Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dojíždíte za prací? Za přestěhování můžete dostat i 50 tisíc

Autor: tmp - 
3. listopadu 2016
05:00

Až 50 tisíc korun na přestěhování. Přesně tolik nabízí nově úřad práce lidem, kteří budou muset kvůli práci změnit bydliště. Navíc od listopadu má kdokoliv z celé republiky nově nárok na příspěvek na dojíždění do práce. Podmínkou je vzdálenost alespoň 10 kilometrů.

Dosud mohli zájemci o zaměstnání požádat o příspěvek na dojíždění do práce jen v šesti krajích, od listopadu se ale možnost otevřela všem. O příspěvek mohou nyní žádat všichni, kteří budou do nového zaměstnání dojíždět mimo svou obec a jsou v evidenci úřadu práce déle než 5 měsíců. Zároveň musí mít uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou nebo alespoň na půl roku.

„Nově o něj mohou žádat například zájemci, kteří jsou bez práce kratší dobu, ale není možné jim zprostředkovat zaměstnání v místě bydliště kvůli jejich zdravotnímu stavu, nedostačující praxi nebo péči o dítě,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Příspěvek na dojíždění bude úřad práce poskytovat po dobu trvání pracovního poměru ale maximálně 12 měsíců.

Jak vysoký je příspěvek? Jak vysoký je příspěvek? | infografika Blesk.cz

Několikatisícovým příspěvkem ale nemusí zájemci hradit pouze cestovné. „Příspěvek je určen na úhradu nákladů, které zaměstnanci vzniknou v souvislosti s dojížděním do práce. Peníze tedy může použít např. na zaplacení jízdného, nákup pohonných hmot, ubytování nebo třeba hlídání dětí,“ píše ministerstvo v tiskové zprávě.

Pilotní provoz fungoval od dubna do konce září celkem v šesti krajích. Celkem podalo podle ministerstva žádost 555 zájemců. Nejvíce, 192, jich bylo z Moravskoslezského kraje a nejčastěji podpoření uchazeči dostali podporu 2500 korun. Mezi nimi jsou asistenti, učitelé, pokojské, pokladní nebo třeba dělníci ve výrobě.

Za přestěhování 50 tisíc

Velkou novinkou je pak jednorázový příspěvek na přestěhování se za prací ve výši 50 tisíc korun. O ten si budou moci opět zažádat lidé evidovaní na úřadu práce více jak 5 měsíců, kteří se přestěhují kvůli novému zaměstnání o více než 50 kilometrů vzdušnou čarou. Příspěvek není možné poskytnout na práci v zahraničí. Žadatelé si o něj musí říct na krajské pobočce úřadu práce v obvodě, kde bydleli původně.

„Zájemce pak musí ještě doložit adresu původního pobytu, pracovní smlouvu a kupní nebo nájemní smlouvu,“ uvádí ministerstvo. Peníze žadatel nevyúčtovává, a navíc si o něj může říct jednou za 3 roky, pokud se opět stěhuje. Podmínkou je, aby v předchozím zaměstnání odpracoval alespoň celý rok. „Nejedná se o nárokovou dávku, ale o příspěvek v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, který vhodně doplňuje stávající příspěvek na dojížďku. Jeho poskytnutí bude vždy záležet na konkrétní situaci na lokálním trhu práce a na dohodě mezi žadatelem a úřadem práce,“ shrnula generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Martaxxx ( 12. března 2017 13:14 )

 Jsou to jen plané sliby tohoto našeho státu nevím proč takhke oblbujete lidi co mají zajem pracovat jsou ochotni něco zmenit přestěhovat se za prací a jen sliby a lži.Teď jsem si o tento příspěvek požádala.Všechno jsem splňovala 5 měsíců na úřadu práce,našla jsem si práci i bydlení přes 400km daleko kde ta práce je smlouvu jsem dostala dlouhodobou,sehnala jsem si nájem,bezdlužnost vůči státu 0Kč.Ale ted mi došlo poštou že má žádost byla zamítnuta a nedostanu nic protože jsem do práce nastoupila 13.2.2017 ale nájemní smlouvu která platí od 1.3.2017 jsem měla podepsanou 11.2.2017 což nelze nejprve má být nástup do zaměstnání a pak teprve nájemní smlouva.To si opravdu děláte z lidí kteří chtějí pracovat takovou srandu splňují vsechny podmínky,ale nemají na nic narok protoze podepsali driv nájemní smlouvu než měli.To má clovek bydlet pod mostem nebo dojíždět skoro 500km daleko do práce.Jsem vážně znechucena kdyz to vsechno vidím mam sto chutí jet za prací za hranice když vidím v jakém bordelu to žijeme a klidně to napíšu i médií.Nic nikomu neslibujte kdyz to nechcete splnit.Dejte to rovnou raději těm co dělat nechtějí vůbec.Já z těch peněz chtěla zařídit bydlení pro sebe a dceru ne je prochlastat nebo prokouřit.

Bocian ( 4. listopadu 2016 07:10 )

Za 50 tisíc si byt nekoupí. Za socíku, když byl někde nedostatek zaměstnanců, tak tam byly k mání stabilizační byty nebo podnikové ubytovny. Co je dnes za kapitalismu - HO.VNO !

mandat ( 3. listopadu 2016 22:00 )

Co to je dnes 50 000 ???????????? smesna cena, kdyz tak min. 500 000 korun.Migrantum davate miliony a nam jen 50 000 ????????????????

aeraluna ( 3. listopadu 2016 10:42 )

Neříká se tomuhle sociální inženýrství?! A to vede vždycky do...ehm...no přesně tam. Blbé nápady má každý, ale aspoň trochu soudný si je sám procenzuruje a nevyslovuje.

zednik ( 3. listopadu 2016 09:00 )

V téhle zemi za chvíli nebude nikdo, kdo by nebral od státu nějaký příspěvek. Měli bychom změnit zkratku názvu zas na ČSR - Česká sociálková republika.

Zobrazit celou diskusi