Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spalničky opět zabíjí, ohrožují i české děti. Lékař: Kvůli odpůrcům očkování

  • Autor: ula - 
    8. 4. 2017
    05:31

    V Ostravě stoupá počet nakažených spalničkami. Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje už stanovila protiepidemická opatření. Podle lékaře se počet nemocných pravděpodobně ještě zvýší. Spalničky momentálně sužují celou Evropu a podle odborníků za to může klesající proočkovanost populace. Jaké zdravotní komplikace mohou spalničky způsobit?

  • 1.Spalničky v Ostravě

    K dnešnímu dni eviduje Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje 17 případů onemocnění spalničkami v Ostravě. Jedná se o 11 dětí a 6 dospělých.

     

    Hygienici už přistoupili k protiepidemickému opatření u osob, které byly s nakaženými v kontaktu, také u personálu nemocnic, kde jsou pacienti hospitalizováni.

    Hrozí Česku epidemie spalniček? Hrozí Česku epidemie spalniček? | Profimedia

  • 2.Počet nakažených v Evropě stoupá

    Evropa se momentálně potýká s velkým počtem nakažených spalničkami.

     

    Nejvíc případů nákazy i úmrtí má Rumunsko, druhá nejhorší situace je v Itálii a výskyt onemocnění hlásí i Polsko, Německo, Francie, Švýcarsko a Ukrajina. Předtím to byla i Belgie a Velká Británie. Nově se k nim zařadila také Česká republika.

     

    Lidé se přestali bát nemocí a vymýšlejí si fámy o očkování, varuje lékař:

    Video  Lidé se přestali bát nemocí, vymýšlejí si fámy o očkování, myslí si lékař.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Počet očkovaných klesá

    „V letech 1993 až 2007 se podařilo počet spalniček v Evropě snížit o 90 %, narůstající počet rodičů neočkujících svoje děti nebo zbytečně odkládajících vakcinaci však narušil v mnoha oblastech efekt kolektivní imunity a evropská populace se tím stala vůči nákaze vnímavější,“ řekl Blesk.cz lékař Rastislav Maďar, specialista na epidemiologii.

    Hrozí Česku epidemie spalniček? Hrozí Česku epidemie spalniček? | Profimedia

  • 4.Lékař: Rodiče, kteří neočkují své dítě, si zahrávají s ohňem

    Podle Maďara se vloni šířily spalničky ve Velké Británii na hudebních festivalech.

     

    „Přitom v září 2016 deklaroval eliminaci spalniček celý americký kontinent včetně rozvojových oblastí. Jim se vysokou proočkovanost udržet podařilo a teď se už bojí jen případů zavlečených z ciziny, včetně Evropanů. V Evropě proočkovanost klesá a současně jí prochází statisíce emigrantů s nejasnou historií očkování. Budoucnost tedy může být ještě daleko horší,“ myslí si Maďar a dodává: „Rodič, který dá na nepodložený názor na internetu či sociální síti víc než na doporučení svého pediatra, si zahrává s ohněm a může své dítě poškodit.“

    Hrozí Česku epidemie spalniček? Hrozí Česku epidemie spalniček? | Profimedia

     

  • 5.Kdy se očkuje proti spalničkám?

    Proti spalničkám se očkuje standardně v dětském věku, první dávka je dle očkovacího kalendáře ve věku 15 měsíců, druhá obvykle za 6 až 10 měsíců. Očkování chrání hlavně v období, kdy jsou následky nemoci nejhorší, jeho účinek postupně věkem oslabuje.


    „Dospělí si mohou nechat vyšetřit protilátky z krve, zjistí tak svou odolnost či vnímavost vůči infekci nebo se můžou rovnou nechat očkovat. Osoby, které spalničky prodělaly, mají imunitu na celý zbytek života,“ uvedl lékař.

    Hrozí Česku epidemie spalniček? Hrozí Česku epidemie spalniček? | Profimedia

  • 6.Co jsou spalničky?

    Spalničky jsou infekční nákaza, která patří globálně k nejčastějším příčinám úmrtí dětské populace. Projevuje se horečkou až ke 40 stupňům, rýmou, kašlem, zánětem spojivek, oči jsou červené, uplakané, následně se po 3 až 5 dnech od prvních příznaků objevuje vyrážka, nejdříve za ušima na hranici vlasů a na obličeji, poté postupuje na krk, trup a končetiny a stejným způsobem potom i ustupuje.

    Hrozí Česku epidemie spalniček? Hrozí Česku epidemie spalniček? | Profimedia

  • 7.Zánět mozku a porucha sluchu

    „Až u třetiny spalniček se vyskytuje nějaká komplikace. Pravděpodobnost komplikovaného průběhu je vyšší do 5 let a nad 20 let věku. Komplikace zahrnují průjem, ušní infekce vedoucí k poruše sluchu, křeče, zápal plic, zánět mozku, bakteriální komplikace,“ říká Maďar.

  • 8.Kdo je nejvíce ohrožen?

    „Největší počet obětí v Evropě je u malých dětí do 1 roku věku. Podle očkovacího kalendáře ještě nemohou být očkovány a měla by je chránit kolektivní imunita, tedy očkování min. 95 % těch dětí, které očkovány být mají. Rizikové jsou i osoby s oslabenou imunitou bez ohledu na věk,“ upozorňuje lékař.

    Děti byste měli očkovat, radí lékař. Děti byste měli očkovat, radí lékař. | iStock.com

  • 9.Nákaza hrozí i dospělým

    Spalničky jsou vysoce infekční a nakazit se může každý, kdo nemá dostatečnou hladinu ochranných protilátek. To mohou být i dospělí, kteří nebyli očkováni, případně v minulosti obdrželi jen jednu dávku vakcíny anebo byli očkováni před desítkami let. Nejvyšší infekčnost nemoci je 4 dny před vyrážkou a 4 dny po jejím nástupu.

     

    Dospělí by se měli přeočkovat, nejen proti spalničkám. Proč? Podívejte se na rozhovor:

    Video  Dospělí, nechte se přeočkovat, radí lékař.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 10.Jak se lze chránit?

     „Základem prevence je očkování, žádné jiné ochranné opatření není tak účinné. Doplňkovou ochranou je hygiena, resp. dezinfekce rukou,“ uzavírá lékař.

    Očkování proti spalničkám se v Sýrii provádí plošně. Očkování proti spalničkám se v Sýrii provádí plošně. | ČTK

     

     

     

     

kukuku ( 8. dubna 2017 11:21 )

Dnes je úplně běžné, že názorem většiny jsou totální nesmysly - jako třeba "několikanásobný počet úmrtí na nemoci" (když na ně umírají skoro všichni). Jak pak z těch pár slov v záplavě příspěvků šílených českých biomatek rozpoznat ironii ?

jakarte ( 8. dubna 2017 09:48 )

Tak znova. Ironie to nic neříká?!

kukuku ( 8. dubna 2017 09:19 )

Asi už jsi neměla možnost vidět osoby postižené třeba dětskou obrnou - v ČSSR byla vyřešena očkováním v šedesátých letech. V této době by takové bleskové a systematické vyřešení problému nebylo možné - díky právu slepic vzepřít se zdravému rozumu a odmítnout očkování. Co to byla dětská obrna - viz film "Už zase skáču přes kaluže".

jakarte ( 8. dubna 2017 08:55 )

Zdravím kolego Vypadla Česká. Ironie to nic neříká? Zapoj své poslední dvě mozkové buňky a pokud se přemýšlet nad psaným textem.

zab_haz ( 8. dubna 2017 08:39 )

Tak jo, vy vypatlanci. Klidně se neočkujte, aspoň půjdete dřív do hlíny. A hlavně neočkujte svoje děti! Možná že pak třeba dostanou "JEN" obrnu a budou z nich doživotně mzáci na vozíku. Užijte si to vespolek, taky tetanus třeba, fakt vám to přeju až vám křeče budou lámat žebra. Nic jiného si osvícenci vašeho kalibru nezasluhují.

Zobrazit celou diskusi