Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uzeniny budou zdravější, ale dražší: Komora bojuje za kvalitnější jídlo bez jedů

Autor: Zuzana Zelenková - 
7. září 2017
18:09

Potravinářská komora České republiky se snaží, aby se spotřebitelé dostávali především k potravinám, ve kterých bude méně cukru, tuku a soli. Hmatatelné a měřitelné výsledky už jsou třeba v oblasti minerálních vod. Uzeniny, sladkosti nebo třeba „sušené“ polévky to mají trochu komplikovanější. Na potraviny, které prošly úspěšnou změnou, upozorní speciální logo.

Potravinářská komora ani moc velký tlak na výrobce vyvíjet nemusí. Je v jejich vlastním zájmu, aby procento soli v uzeninách a masných výrobcích snižovali. Sůl ale zcela nahradit nelze. Podle odborníků navíc s náhradami roste cena konečného produktu, alespoň tedy v případě masných výrobků. Kde se naopak dobře daří snižovat „jedy“ v potravinách, jsou slazené minerální vody.

„Maso a masné výrobky nemají dobrý obraz v očích veřejnosti, protože stoupá procento vegetariánů,“ uvedl pro Blesk.cz přednosta Ústavu gastronomie FVHE Josef Kameník. Podle odborníka jde o lidi, kteří z jakéhokoli etického důvodu nesouhlasí s porážkou zvířat na maso. To ale není jediný důvod. Tím je totiž právě i obsah soli a to, že se lidé snaží žít zdravěji.

Málo soli za každou cenu

„Dneska se zpracovatelé snaží za každou cenu, aby udrželi nebo vylepšili image masných výrobků, a to i tím, aby udrželi obsah soli na té co možná nejnižší míře, která je ještě přípustná,“ pokračoval Kameník.

Věc je totiž složitější, sůl je konzervant a plní i další důležité úlohy při výrobě masných výrobků. Nahrazuje se poměrně složitě. „V plné míře se sůl nahradit nedá, potřebujeme ji z fyziologického hlediska a ve výrobcích hraje funkci technologickou, senzorickou a určitou konzervační,“ dodal odborník. Sůl je podle něho možné nahradit asi z třiceti procent například chloridem draselným, ale úplná náhrada je vyloučená.



Čím vším se dá nahradit? Tak například sloučeninami, které obsahuji chloridy, vápník nebo hořčík. Ve všech případech jde o složky, které ve finále mají na tělo pozitivní vliv. Ovšem podle odborníků s nimi roste cena konečných produktů.  

O 1100 tun méně cukru v minerálce

Mezi lety 2012 a 2016 se snížil obsah cukru ve 25 nejprodávanějších ochucených minerálních vodách, což představuje polovinu trhu. V roce 2016 se ho v těchto nápojích použilo 9 329,1 tuny, za sledované období tak jeho potřeba klesla o 1124,6 tuny. Dnes to na tiskové konferenci řekla předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková.

Celkem se minerálních vod ročně vyrobí kolem 8,2 milionu hektolitrů. A nedošlo jen k výměně cukru za sladidla? „Pouze u dvou minerálních vod výrobci částečně nahradili cukr sladidly,“ podotkla Ježková.


Lehkou situaci ale nemají ani výrobci dalších potravin, jako jsou cukrovinky, „sušené polévky“ nebo dochucovadla. Ti mnohdy snižují procento cukru, soli nebo trans mastných kyselin. Právě v případě tuků výrobce čeká složitý výzkum. „Výrobce v současné době sice investuje nemalé částky do vývoje, aby například zůstala výrobkům zachovaná chuť a přitom byly lepší, ale nemá možnost o tom informovat spotřebitele. Je to na základě evropské legislativy,“ upozornila Magdalena Hrabcová, předsedkyně platformy pro reformulace.

Na vylepšenou potravinu upozorní logo

Aby se tato informace k veřejnosti dostala, tak potravinářská komora v rámci soutěže o lepší inovativní výrobek potravinářské komory  zřídila takzvanou reformulaci roku. Na vylepšené výrobky bude lidi upozorňovat speciální logo.

A snižování procenta „jedů“ v potravinách opravdu není pro nic za nic. „Nejčastější úmrtí jsou ze 43 procent kardiovaskulární onemocnění a z 26 procent potom rakovinové novotvary. Jejich hlavním rizikovým faktorem je životní styl. Kdy značnými faktory tohoto stylu jsou nedostatek pohybové aktivity a stravovací návyky doplněné konzumací cigaret a alkoholu,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Předmětem zdravotnických organizací je potom podle ní to, jak vylepšit nabídku a zajistit spotřebitelům to, co je nejlepší pro jejich osobnost a zdravotní stav.

Eva Behalova ( 5. ledna 2019 12:08 )

Můj otec byl řezník, jeho šunka byla delikatesa, používal jen sůl a reznickou sůl, žádné další chemické látky jako dnes, také nechápu proč na byt výroba normálním bez chemických látek dražší, použitím chemie na tom vydělají výrobci chemických látek do potravin a i výrobci jak uzenin i potravin, dnes téměř neexistuje žádný výrobce potravin bez chemie, a to že dají na štítek Bio to je jen zase vytahování peněz z kapes lidi,,

sandokan500 ( 8. září 2017 12:18 )

V soli to není je to o kvalitě masa.

sores ( 8. září 2017 11:25 )

Boháčům je to u zadku,ti se nažerou stejně ať to stojí co to stojí! Jenže, ne každý umí krást aby byl boháč nebo byl politikem!!!!

alfasamec ( 8. září 2017 11:04 )

Uzeniny budou zdravější, ale dražší: Komora bojuje za kvalitnější jídlo bez jedů ----------------------------------------------------------------------------- Informace, které věřím napadesát procent: Uzeniny budou zcela jistě dražší, ale nikoliv zdravější... Z LT Vás zdraví Váš Alfasamec

sores ( 8. září 2017 09:14 )

Přesně!!! Přidají na platech doktorům,učitelům,soudcům,policajtům všem co mohou vládu ohrozit,těch se bojí politici! Na ostatní řemeslníky,dělníky a jiné veledůležité profese kašlou těch se politici nebojí.Ví že dělník proti ním nevystoupí!!!!! Jenže, přidají vysokoškolákům a okamžitě vše zdraží aby se jim prachy vrátili ale odnesou to hlavně ti kterým nepřidají. Česko je zaprodaný hnůj!!

Zobrazit celou diskusi