Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kaliňákův konec? Elitní prokurátor ho viní, že ho ministr nařídil zdiskreditovat

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
9. března 2018
07:53

Elitní slovenský prokurátor Vasiľ Špirko obvinil ministra vnitra Roberta Kaliňáka, že vydal pokyn k jeho diskreditaci kvůli vyšetřování podezření v případu možného uplácení Kaliňáka a exministra financí a dopravy Jána Počiatka při zadávání veřejné zakázky. Špirko ve čtvrtek novinářům řekl, že ve zmiňované záležitosti podá trestní oznámení na Kaliňáka a vedení policie pro podezření ze sabotáže. Kaliňák v těchto dnech čelí tlaku opozice a části koalice, aby rezignoval v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Agentura SITA předtím informovala, že Kaliňák prý v pondělí podá demisi, jeho kolegové ze strany Směr to ale popřeli.

Špirko je prokurátorem úřadu speciální prokuratury, která se na Slovensku zabývá kromě jiného nejzávažnější kriminalitou. Jako prokurátor sepsal trestní oznámení, které se týkalo možného uplácení Kaliňáka a Počiatka, kteří v minulosti založili společnou firmu. Dohlížel také na prověřování obchodní transakce mezi Kaliňákem a podnikatelem, který byl mezitím obviněn z daňového deliktu. Špirko byl následně obviněn a spisy mu byly odejmuty.

Kauza Kaliňák

„Trestní stíhání mě jako prokurátora mohlo být účelové. Podávám trestní oznámení na ministra vnitra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta policejního sboru a ředitele národní protikorupční jednotky pro podezření ze sabotáže,“ řekl Špirko. Dodal, že získal informace o tom, že jeho diskreditaci nařídil Kaliňák.

Policie Špirka před dvěma lety obvinila z toho, že ve zmiňované kauze kolem ministerstva vnitra vytvářel nátlak na svědka. Prokuratura obvinění zrušila, jakož i další obvinění vůči Špirkovi. Minulý týden Špirka zase zprostila možného disciplinárního provinění příslušná disciplinární komise prokurátorů.

Veřejné vystoupení elitního prokurátora, které učinil Špirko, je na Slovensku ojedinělé. Svědek podle Špirka zmiňoval úplatky v hodnotě několika set tisíc eur, který byly prý určeny pro Kaliňáka a Počiatka, a popsal také celé schéma zakázky na komponenty a technologie.

Co bylo úkolem Peněženky

„Asi v roce 2010 rezort ministerstva vnitra realizoval zakázku na dodávku síťových komponentů a technologií. Svědek uvedl, jaké společnosti se prodeje účastnily. Jmenoval i fyzické osoby, které do toho byly zapletené. Za jednu z klíčových postav označil pana Milana, který byl manažerem projektu. Pan Milan měl velmi blízko k ministru vnitra Kaliňákovi a ministru financí Pačiatkovi,“ oznámil Špirko. O druhé klíčové osobě prokurátor referoval jako o „Peněžence“ – její úlohou bylo vytvořit transakční historii peněz, které se podařilo z těchto zakázek získat a byly určené pro „Jána a Roba“.

„Úkolem Peněženky bylo zabezpečit nejen nakládání s penězi, ale také legalizaci peněz v prospěch ministra Kaliňáka a Počiatka,“ doplnil prokurátor Špirko.

Zobrazit celou diskusi