Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Holčička (4) umírá na rakovinu, otec ukázal její utrpení při boji se zákeřnou nemocí

Autor: haj - 
3. listopadu 2016
05:24

Měla by si hrát s panenkami, místo toho ale bojuje s rakovinou. A bohužel prohrává. Teprve čtyřleté holčičce Jessice Whelan zbývá už jen posledních pár týdnů života a její rodiče Andy a Nicki se rozhodli se světem podělit o dojemný snímek zachycující její zoufalství poté, co jí špatnou zprávu oznámili.

„Tohle je ta nejtěžší fotka, jakou jsem kdy udělal,“ přiznal tatínek dítěte na facebookové stránce o průběhu zákeřné nemoci. „Byla vyfocena ve chvíli, kdy jsme jí jako rodiče nemohli poskytnout žádnou útěchu – Jessica nás od sebe odstrkovala, protože se potřebovala potýkat se svou palčivou bolestí sama.“

Peklo pro dívenku a její nejbližší započalo před 13 měsíci, když Jessicu pobolívaly ruce a ramena. Nejprve jí byla diagnostikována infekce v kostech, jenže pak lékaři zjistili děsivou pravdu. Holčička, kterou už chtěli propustit z nemocnice, i když se v noci budila bolestmi, měla v bříšku zhoubný nádor typu neuroblastom.

Po tříměsíčním kolotoči léků a chemoterapií, po nichž Jessica přišla i o vlásky, se bohužel tumor ani trochu nezmenšil. Vše se rozjelo nanovo a malá hrdinka byla v nemocnici víc než doma. Skamarádila se nejen s ostatními dětmi na oddělení, ale zamilovaly si ji i všechny sestřičky. „Když byla výjimečně na noc doma, občas brečela s tím, že se jí po nemocnici stýská,“ říká dokonce Andy.

Přesto se rodiče snažili s dcerkou trávit co nejvíce času a zpříjemnit jí zlé časy. „Úplně každá chvíle byla tak vzácná. Nechal jsem si na krku pověšený foťák, abych byl připravený kdykoliv něco cvaknout a zachytit každičký úsměv či smích, každé její pomazlení s malým bráškou Jamesem. Nechtěl jsem nic promeškat,“ líčí tatínek Jessicy.

Bohužel byly i chvíle, které si zapamatovat nechtěl, ale přesto je nedokáže vytěsnit. „Jednou ráno se Jessica dívala na televizi, když začal nějaký program o nemocnicích. Při pohledu na pacienty se na nás obrátila a řekla: ‚Nechci umřít.‘ Vím, že nerozuměla tomu, jak moc špatně na tom byla, ale i tak mi málem utrhlo srdce to slyšet.“

Po dlouhých měsících složité léčby a několika zklamání onkolog konstatoval, že ačkoliv nádor už dál nerostl, rakovina stihla z břicha postoupit i do dalších oblastí dívčina těla. Její rodiče tak museli učinit to nejtěžší rozhodnutí v životě. „Museli jsme rozhodnout, jestli chceme pokračovat v léčbě, nebo jí dovolit, aby si užívala normálního života, dokud to jde,“ vysvětlil Andy s tím, že kdyby Jessice dali další léky, prodlužovali by jí život jen kvůli sobě. „Ale je to Jessica, na kom záleží, ne my,“ dodává.

Léčbu tak ukončili a holčičce zbývají už jen týdny života. „Bylo to, jako by mi někdo srdce vyrval z hrudi a vysál vzduch z plic,“ popisuje tatínek chvíli, kdy se nejhorší zprávu dozvěděl. Když se pravdu dozvěděla i sama čtyřletá dívenka, vzal fotoaparát a vyfotil její reakci. Černobílý snímek pak zveřejnil i na internetu a vysvětlil, proč se ke kontroverznímu kroku uchýlil.

„Vím, že je těžké se na tu fotku dívat a vstřebat ji, ale tohle je to, co rakovina udělá s dítětem během posledních týdnů a dnů,“ napsal Andy s tím, že chce sdílením fotografie zvýšit povědomí o dětské rakovině. „Pokud ta fotka přinutí lidi, aby o tomhle zlu přemýšleli, pak splnila svůj účel. Je nutné udělat průzkumy a najít způsob, jak to vyléčit,“ dodává na Facebooku, kde si jeho příspěvek vysloužil už tisíce reakcí, dokonce i od zpěváka z One Direction Harryho Stylese. Zoufalý Andy moc dobře ví, že jeho dcerušce už není pomoci, ale přesto doufá, že v budoucnu už by další podobné příběhy mohly skončit jinak.

 

 

 

nitram55 ( 26. listopadu 2016 23:03 )

Jessica Whelan - A fight against Neuroblastoma 20 November at 01:43 · I feel both sadness and relief in informing you all that Jessica finally found peace at seven o’clock this morning. No longer does she suffer, no longer does she feel the pain of the physical constraints of her body. Now my princess has grown her angel wings and has gone up to play with her friends and loved ones. She will now watch down over her little brother and ourselves until one day we are reunited again. Last night she finally allowed me to hold her in my arms and we ... See more

Ivuse ( 10. listopadu 2016 22:51 )

Není to pravda.Ta hnusná nemoc mi vzala syna....měl veliké bolesti.....měli jsme ho doma a veřte, že dostával léky a náplastě proti bolestem, ale rozhodně neodešel bezbolestně....To si nikdo nedovede představit ani v nejhorších snech

Ssisi ( 6. listopadu 2016 05:03 )

Před půl rokem mi tato nemoc vzala moji 12 letou holčičku. Nedostala ani šanci s tou nemocí bojovat, nedokáži to pochopit... byla veselá zdravá... vzala jsem malou k lékaři s podezřením na chřipku dva dny byla unavená.... posali nás do nemocnice kde po třech dnech malička zemřela..... ještě přes den se smála jako by byla jen unavená ..... akutní leukémie.... jen chci říci... ikdyz mám fota z nemocnice , protože malá chtěla udělat fotky pro kamaradky že je v pořádku ...... nemohla a neměla bych to srdce je zveřejnit.... je to strašná nemoc a věřte že nikdo nemůže chápat tu bolest více nežli ten, kdo tím prošel.... moje holčička byla je a stále bude se mnou....

bobes1 ( 4. listopadu 2016 13:24 )

Je hrozná tato nemoc. Je šílené když to potká dospělého natož dítě. Přeji aby co nejdříve zkončilo utrpení děvčátka a rodičům hodně sil.Říká se že smrt je jediná spravedlivá. Není kdyby byla nemohla by brát život dětem.

vlasticka ( 4. listopadu 2016 11:15 )

Bylo opravdu nutné to tak malému děcku říct?

Zobrazit celou diskusi