Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Českého turistu (†42) v Egyptě zabil žralok u mola hotelu. Žena ho viděla umírat

Autor: Jan Kálal, David Budai - 
4. srpna 2018
09:15

Čech (†42) v Egyptě zemřel v pátek poté, co na něj zaútočil žralok. Jde o muže, který byl s cestovní kanceláří Exim Tours na dovolené s rodinou v letovisku Marsá Alam. Informaci přinesl web Echo24.cz. Pro Blesk Zprávy úmrtí potvrdila česká velvyslankyně v Egyptě, muž podle našich zdrojů pobýval v hotelu Calimera Habiba Beach Resort a pláž je tu teď uzavřena.

„Český turista v letovisku Marsá Alam bohužel zemřel po útoku žraloka. Dozvěděli jsme se to od egyptské policie. Dotyčný byl na dovolené s rodinou, která se v sobotu vrací domů,“ uvedla pro Blesk Zprávy česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová. Konzul pozůstalým přeobjednal letenky na dřívější termín.

„Informaci, ve kterém hotelu byl, máme. Ale pro klid rodiny ji nebudeme sdělovat, byl to jeden z pětihvězdičkových hotelů v oblasti,“ doplnila velvyslankyně. Ostatky muže čeká nejdřív transport do Káhiry, kde budou zapečetěny. „Rodina pojede dřív než zemřelý,“ uvedla Kuchyňová Šmigolová.

Muž byl v Egyptě na dovolené s manželkou a dětmi. Podle webu Echo24.cz byla jeho žena přímým svědkem neštěstí. Případ vyšetřuje místní policie, podle egyptských médií roztrhané tělo našel jeden z pracovníků hotelu. Bez nohy a obou paží.

Útok velkého žraloka u hotelového mola

„Bylo to na otevřeném moři, ke kterému vede molo od hotelu. Na konci toho mola dvojice šnorchlovala, stejně jako většina jiných hostů,“ přiblížil tragickou událost Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR. „Byl to jeden z velkých žraloků, není jasné, jestli to byl velký bílý žralok,“ prohlásil.

Takto vypadá oblast hotelu Club Calimera Habiba Beach resort. Velké molo je vidět na satelitním snímku v jeho horní části Takto vypadá oblast hotelu Club Calimera Habiba Beach resort. Velké molo je vidět na satelitním snímku v jeho horní části | Reprofoto Google Maps

Útok žraloka měl podle Papeže přijít nedlouho poté, co kolem pobřeží plula loď převážející dobytek. „Z takové lodi běžně hází mrtvé kusy dobytka do moře, pokud nějaký uhyne. A to za sebou láká řadu predátorů. I proto se mohl objevit velký žralok tak blízko pobřeží,“ zmínil Papež.

Loď převážející dobytek zadrželi

Podobně se vyjádřil i mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma, podle kterého se vše stalo kolem třetí odpoledne místního času. „K útoku došlo u hotelu, ale v hluboké vodě poblíž mola. Egyptské bezpečnostní orgány nám poskytly maximální součinnost. V egyptských vodách zadržely loď, která převážela dobytek a uhynulé kusy házela do moře. Bezpečnostní čluny ji doprovodily do přístavu Safaga, takže z pohledu úřadů zřejmě existuje nějaké podezření, že tam ty kusy dobytka mohly žraloky nalákat. Ti se totiž v pobřežních vodách běžně nevyskytují,“ uvedl.

Video  Starosta egyptské Marsá Alam: Český turista zemřel po prvním   - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Rodině zemřelého poskytujeme maximální možnou podporu, nabídli jsme jim i pomoc psychologa, rodina ale projevila přání vrátit se co nejrychleji domů a na tom nyní pracujeme,“ dodal Zíma.

Koupání v moři podle Čechů, kteří se memomentálně v Marsa Alam nacházejí, zakázáno není. Na některých místěch ale kontrolují, aby turisté neplavali daleko. Zavřená byla i některá mola vedoucí do moře.

Byli jste svědky tragické události v Egyptě? Pokud máte k případu nějaké podrobnosti, napište nám na mail tip@blesk.cz.

janakveton ( 8. srpna 2018 23:16 )

A já pořád říkám: "Nelezte do toho Egypta, nelezte do toho Egypta!, ..." a nic!!! Všichni tam stejně pořád lezou!!!!

naidka ( 4. srpna 2018 17:17 )

Jestli by mu to sousto stálo zato.

montevideo ( 4. srpna 2018 17:13 )

To by se snad ten žralok po té pláži i rozběhl !

montevideo ( 4. srpna 2018 16:59 )

No jo, když to je součást toho "allclusiv"

montevideo ( 4. srpna 2018 16:46 )

Jde o to, že luxusní rezorty s all inclusive se mi hnusí. Lepší je malebný řecký ostrov s průzračným mořem a romantickou atmosférou místních taveren.

Zobrazit celou diskusi