmy rostou, navyšují kapacitu výroby a potýkají se s nedostatkem technicky vzdělaného personálu. My jsme jim schopni díky robotizaci pomoci k navýšení výroby zhruba o 30 procent bez nároků na další obsluhující personál,“ říká František Pivec, ředitel divize automatizace v Kovosvitu s tím, že firma má momentálně až dvě poptávky týdně.

Volných míst je přes 200 tisíc

Důvodem pro rychlý rozvoj robotizace v Česku je do značné míry chybějící lidská pracovní síla. Zatímco ještě před rokem úřad práce nabízel 135 tisíc volných míst, na konci roku už jich bylo 216 tisíc. Dalších tisíce pozic nejsou na úřad vůbec hlášeny. Kritický je nedostatek lidí hned v několika profesích. Nejvíce chybějí dělníci ve stavebnictví, kterých chybí více než 14 tisíc, což je o téměř 6 000 více než na jaře loňského roku. Podobně jsou na tom řidiči – firmy jich shánějí 9 500, což je nárůst o 3500 volných míst.

Chybí ale také tisíce kuchařů, uklízečů, hlídačů, svářečů nebo montážních dělníků. Ve všech těchto profesích s každým uplynulým měsícem přibývají desítky až stovky nových míst, která ve firmách a podnicích nemá kdo obsadit. Vyplývá to z čísel, která redakci Blesk Zpráv poskytl Úřad práce ČR.

Volná pracovní místa Volná pracovní místa | Archiv CNC

Česko v posledních měsících zažívá rekordně nízkou nezaměstnanost, která je dokonce nejnižší mezi zeměmi EU. Momentálně je bez práce 280 tisíc lidí, což představuje 3,8 procenta populace. Více lidí tady od 90. let nikdy nepracovalo, říkají statistiky. Jenže příznivá situace si ale začíná vybrat svou daň v podobě „trpících“ firem marně shánějících lidi.

Techniků je absolutní nedostatek

„Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Realita ukazuje, že na každé dva techniky, kteří v posledních letech odchází do důchodu, přichází jeden nový ze školy. „Výrobní firmy řeší to, že trh v daném místě je extrémně vysátý, a nemají nastaveny podmínky tak, aby byly schopny zapojit i ekonomicky méně aktivní obyvatele, kteří potřebují třeba částečné úvazky,“ řekl pro Blesk Zprávy Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje například pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz. Podle něj jde částečně také o neschopnost samotných firem být v tomto ohledu pružnější.

Potvrzuje to i zkušenost úřadu práce: roste počet dlouhodobě nezaměstnaných lidí, kteří nemají zájem vůbec pracovat, případně k tomu nemají vhodnou příležitost.

„V současné době se výrazně objevuje trend, kdy řada uchazečů, zejména těch, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní ztrácí motivaci pracovat, a to například kvůli nízké úrovni vzdělání, případně zastaralé kvalifikaci, nedostatku praxe, exekuci, omezené mobilitě, věkovému, zdravotnímu handicapu či péči o malé děti nebo osobu blízkou. To vše výrazným způsobem snižuje jejich šance na získání práce,“ říká ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Služební auto na soukromé vyjížďky už i pro účetní

Podle odhadů pracovní agentury Grafton Recruitment bude rok 2018 pro zaměstnavatele složitější. Zaměstnanci si totiž uvědomili svou nenahraditelnou pozici a zároveň klesá počet absolventů, kteří hledají práci. Už tedy nebude stačit lákat na vyšší plat, důležité budou i velmi nadstandardní benefity.

„Dobrým dokladem je nedávno inzerovaná pracovní pozice samostatné účetní s nabídkou služebního automobilu i pro soukromé účely, tedy benefitem dříve běžně dostupným pouze top managementu,“ říká Jitka Součková z Graftonu.

„Pokud se více než 200 tisíc volných míst na trhu nepodaří obsadit, firmy budou zvažovat přesun výroby do zahraničí. Paradoxně si tím můžeme podřezat větev a ve výsledku si dokonce ohrozit nízkou nezaměstnanost,“ myslí si Dombrovský. Podle něj je potřeba tuto situaci řešit také cílenou pracovní migrací. „Vyspělé ekonomiky z toho obvykle těží, země jako Německo nebo USA by nebyly tak silné, nebýt pracovníků z ciziny,“ dodává.

valjentova ( 22. ledna 2018 10:40 )

vždytˇ je tady téměř milionová armáda nepracujících cikánů!?

tgbg ( 22. ledna 2018 09:53 )

Nažeňte do práce líné komunistické zmetky!!!!!

moiaza ( 22. ledna 2018 09:44 )

Novodobá šlechta zrušila učňovské střediska, ministerstvo dopravy zavedlo naprosto drahý nesmysl "profesní průkaz" a poctivá ruční práce a lidský um je mizerně placený. Havel prohlásil že máme demokracii a mnoho lidí to pochopilo "správně". Proč pracovat, když mě stát bude živit. A ta vznikly dávky pro nemakačenky. Uznáváni jsou pouze podvodnící (podnikatelé milardáři).Nesmyslné předpisy a zákony EU znechutily drobné živnostníky a poctivé podnikatelé od podnikání. A je tu problém. Ač máme moře nezaměstnaných, chybí lidé na práci. Proč asi?

mikimaus321 ( 22. ledna 2018 09:27 )

Hlavně že máme školy plné politologů a sociologů a dalších takových

luder ( 22. ledna 2018 08:21 )

A když nějaké náhodou přemluví tak po 2. hodinách už nechtějí pracovat. Jsou to chronická netáhla!

Zobrazit celou diskusi