Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Takhle žijí nejstarší dvojčata v Česku (100): Lojzička a Tonička se od sebe nehnou na krok

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
6. října 2018
05:50

Paní Aloisie a Antonie jsou zřejmě nejstaršími jednovaječnými dvojčaty v Česku. Brzy oslaví už 101. narozeniny. Momentálně spolu žijí v Alzheimer Home v pražských Modřanech. Ústav funguje teprve pár dní a řadí se k nejmodernějším stavbám svého druhu v tuzemsku. Klienti tu mají k dispozici třeba postel, která dokáže sledovat jejich váhu a životní funkce. Dvojčata se podle personálu od sebe nehnou, drží se za ruce a absolvují spolu i všechny aktivity. Blesk Zprávy měly možnost zjistit, jak supermoderní dům vypadá.

„Tohle je Tonička, já jsem Lojzička,“ představí se Aloisie. Od sebe je ovšem nerozeznáte. „Ona se teď hrozně hrbí, ale bývala větší než já, teď je to nastejno,“ říká Aloisie o Antonii. Humor je neopouští i v pokročilém věku.

Minulý týden absolvovaly společně taneční a pohybovou terapii, kterou si podle svých slov moc užily. Rády chodí na procházky a podle personálu chtěly mít na pokoji balkon, aby se mohly kochat výhledem a procházet se na sluníčku.

Podívejte se na rozhovor s nejstaršími dvojčaty v Česku:

Chytrá postel a unikátní světlo

Aloisie a Antonie žijí v Alzheimer Home v Modřanech. Tato budova je podle slov lékaře Borise Šťastného nejmodernější stavbou svého druhu u nás. Ústav má např. na střeše unikátní filtraci vzduchu, která je vhodná pro alergiky a samozřejmě seniory. Tato filtrace se používá při operacích v nemocnicích. Na provoz objektu se využívá i dešťová voda.

Pacienti s Alzheimerovou chorobou mnohdy potřebují nepřetržitou péči, která je velmi náročná. „Na pokojích je k dispozici inteligentní lůžko, které je schopné sledovat řadu funkcí. Umí zjistit, zda člověk dýchá, případně pozná, kdy klient z lůžka vstane, pozná také, kdy je lůžko vlhké a umí pacienta i zvážit,“ řekl pro Blesk Zprávy Šťastný, předseda správní rady Alzheimer Home z. ú. 

Nad lůžkem je umístěno chronobiologické světlo. „Když ležíte v takovém zařízení jako nepohyblivý pacient, tak těžko vnímáte rozdíl mezi dnem a nocí. Toto světlo dokáže nastavit barvu i intenzitu světla podle toho, jaké je období. Máme případy, kdy klienti, kteří nemluvili, tak po několika týdnech aplikace začínají komunikovat,“ uvedl ke světlu lékař. Světlo nastavuje psychiatr pomocí speciální čipu. 

Čipy v ponožkách a bramborárna

V domě narazíte i na obří kuchyň, kde se klientům vaří pět jídel podle různých druhů diet. Je tu i speciální místnost na zpracování brambor – bramborárna.

Zvláštní režim je věnován samozřejmě hygieně. Ve velkých pračkách se pere prádlo, které je opatřené čipy nebo speciálními kódy.

„Kvůli GDPR nemůže být na tričku jméno klienta, takže jsou svršky opatřeny právě kódy nebo čipy,“ řekl lékař s úsměvem.

Lékař Boris Šťastný provedl Blesk Zprávy v budově, kde představil moderní technologie péče. Podívejte se na reportáž: