Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Týral děti, teď rozhoduje o osudu postižených: Jiří Havránek dělá posudkového doktora

Autor: Jana Ulrichová, Ivan D. Hladík - 
25. dubna 2016
16:30

S nechvalně známým lékařem Jiřím Havránkem (44) se setkal Milan Soukup (50) z Duchcova. Je po operaci kolena, a proto žádal zvýšení invalidního důchodu z 1. na 2. stupeň. A posudkovým lékařem byl v jeho případě právě exprimář Havránek. A ten jeho žádost zamítl.

Jiří Havránek je lékař, který čelil obvinění, že kvůli své psychické nemoci trýznil dětské pacienty. „Mám čerstvě vyměněný kloub. Pohybuji se o berlích, nohu zvednu a ohnu jen částečně. Doufal jsem, že mi posudkový lékař zvýší invalidní důchod. Ale to neudělal,“ řekl Blesku Milan Soukup.

Dodal, že ho nejvíc rozzlobilo, že jeho budoucnost má v rukou člověk zproštěný odpovědnosti za týrání dětských pacientů kvůli své nepříčetnosti. „Jak může zastávat tak odpovědnou funkci a rozhodovat o osudu druhých,“ zlobil se pan Milan.

„Pokud je pan Soukup nespokojený s posudkem, může se odvolat, což udělal. Revize proběhla a posudek byl shledán, že je v pořádku,“ řekl Blesku Jiří Havránek. „Zaměstnavatel, který o mně ví vše, mi dal oprávnění dělat posudky, každý z nich kontroluje lékař s aprobací na obor a nakonec ten posudek někdo schválí, pokud je v pořádku,“ vysvětlil.

Podle lékařské posudkové služby ústředí ČSSZ a okresní správy sociálního zabezpečení nelze současnou pracovní pozici Jiřího Havránka dávat do souvislostí s jeho předchozím působením. „Dotyčný je kvalifikovaný pro funkci posudkového lékaře a v souladu s vnitřní metodikou jsou posudky opatřovány takzvanou aprobací dalšího posudkového lékaře, jde tedy o jakousi »kontrolu čtyř očí«,“ uvedla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

vseznaleksenior ( 25. dubna 2016 19:31 )

Neco jsem Vam napsal..Asi neproslo cenzurou

ellenic ( 25. dubna 2016 19:18 )

vseznaleksenior No vidíte vseznalku, já jsem dětská sestra a nikdy jsem lékaře neviděla, aby se choval tak jak je přisuzováno MUDr. Havránkovi. Já sama jsem několikrát dělala odběr žilní krve z hlavičky dítěte bez problému a hlavně citlivě, nejen kvůli dítěti, ale také kvůli maminkám, protože lékař nechtěl screening z prstu, takže žilní krev. Nedělala jsem to bezhlavě, představila jsem si své dítě a s velkou šetrností odběr udělala .

Damian ( 25. dubna 2016 19:04 )

Ten pan detem ublizoval a ostatni lekari od nej nejen davali ruce pryc, stezovali si na nej vedeni a dokonce v nekterych pripadech mu fyzicky zabranili v dalsim poskozovani pacientu. Je to dusevne vysinuty clovek, ktereho by meli drzet v kleci.

vseznaleksenior ( 25. dubna 2016 19:00 )

Pane Surfwer. Zcela nerozumim, co chcete sdelit. Poklud ten lekart nema atestaci z posudkoveho, posudek prochazi rukama dalsimu lekaei.. Takze pokud dle rtg, sono atd nejde o artrolsu 3 stupne, posudek odpovida stavu

vseznaleksenior ( 25. dubna 2016 18:41 )

Poslyste, k tomu se vyjadrovaly desitky lekaru v lekarskych casopisech. KLazdy kdo delal na kojencich vi, ze trefit na hlave zilu maleeho decka neni jednoduche... Takte VaS ODSUDEK JE VELICE NELIDKSDY...nEPROKAZALO SE, ZE BY MEL ZLY UMYSL..oBYCEJNE KDYZ SE LEKAR DVAKRAT NETREFI, NECHA TO SESTZRE / oVSE NE TAKOVY, KTERA JE TAM TYDEN NEBO 3 MESICE/...zKUSTE MYSLET MOZKEM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání