Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Těžce postižená Eliška (3) nikdy nepromluví! Maminka musí prodat auto, aby měla na léky a kočárek

Autor: jp, haj - 
19. prosince 2016
21:55

Malé Elišce Klementové (3) z Pardubic lékaři nedávali moc nadějí na přežití, jenže ona zabojovala. I když je těžce ochrnutá, trpí epilepsí a nemůže mluvit, mamince Kateřině dělá radost. Mají jen jedna druhou, jelikož otec postižené holčičky od nich odešel. Vypořádat se tak kromě jiného musí i s finančními problémy.

Paní Kateřina už dost zkusila, v dětství ji totiž sexuálně zneužíval otčím. Vyrůstala proto v dětském domově a od 14 let začala navštěvovat psychiatra, k němuž se ostatně pravidelně vrací dodnes. Před třemi roky se ale žena provdala a konečně měla pocit, že je všechno tak, jak má být. V prosinci navíc manželovi porodila dcerku Elišku. Jenže poté osud znovu krutě zasáhl.

„S Eliškou to začalo být špatné 16. den po narození. Přestala jíst, během hodiny měla vysoké teploty a téměř nedýchala,“ vzpomíná na těžké okamžiky Kateřina s tím, že lékaři jejímu děťátku diagnostikovali herpetickou meningoencefalitidu s postižením mozku. Elišce dávali jen 30procentní naději na přežití, přesto už oslavila třetí narozeniny.

„Je na úrovni tříměsíčního dítěte, má ochrnuté ruce i nohy, neudrží hlavičku, trpí epilepsií, je krmená sondou do bříška, náchylná k nemocem. Teď zrovna hodně trpí zápaly plic,“ popisuje stav maminka holčičky, která už po nemocnicích strávila spoustu času. „Jsem ráda, že aspoň vnímá a poznává nás. Když něco chce, komunikuje očima,“ říká paní Klementová. „Mluvit ovšem nikdy nebude,“ dodává posmutněle.

Na péči o dcerku byla navíc nějaký čas sama, jelikož otec Elišky o nemocné dítě nestál a odešel. Po rozpadu rodiny Kateřině nejvíce pomohla její kamarádka Lenka Kulová (52). Ačkoliv sama žije v bytě 1+1, poskytla zoufalé matce s dítětem svůj domov a stala se tak postižené dívence náhradní babičkou. Spolu trojice žen žije jen z invalidního důchodu a příspěvků v celkové výši asi 18 600 měsíčně. Eliščin táta navíc nepracuje a je v exekuci, a tak ani alimenty na dceru neposílá.

Pomůže někdo?

Jen stěží peníze vyjdou na jídlo, léky i další zdravotnický materiál a pomůcky pro Elišku. O kočárku, který zdravotní pojišťovna hradí jen z části, nemluvě. Paní Klementová a její kamarádka tak nyní uvažují, že prodají auto, aby se jejich obtížná finanční situace co nejdříve vyřešila.

Vůz přitom potřebují na cesty na lékařské kontroly a do nemocnice. „Doufám, že nám s odvozem pomohou známí, když budeme potřebovat,“ věří Kateřina. „Byla bych vděčná za jakoukoliv pomoc,“ dodává s nadějí zoufalá žena.

Zájemci, kteří by rádi přispěli na pomoc s péčí o Elišku materiálně či finančně, najdou bližší informace včetně kontaktu na matku dítěte na webových stránkách www.eliskaklementova.cz.

Zobrazit celou diskusi