Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hanu (†40) zabila rakovina dřív, než dostala příspěvek. Česku chybí posudkáři

Autor: Tomáš Polák, Tadeáš Provazník - 
7. listopadu 2016
05:02

Paní Hana (†40) zemřela dříve, než jí byl vůbec přidělen příspěvek na péči. Podobných případů je kvůli pomalému schvalovacímu systému v Česku bohužel řada. Rychlost posuzování je dána nízkým počtem posudkových lékařů, kteří jsou navíc většinou těsně před důchodem. Řešením by mohla být novela zákona o státní službě, ani ta však není východiskem pro všechno. 

Haně R., mamince šestiletých dvojčat, se vrátila rakovina. Metastáze na játrech a na páteři už se bohužel nedaly vyléčit. Manžel měl navíc před 2 lety autonehodu a bál se, že se nedokáže o svoji ženu postarat. Obrátil se tak na Centrum Amelie, které mu doporučilo zažádat o příspěvek na péči.

„Přestože paní Hana byla relativně soběstačná, snažila se popsat výhled onemocnění. Následně příspěvek posuzoval posudkový lékař OSSZ. Příspěvek byl zamítnut, protože žadatelka je soběstačná, chodící,“ popsala pro Blesk.cz sociální pracovnice Šárka Slavíková. Manželé tak podali odvolání. Jenže situace se začala rychle zhoršovat. Paní Hana měla velké bolesti, schody v domě se staly nepřekonatelnou překážkou.

Vdovec půjčku splácí dodnes

„Na odvolací komisi se čekalo řadu měsíců, urgence se nedařila. Situace doma se stávala neudržitelná, paní Hana potřebovala aplikaci opiátů na bolest častěji, než byl počet návštěv domácí zdravotní péče, a byla již zcela ležícím pacientem,“ popsala Slavíková.

Manžel nevěděl, co řešit dřív – děti, péči o ženu, práci, kde mu sice dali volno, ale neplacené. Musel si tak půjčit peníze, aby zaplatil hospic pro svoji ženu a také dětského psychologa pro dvojčata. „Rozhodnutí o zamítnutí příspěvku přišlo týden po úmrtí paní Hany s odůvodněním, že posudkový lékař postupoval správně, protože je soběstačná, a ať si podá žádost, až tomu tak nebude. Manžel půjčku na péči splácí dodnes,“ uzavřela smutný příběh sociální pracovnice. 

Kvůli dlouhému čekání rodina neviděla ani korunu. Problém s často pozdním přiznáním - nejenom příspěvku na péči - se ale bude podle poslankyně a členky výboru pro sociální politiku Radky Maxové (ANO) ještě prohlubovat. „Posudkoví lékaři spadají pod zákon o státní službě. Podle tohoto zákona je věk pracovníka ve služebním poměru povolen pouze do 70 let jeho věku. Z tohoto důvodu bude od 1. 7. 2017 chybět v lékařské posudkové službě skoro polovina posudkových lékařů,“ upozornila poslankyně.

Už teď chybí z celkového počtu 448 posudkových lékařů bezmála šest desítek. Práce je navíc podle Maxové neatraktivní a nábor nových lékařů je takřka nemožný. „Hrozí kolaps lékařské posudkové služby. Již nyní dle vyjádření Sdružení praktických lékařů dochází k případům, kdy žadatel zemře dříve, než je posouzen,“ varuje Maxová, která na problém upozornila vůbec poprvé už na jaře 2015.

Marksová: Kolaps nehrozí

O nedostatku moc dobře ví také sama ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), do jejíhož rezortu problematika spadá. „My pamatujeme dobu, kdy přecházeli posudkoví lékaři z Úřadu práce a v nějakém období jich chybělo 200. Teď nám jich chybí mnohem méně. Takže já se určitě nebojím, že by ten systém zkolaboval,“ odvětila. Nicméně i tak chystá řešení.

„Už teď v listopadu bude v Poslanecké sněmovně projednávána novela zákona o státní službě, kde jsou právě zohledněni speciálně posudkoví lékaři, aby v tom režimu, jak jsou dnes, pokračovali do roku 2021,“ dodala. I kdyby náhodou novela neprošla, tak je prý už na stole dohoda s ministerstvem vnitra o tom, že by lékaři pokračovali smluvní formou nebo na dohodu o pracovní činnosti.

Takové řešení tvrdě kritizuje místopředsedkyně TOP 09 a členka Výboru pro sociální politiku Markéta Adamová. „To by bylo řešení opravdu jen na krátkou dobu a hlavně nesystémové. Je vidět, že dotčená ministerstva, která tento problém znají už řadu let, tak nebyla schopna udělat účinná opatření,“ uvedla poslankyně. Řešení není optimální ani podle Maxové. „To tu situaci ještě zhorší. Statisticky bude ještě více starších lékařů a to posuzování se ještě zpomalí,“ varovala. „Navíc jsou smluvní lékaři zařazeni do daleko nižší platové třídy a za takové peníze to stejně nebude nikdo chtít dělat,“ dodala.

Pomůže víc peněz?

Řešením by tak mohla být zvýšená finanční motivace. „To je také už v procesu, aby právě posudkoví lékaři byli mezi specialisty, kterým my můžeme dát více peněz,“ řekla Marksová. S tím souhlasí také opozice. „Ta finanční motivace je důležitá pro vstup mladých lékařů na tento obor, který není lukrativní, a tudíž příliš netáhne mladší generaci, která by byla potřeba, aby obměnila stavy,“ prohlásila Adamová. Jenže podle Maxové nebudou peníze. „Ministerstvo ale nepožádalo o navýšení rozpočtu pro posudkové lékaře. Vůbec. Takže opravdu nevím, z čeho to chtějí hradit,“ uzavřela.

V České republice lékaři loni provedli celkem 430 tisíc posouzení. Nejčastěji se týkají invalidity, v těsném závěsu jsou příspěvky na péči. Trojici nejobvyklejších posuzování uzavírají průkazy se zdravotním postižením. Více než 53 % posudkových lékařů bylo v roce 2015 starších 60 let.



Chybí posudkoví lékaři

vseznaleksenior ( 21. listopadu 2016 09:30 )

Donivam se, ze ty komise OSSZ byly trusene. Sedelo tam obvykle par lidi, kteri nicemu nerozumeli... Za byvaleho rezimu tam vsak byli 2 lekari/ jedeenn tak zvany obvodask/ Ted uz je tam myslim jen lekar a zapisovatelka... SAz pri odvolani je komise

hejpockej ( 20. listopadu 2016 04:46 )

zlo se zlem oplaci, vsak se ti to taky vrati, neboj, karma se neda osidit.

hejpockej ( 20. listopadu 2016 04:41 )

takovy bordel a ostuda a ministerstvo to neresi. Penize na peci o nase obcany nema, ale pro slimaky z ciziny prachy maji, to jim plati hotely, ubytovny, byty, a platit milionovy vykupny za kravky Hanu a Toncu to taky, a pravidelny socialni davky cikanum, ze jo.

gabreta ( 7. listopadu 2016 16:07 )

V komisi bývají většinou seriózní lidé? Tak já bych ti z celýho srdce přál, aby jsi si jen na jediný rok sednul na invalidní vozík a zažádal o něco, na co máš ze zákona nárok! A strašně rychle by jsi změnil názor na to, jak vypadá opravdická serióznost!

agfor ( 7. listopadu 2016 12:38 )

Ten sem chce natahat tisíce dalších pobíračů dávek z Afriky.

Zobrazit celou diskusi