Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dětský lékař z Klatov půjde před soud: 23krát se pokoušel napíchnout žílu

Autor: dce - 
14. prosince 2015
08:45

V půlce loňského září Českem otřásl případ dětského lékaře a primáře klatovské nemocnice, který měl podle výpovědí rodičů doslova mučit jejich děti. Jedné malé holčičce se pokoušel žílu napíchnout celkem 23krát! Nyní půjde před soud.

Případ byl loni v létě odložen, ale dostal se opět ke státnímu zástupci. Vřava na čas utichla, když bylo rozhodnuto, že rodinám bude vyplaceno odškodné. Jenže případ nyní poputuje k soudu – znalci totiž dokončili své posudku. A došli k tomu, že primář Havránek nebyl nepříčetný.

Znalci do stávajících posudků doplnili velmi důležitou věc – rozpoznávací schopnosti měl Havránek v době výkonu služby snížené, ale ne zcela vymizelé. Havránek totiž mezi lety 2012 a 2013, kdy k trýznivým zákrokům mělo docházet, trpěl depresí. "To mu nedovolovalo reálný náhled na jeho činnost," doplnili znalci podle serveru Novinky.cz.

Nyní Havránkovi hrozí obvinění z ublížení na zdraví. „Žádný další postup komentovat nebudeme. Trestní řízení je neveřejné,“ uvedla šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Ústředním problémem, který se ve stížnostech na Havránka objevoval, byly mnohokráte opakované pokusy o zavedení kanyly. "Zákroky prováděné nepřiměřeně dlouhou dobu způsobovaly pacientům bolest a stresující zážitky," uvedli v posudku znalci z Fakultní nemocnice v Olomouci. Podle nich šlo o nehumánní jednání. Po třech neúspěšných pokusech má být přivolán jiný lékař. Jenže Havránek se tehdy dvouleté holčičce pokoušel kanylu zavést 23krát v rozmezí 4 hodin!

Sadismus nebo jiná porucha za tím ale nebyla. "Netrpí žádnou poruchou spojenou s fascinací krví, bolestí a utrpením druhého. Jeho motivace byla v zásadě vedena snahou pomoci pacientům. Mohla být do jisté míry ovlivněna jeho osobnostními rysy, zejména potřebou se prosadit, sklonem k perfekcionismu i obavami ze selhání," stojí v posudku.

Jeho nevhodného chování si všimly i sestry. Dětem podle nich ubližoval a vybíral si pro to často dobu mezi půlnocí a čtvrtou ráno. Sestry se jej od zákroků prý snažily odradit, ale marně.

sores ( 14. prosince 2015 09:45 )

 *** sadistická, ukájet se na bezbranných tvorečkách!!! Mužský znásilňují,mužský jsou uchyláci na dětičky,mužský přepadávají, mužský dělají války a jiné zvěrstva!!! Přesto když je chlap naprosto normální a inteligentní je to bezva parťák.

jasnovidec01 ( 14. prosince 2015 09:24 )

 Havránek není doktor ,je to tyran,když lékař onemocní jakoukoliv nemocí nemá léčit žádné lidi natož malé bezbrané prcky.ať táhne do fabriky debil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání