Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Hrůzný domov pro seniory: Léky podávaly pacientům pokojské

Fotografie
Přivazování proti vůli důchodce. Realita některých pečovatelských domů.  (Autor: internal)
Autor: Vlaďka Hradská - 
2. ledna 2018
15:13

Pacienti s vývody potřebují soustavnou péči, nikoli obsluhu personálu bez odborného vzdělání. Tak to však vypadalo v soukromém domově pro seniory Domicil na Písecku. Po zásahu lékařky byli klienti převezeni jinam. Majitel dal zaměstnancům výpověď.

Když do zařízení Domicil aktivních seniorů začala v září dojíždět praktická lékařka Barbora Kolářová, nestačila se divit. V domově byli i těžce nemocní pacienti s vývody, cukrovkáři či nesvéprávní klienti, kteří potřebovali odbornou péči. Té se jim ale nedostávalo, protože se o ně starali lidé bez zdravotnického vzdělání.

„V Domicilu pracovala na plný úvazek jedna zdravotní sestra a několik pečovatelek, které neměly ani sanitářský kurz. Tudíž tam byly zaměstnány jako pokojské a vykonávaly i ošetřovatelskou péči,“ řekla pro Lidovky.cz Kolářová.

Situace se vyhrotila, když v prosinci odešla zdravotní sestra. Lékařka se bála o zdraví pacientů a upozornila úřady. Po jejich zásahu byla většina klientů urychleně převezena do různých sociálních zařízení v kraji. V Domicilu zůstali jen ti, kteří mají v zařízení pronajatý byt a mohou se o sebe starat.

Majitel doktor Josef Jan Králíček (82) nebyl v úterý k zastižení. Jak se Blesku podařilo zjistit, mají zaměstnanci zařízení od 1. ledna výpověď. Úřady současně zahájily řízení o odejmutí registrace k poskytování sociálních služeb Domicilu.

Domicil šetří policie

Poměry, které panovaly v privátním zařízení, prověřuje policie. Kriminalisté v nejbližší době hodlají vyslechnout nejen zaměstnance Domicilu, ale i příbuzné pacientů. „Až po vyhodnocení desítek svědectví a všech shromážděných podkladů bude jasné, kam vyšetřování povede. Zatím k tomu nemůžeme říct více,“ řekl policista Jiří Maztner.

VIDEO Život 90: Přivazování proti vůli důchodce. Realita některých pečovatelských domů.

moiaza ( 2. ledna 2018 16:35 )

Hlavně že v domově vždy vítězila pravda a láska nad lži a nenávisti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání