Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Do „diagnosťáku“ by mohli děti posílat sami ředitelé ústavů. Marksová zuří

Autor: tmp - 
26. října 2016
10:15

O umístění dětí do „diagnosťáku“ by nově měli rozhodovat ředitelé ústavů, a nikoliv soudy. Alespoň tak to navrhuje bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v pozměňovacím návrhu občanského zákoníku. Jenže mezi resorty panuje velký nesouhlas. Ministryně sociálních věcí Marksová (ČSSD) dokonce hovoří o návrhu jako o protiústavním. Informovalo Právo.

O rozporuplném návrhu budou jednat poslanci ve středu. Shoda zatím nepanuje ani mezi odborníky. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová je tvrdě proti. „V Úmluvě o právech dítěte je jasně napsáno, že o umístění dítěte do jiného zařízení má rozhodovat pouze soud. Je to, jako kdyby ředitel věznice, a nikoliv soud, rozhodoval o tom, jestli dospělý člověk půjde do vazby, či ne,“ řekla Právu Marksová.

Jenže zastánci argumentují tím, že by měl návrh ulevit zahlceným soudům. „Samy soudy často přiznávají, že se necítí být v této věci kompetentní,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který se za Válkovou postavil. To ostatně potvrdila i sama Marksová. „Uznávám ale, že zvláště u dětských kauz české soudy nejsou v žádném případě ideální,“ doplnila.

Situace se vrátí

Návrh Válkové by měl situaci vrátit před rok 2013, kdy soudy dostaly kompetenci rozhodovat o problémových dětech. Pelikán tak zároveň odmítá, že by měl být návrh protiústavní. „Do roku 2013 jsme žádnou ústavní stížnost nezaznamenali,“ dodal Pelikán. Jak budou jednotlivé poslanecké kluby hlasovat, zatím není jisté. Předpokládá se, že pro přijetí návrhu budou někteří poslanci KSČM, ANO či TOP 09.

Nedostatek soudců pro rodinné právo kritizuje také ombudsmanka Anna Šabatová. Ministerstvo práce a sociálních věci zase upozorňuje, že momentální stav nutí ředitele diagnostických ústavů držet si děti co nejdéle, jelikož na ně dostávají finance.

„Ředitelé si tak někdy třeba posílají děti mezi sebou, tam, kde je zrovna volná postel. My bojujeme za to, aby děti byly spíš doma než v ústavu,“ dodala Marksová.

V České republice působí momentálně 14 diagnostických ústavů. Jejich zřizovatelem je ministerstvo školství. Pobyt zde může být dobrovolný anebo ho v současnosti může nařídit soud. Diagnostický ústav přijímá děti na základě výsledků komplexního vyšetření, zdravotního stavu dětí a volné kapacity jednotlivých zařízení a umisťuje je do dětských domovů, dětských domovů se školou nebo výchovných ústavů.



ad-ga ( 28. října 2016 10:39 )

žádné diagnostické ústavy, pěkně děcka řezat hned od malička, jinak budou skákat rodičům na hlavy, což se už děje. Děcka ví jaká mají práva, ale povinnosti jim nikdo pořádně nevysvětlil. Lepší facka hned než týden okecávat.

Kadel ( 26. října 2016 11:04 )

Jak ředitel?Děti jsou kus hadru,co si budeme posílat mezi sebou,jako v těch úžasných USA???????

nezadat1 ( 26. října 2016 10:51 )

A co chcete po cigošce,jasně ví,že tam skončí ty prasata černý.

Zobrazit celou diskusi